Μπασέντζι

Μπασέντζι

Η φυλή σκύλων Μπασέντζι βρέθηκε από την Αφρική στο Κονγκό. Αυτοί οι σκύλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν την μυρωδιά και την όραση για να κυνηγήσουν. Ως εκ τούτου, οι κυνηγοί τους χρειαζόντουσαν για να ελέγχουν τον πληθυσμό των τρωκτικών. Ο σκύλος αυτός χάρη στην εξυπνάδα του, η οποία τον καθιστά προσφιλή, γίνεται καλός σύντροφος για την οικογένεια. Ο ιδιοκτήτης του όμως θα πρέπει να είναι ένας συνεπής και αυστηρός ηγέτης.

Είναι γνωστός με το όνομα «σκύλος- θηρίο» από την Αφρική. Το Basenji μαγεύει τους θαυμαστές του με το κοντό τρίχωμα και το μικρό μυώδες σώμα του, με την συμπεριφορά του ως άγρυπνος φρουρός, με τα κάθετα αυτιά του, την καμπυλωτή ουρά του και με την ‘άτακτη’ έκφραση του προσώπου του.

Παρόλο που είναι ένας όμορφος σκύλος με μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ισχυρό ταπεραμέντο, μπορεί να απογοητεύσει ή να αναστατώσει τον ιδιοκτήτη του, όταν εκείνος δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και δεν είναι σε θέση να τον χειριστεί σωστά.

Αυτή η φυλή σκύλων είναι ευφυής, αλλά συχνά γίνεται επίμονη και απρόθυμη εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης της. Για παράδειγμα, ακόμα και αν ο σκύλος αυτός γνωρίζει όλες τις εντολές που του έχετε διδάξει, θα επιλέξει αν θα σας υπακούσει ή όχι.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα Μπασέντζι  δεν γαυγίζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμένουν σιωπηλά. Συνηθίζουν να βγάζουν ήχους που μοιάζουν  τόσο με όμορφο τραγούδι όσο και με συγκλονιστική κραυγή, καθώς επίσης βγάζουν ήχους όπως τα συνηθισμένα κλαψουρίσματα σκύλων.

Ο σκύλος αυτός αποτελεί έναν αρκετά καλό φύλακα, αφού θα υπερασπίσει τους ανθρώπους και την ιδιοκτησία του όταν αισθανθεί ότι αυτοί απειλούνται. Είναι θαρραλέος και θα σταθεί ενάντια σε έναν εισβολέα κάνοντας το καλύτερο. Ως εκ τούτου, το μέγεθός του δεν τον βοηθά να γίνει πραγματικός φύλακας.

Λατρεύει τις δραστηριότητες και είναι κατάλληλη φυλή σκύλων για όσους αγαπούν τον αθλητισμό. Είναι επίσης άριστοι στις δραστηριότητες που απαιτούν ευκινησία. Δεν συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες υπακοής, εκτός και αν έχουν έναν ικανό ηγέτη που θα σκεφτεί έναν δημιουργικό τρόπο να τους πείσει ότι εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι δική τους ιδέα.

Το Μπασέντζι δεν είναι κατάλληλη φυλή για νέους ιδιοκτήτες και δεν είναι για όλους. Μόνο για όσους μπορέσουν να εκτιμήσουν την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους και μπορέσουν να διαχειριστούν την νοημοσύνη τους.

Ύψος αρσενικών: 43cm

Ύψος θηλυκών: 40cm

Βάρος αρσενικών: 11kg

Βάρος θηλυκών: 10kg

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μπασέντζι είναι ένα κυνηγόσκυλο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευφυή και ανεξάρτητο, αλλά ταυτόχρονα στοργικό. Συνηθίζει να κυνηγάει με την όραση, ελκύεται από την κίνηση και θα κυνηγήσει γάτες, σκίουρους και κουνέλια. Δεν είναι το είδος του σκύλου που θα υπακούσει αμέσως σε εντολές. Αυτό θα αποφασίσει εάν θέλει πραγματικά να κάνει κάτι.

Η υπομονή και η αίσθηση του χιούμορ είναι απαραίτητες για την διαβίωση με έναν τέτοιο σκύλο. Θα μασουλήσει μέσα στο σπίτι ότι μπορεί να φτάσει και πάντα έχει ένα σχέδιο για να υλοποιήσει αυτό που εκείνος επιθυμεί.

