Μπαρμπέ

Μπαρμπέ

Το Μπαρμπέ είναι μια μαλλιαρή αθλητική φυλή σκύλων, η οποία είναι έξυπνη και αγαπά πολύ την διασκέδαση. Προέρχεται από την Γαλλία. Ανατράφηκε για να κυνηγά και να πιάνει τα υδρόβια πτηνά, αυτό το αποδεικνύουν τα μεμβρανοειδή πόδια του. Επίσης, ο σκύλος αυτός έχει τεράστιο ταλέντο στην ευκινησία.

Είναι συγγενική φυλή με τα Poodle και τα Briard. Είναι σκύλος του νερού, ο οποίος έχει την ικανότητα να τρέχει μέσα σε αυτό και να λερώνεται κατά την αναζήτηση υδρόβιων πουλιών. Κερδίζει το παρωνύμιο ‘σκύλος της λάσπης’. Το πραγματικό του όνομα προέρχεται από την γαλλική λέξη barbe που σημαίνει γενειάδα, λόγω του μαλλιαρού προσώπου του.

Το Μπαρμπέ είναι μια από τις παλαιότερες φυλές σκύλων που έχουν ανατραφεί. Υπάρχουν αναφορές ότι ο σκύλος αυτός πρωτοεμφανίστηκε τον 8ο αιώνα. Για αιώνες, οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν τον σκύλο αυτό ως ‘retriever’ του νερού.

Στις μέρες μας το Barbet δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή φυλή σκύλων. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι δίπλα ή μέσα στο νερό, όσο όμως τα υδρόβια θηράματα άρχισαν να μειώνονται, ο σκύλος αυτός έχανε την δημοτικότητά του και πλέον το συναντάμε σπάνια εκτός Γαλλίας.

Εκτός από τις δεξιότητες αυτής της φυλής να ανακτά υδρόβια θηράματα, προτιμήθηκε και αγαπήθηκε για την αξιολάτρευτη και παιχνιδιάρικη προσωπικότητα του. Στην πατρίδα του βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευκίνητες φυλές σκύλων. Του αρέσει πολύ να κυνηγάει μπάλες και να πιάνει ιπτάμενους δίσκους.

 

Ύψος αρσενικών: 57cm έως 63cm

Ύψος θηλυκών: 52cm έως 61cm

Βάρος αρσενικών: 16kg έως 28kg

Διάρκεια ζωής: 13 έως 15 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπαρμπέ  είναι ένας σκύλος εργατικός, δραστήριος, έξυπνος και χαρούμενος. Τα γνωρίσματα του αυτά τον καθιστούν καλό σύντροφο για την οικογένεια. Του αρέσει να παίζει και να κυνηγά μπάλες και παιχνίδια. Χρειάζεται να τον κρατάτε απασχολημένο και να του αναθέτετε εργασίες, ώστε να μην πλήξει και γίνει καταστρεπτικός.

Ο σκύλος αυτός είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και τα πάει καλά με τους άλλους ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, ειδικά εάν έχει λάβει την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από κουτάβι. Λατρεύει τα παιδιά και τα πολύ καλά μαζί τους. Δεν πρέπει όμως να αφήνετε κανέναν σκύλο όσο καλά και αν τα πάει με μικρά παιδιά χωρίς την εποπτεία σας.

Είναι υπάκουος και πιστός. Δείχνει μεγάλη αφοσίωση στον ιδιοκτήτη του και του αρέσει να τον ικανοποιεί. Χάρη στην ευφυΐα του και του χαρακτήρα του εκπαιδεύεται εύκολα.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπαρμπέ είναι σκύλος που απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ζει καλύτερα και είναι περισσότερο χαρούμενος όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι μαζί με τους δικούς του. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πλήξει και θα γίνει καταστρεπτικός. Επειδή είναι πολύ δραστήριος φροντίστε να τον κρατάτε απασχολημένο και να τον συμπεριλαμβάνετε στις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Αυτή η φυλή σκύλων διακατέχεται από έντονη ενεργητικότητα. Για αυτόν τον λόγο, ο σκύλος αυτός έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση ώστε να εκτονώνεται και να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Οι καθημερινοί ολιγόλεπτοι περίπατοι και το παιχνίδι μαζί του σε περιφραγμένους χώρους αποτελεί ιδανική λύση.

Είναι απαραίτητο όμως να τον έχετε περιορισμένο με λουρί στον περίπατο. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας σκύλος ‘retriever’ και μπορεί εύκολα να δραπετεύσει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει νερό.

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Μπαρμπέ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Μπαρμπέ είναι μακρύ, μαλλιαρό και ανθεκτικό στο νερό. Μπορεί η τρίχα του να είναι είτε σπαστή είτε σγουρή. Το χρώμα του ποικίλλει σε μαύρο, γκρι, καφέ, ανοιχτό κόκκινο και σε άσπρο.

Ο σκύλος αυτός έχει ανάγκη από καθημερινό χτένισμα, ώστε να μην μπλέκεται το τρίχωμα του και γεμίζει κόμπους. Πρέπει πάντα να διατηρείτε το σχήμα και την υγεία του τριχώματος του. Δεν αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας. Είναι μια καλή επιλογή για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.