Μπασέ Χάουντ

Μπασέ Χάουντ

Το Μπασέ Χάουντ ανήκει στις φυλές σκύλων που αναπαρήχθην για το κυνήγι μικρών θηραμάτων όπως είναι τα κουνέλια. Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι τους χρησιμοποιούν για αυτόν τον σκοπό σε ορισμένες χώρες. Ο σκύλος όμως αυτός, εκτός από κυνηγός είναι και ένας αξιολάτρευτος οικογενειακός φίλος, που λατρεύει τα παιδιά.

Ο σκύλος Μπασέ Χάουντ με την ήρεμη προσωπικότητα του και με την κοντή και ευγενή εμφάνιση του είναι ο πιο δημοφιλής οικογενειακός σύντροφος. Μπορεί να είναι αργός αλλά τείνει να γίνεται έντονος στο κυνήγι.

Το όνομα του προέρχεται από την γαλλική λέξη ‘bas’, η οποία στα ελληνικά σημαίνει χαμηλός. Αυτά τα κυνηγόσκυλα έχουν πολύ κοντά πόδια και βρίσκονται κοντά στο έδαφος. Επειδή τα κόκαλα τους είναι βαριά και είναι μυϊκά σκυλιά ζυγίζουν 22κιλά με 29 κιλά. Στην πραγματικότητα είναι μεγάλα σκυλιά με κοντά πόδια. Παρά το μέγεθος τους, θεωρείται ότι είναι σκύλοι της αγκαλιάς και θα κάνουν τα πάντα για να ταιριάξουν μαζί σας.

Είναι κυνηγόσκυλα που ακολουθούν την μυρωδιά για να ανιχνεύσουν και να πιάσουν το θήραμα τους, χαρακτηριστικό που βλέπουμε στα λαγωνικά.

Ένα Basset Hound διαθέτει στρογγυλεμένο πρόσωπο με βαθύ ρύγχος και χαλαρό δέρμα το οποίο έχει ζάρες. Οι ζάρες προσδίδουν στον σκύλο αυτόν μια λυπημένη έκφραση, την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ελκυστική. Τα κοντά του πόδια τον κάνουν να κινείται πιο αργά από σκύλους που έχουν ψηλά πόδια, διευκολύνοντας έτσι τους κυνηγούς να τον ακολουθούν. Η ουρά του είναι μακριά με άσπρο χρώμα στο τελείωμα της και βρίσκεται σε κατακόρυφη στάση για να τον διακρίνουν οι κυνηγοί όταν εκείνος βρίσκεται στην ψηλή χλόη.

Μέσα στο σπίτι ο σκύλος αυτός τείνει να είναι οκνηρός και ήρεμος. Είναι πιστός στους ιδιοκτήτες του, δείχνοντας τους απόλυτη αφοσίωση. Αγαπά τους ανθρώπους και συνήθως τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλιώς γίνεται καταστρεπτικός και γαυγίζει συνέχεια. Το γαύγισμα του είναι δυνατό και έχει μεγάλη εμβέλεια.

Όσον αφορά στην διατροφή τους, τρώνε πολύ καλά και χρειάζεται προσοχή γιατί παίρνουν εύκολα βάρος και μπορεί να γίνουν παχύσαρκοι, καθώς δεν είναι πολύ ενεργά σκυλιά όταν βρίσκονται στο σπίτι. Έχουν αντοχή και αγαπάνε τους μεγάλους περιπάτους.

 

Τα σωστά αναθρεμμένα Μπασέ Χάουντ έχουν ομαλή ιδιοσυγκρασία, είναι ήρεμα, τους αρέσει να χαλαρώνουν και είναι γενικά χαρούμενοι σκύλοι. Είναι ευγενικά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Τα μεγαλύτερα ελαττώματα τους είναι η τάση τους να σαλιαρίζουν και να ουρλιάζουν όταν μένουν μόνα τους στο σπίτι ή για να προειδοποιήσουν για πιθανή απειλή. Ο σκύλος αυτός αποτελεί έναν αξιολάτρευτο οικογενειακό σύντροφο αλλά συνάμα και καλό κυνηγό.

 

Ύψος: 35cm

Βάρος: 22kg-29kg

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπασέ Χάουντ έχει ήπιο χαρακτήρα και είναι ένας καλότροπος σκύλος. Τα πάει πολύ καλά με όλους τους ανθρώπους, με τα παιδιά αλλά και με τα άλλα ζώα. Το μοναδικό πράγμα που τον συγκινεί είναι οι μυρωδιές, καθώς αυτές του ξυπνούν την κυνηγητική του φύση. Τείνει να είναι ήρεμος μέσα στο σπίτι και χαλαρός.

Βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή για να προστατέψει τους δικούς του και να τους προειδοποιήσει για ενδεχόμενη απειλή. Αυτό το χαρακτηριστικό τον κάνει έναν άριστο φύλακα. Όπως όλα τα κυνηγόσκυλα έτσι και αυτό είναι ανεξάρτητο και μπορεί να γίνει επίμονο. Για αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση σκύλων είναι δύσκολη για αυτή την φυλή.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν αναθραφεί για να βρίσκονται μαζί με ανθρώπους και άλλα ζώα, λειτουργούν ως αγέλη. Δεν είναι ανεκτικοί στην μοναξιά και τους αρέσει να συμμετέχουν στην καθημερινότητα της οικογένειας τους, ειδάλλως γίνονται καταστρεπτικοί και ‘φωνακλάδες’. Η παρέα ενός άλλου σκύλου μέσα στο σπίτι θα ήταν ιδανική για το Μπασέ Χάουντ.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Basset Hound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Γλαύκωμα: Τα Μπασέ Χάουντ είναι επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια, στην οποία ανεβαίνει η πίεση του ματιού. Μπορεί αυτή να οδηγήσει στην τύφλωση εάν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί από νωρίς. Εάν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να τρίβει με μανία τα μάτια του ή να δακρύζει ή το ένα από τα δυο μάτια να παρουσιάζει ερυθρότητα, επιβάλλεται να τον πάτε για εξέταση στον ιατρό. Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο μέσα σε λίγες ώρες.

Μολύνσεις αυτιών: Επειδή τα αυτιά των σκύλων αυτής της φυλής είναι πολύ μακριά, δεν επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό των αυτιών και έτσι μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν μολύνσεις. Καθαρίζετε κάθε εβδομάδα τα αυτιά του και οδηγήστε τον στον κτηνίατρο όταν εκείνα καίνε και μυρίζουν άσχημα.

Παχυσαρκία: Η ασθένεια αυτή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για φυλές σκύλων με κοντό και μακρύ σώμα. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή η διατροφή του για την διατήρηση της υγείας του σωματικού του βάρους.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπασέ Χάουντ είναι συνήθως ένας ήρεμος και ήσυχος σκύλος. Για τον λόγο αυτό προσαρμόζεται εύκολα μέσα σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα μικρό σπίτι. Ιδανικό για τους σκύλους αυτής της φυλής είναι να ζουν σε εσωτερικούς χώρους μαζί με την οικογένεια τους και όχι σε υπαίθριους μόνοι τους. Δεν είναι ανεκτικοί στις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τείνουν να παραμένουν ήρεμοι και ανενεργοί όσο βρίσκονται μέσα στο σπίτι, τους αρέσει να είναι ξαπλωμένοι όλη μέρα και να απολαμβάνουν τον ήλιο. Θα τους ευχαριστήσει όμως ένας σύντομος ή μεγάλος περίπατος. Αν και αυτός ο σκύλος δεν χρειάζεται πολύ άσκηση, μην τον αφήνετε να μένει ανενεργός όλη την μέρα και να τρώει συνέχεια, γιατί θα γίνει παχύσαρκος. Το υπερβολικό βάρος θα προκαλέσει στο Μπασέ προβλήματα υγείας.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι, ώστε να μην δραπετεύσει εάν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια φυλή κυνηγόσκυλων που έλκονται από τις μυρωδιές και κυνηγούν με βάση αυτές. Ακόμα και στους περιπάτους πρέπει να είναι περιορισμένος με λουρί και όχι ελεύθερος.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του. Γενικά δεν είναι σκύλος που μπορεί να πηδήξει ψηλά και καλά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πολλές φορές χρειάζεται εσείς να τον μεταφέρετε μέσα και έξω από το αυτοκίνητο.

Το Μπασέ Χάουντ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει εκείνο να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2,5  φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα. Στους σκύλους αυτής της φυλής αρέσει να τρώνε όλη την μέρα και έχουν ροπή προς την παχυσαρκία, για αυτόν τον λόγο η διατροφή τους  χρειάζεται προσοχή, ποιότητα και μέτρο.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μπασέ Χάουντ έχει κοντό και λείο τρίχωμα, το οποίο απωθεί την βρωμιά και το νερό. Το τρίχωμα του είναι αρκετά πυκνό για να τον προστατεύει σε όλα τα είδη καιρού. Το δέρμα του είναι ελαστικό και χαλαρό, δίνει στο Μπασέ την κλασσική γοητευτική και ΄΄μαραμένη΄΄ εμφάνιση.

Τα γνωστά χρώματα τριχώματος είναι το τρίχρωμο (καφετί, μαύρο, λευκό), μαύρο με λευκό, καφέ με λευκό, κόκκινο με λευκό. Το ολόασπρο και το λεμονί υπάρχουν, αλλά σπάνια τα βλέπεις.

Ο σκύλος αυτός μπορεί να καλλωπιστεί εύκολα και εκτός από τον συχνό καθαρισμό των αυτιών, των ματιών και των σάλιων του, δεν έχει απαιτήσεις. Χρειάζεται σπάνια λούσιμο και μια σκληρή χτένα για να τον χτενίζεις και να διατηρήσεις το τρίχωμα του σε καλή κατάσταση.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.