Το Μπασέντζι δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε ξένους και άλλα κατοικίδια ζώα χωρίς την δική σας εποπτεία, εκτός και εάν έχει λάβει την έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση σκύλων. Τα μικρά όμως ζώα που κινούνται υπαίθρια, όπως οι γάτες, θα τα αναγνωρίσει ως νόμιμο θήραμα και θα τα κυνηγήσει.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bazenji θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Σύνδρομο Fanconi: Είναι μια ασθένεια των νεφρών που έχει επιπτώσεις στις κανονικές επεξεργασίες των πρωτεϊνών και των σακχάρων. Ο σκύλος ουρεί την πρωτεΐνη που είναι αναγκαία για την επιβίωση του. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την υπερβολική δίψα, την συχνή ούρηση και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα. Εμφανίζεται συνήθως στα σκυλιά ηλικίας 4 έως 7 ετών. Η ασθένεια αυτή είχε θεωρηθεί μοιραία, υπάρχουν όμως πλέον ένας τρόπος που την ρυθμίζει και αυξάνει την ποιότητα και τον χρόνο ζωής των παθόντων σκύλων. Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

 

Αιμολυτική Αναιμία (Hemolytic Anemia): Είναι μια γενετική ασθένεια στην οποία το επηρεασμένο Μπασέντζι έχει δυο ελαττωματικά γονίδια για την παραγωγή πυροσταφυλικής κινάσης, ένζυμο που απαιτείται για να διατηρήσει τα κόκκινα υγιή κύτταρα αίματος. Το Μπασέντζι που φέρει την ασθένεια αυτή συνήθως δεν ζει παραπάνω από τα δεύτερα γενέθλια του.

Coloboma: Το Κολομπόμα είναι το κοινό όνομα για να περιγράψει ένα χάσμα ή μια τρύπα στην δομή των ματιών. Το χάσμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο μάτι, συνήθως στο κατώτατο σημείο του ματιού. Η ασθένεια αυτή πιθανόν κληρονομείται. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι είτε ήπια είτε σοβαρά, ανάλογα με το μέγεθος και την θέση της τρύπας.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπασέντζι αποτελεί μια από τις φυλές κυνηγόσκυλων. Για τον λόγο αυτόν διαθέτει πολλή ενέργεια και χρειάζεται καθημερινή άσκηση ώστε να εκτονώνεται και να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο την σωματική και ψυχική του ευεξία. Κάποια από αυτά ικανοποιούνται μόνο από τον καθημερινό περίπατο, ενώ άλλα απαιτούν επίσης άλλες ενθουσιώδης μορφές άσκησης. Όσα από αυτά μεγαλώνουν μαζί με παιδιά τείνουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί τους παίζοντας.

Ο σκύλος αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία σκύλων που μπορείς να τον αφήσεις στην αυλή χωρίς εποπτεία, ακόμα και αν ο χώρος είναι καλά περιφραγμένος. Είναι ειδικός στο να δραπετεύει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια. Στην βόλτα πρέπει να είναι πάντα περιορισμένος με λουρί και ποτέ ελεύθερος.

Μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με την ζωή μέσα σε διαμέρισμα. Είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν τα πάει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κρατήστε τον ζεστό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από την καθαριότητα, ένα άλλο αιλουροειδές χαρακτηριστικό του είναι η απέχθεια του για την βροχή. Συνηθίζει να δυσανασχετεί και να γκρινιάζει όταν βρέχει ή το έδαφος είναι υγρό. Μόνο τις καυτές ημέρες μπορεί να απολαύσει το νερό.

Η εκπαίδευση ενός Μπασέντζι είναι αρκετά δύσκολη, εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης του και της επιμονής του να κάνει αυτό που θέλει εκείνος. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης σκύλων περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει εκείνο να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: ¾ έως 1  φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Basenji διαθέτει ένα κοντό και λεπτό τρίχωμα. Το χρώμα του τριχώματος του ποικίλλει σε καστανό κόκκινο, μαύρο, τρία χρώματα μαζί(μαύρο και καστανό κόκκινο) ή καστανό με μαύρες ρίγες. Σε όλες αυτές τις αποχρώσεις το τρίχωμα στα πόδια, στο στήθος και η άκρη της ουράς είναι πάντα λευκό.

Αυτός ο σκύλος συνηθίζει να διατηρεί από μόνος του το τρίχωμα του καθαρό. Επομένως, δεν χρειάζεται συχνό λούσιμο. Αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όπως και οι άλλοι σκύλοι, αλλά η τρίχα του είναι τόσο κοντή και λεπτή που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.