Αζαουάκ

Αζαουάκ

Το Αζαουάκ είναι μια φυλή σκύλων που αναπαράχθηκε στην έρημο Σαχάρας. Το όνομα του το πήρε από την κοιλάδα Azawakh. Ο σκύλος αυτός είναι αδύνατος, ψηλός και ένας γρήγορος κυνηγός με μια βασιλοπρεπή εμφάνιση. Συνήθιζε να κυνηγάει γαζέλες και λαγούς. Είναι πολύ περήφανος αλλά πιστός και προστατευτικός με την οικογένεια του και το σπίτι του.

Αυτός ο υπερήφανος και κομψός σκύλος είχε τον ρόλο του φύλακα και του κυνηγού από πολύ παλιά. Αποτελούσε επίσης και σύντροφος για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Το Azawakh είναι ευγενικό και στοργικό με τα μέλη της οικογένειας του, αλλά αρκετά καχύποπτο με τους ξένους, χαρακτηριστικό που τον καθιστά άριστο φύλακα. Απεχθάνονται να τον πλησιάζουν και να τον ακουμπάνε άνθρωποι, τους οποίους δεν γνωρίζει. Είναι υπερπροστατευτικός με την οικογένεια του και με όσα θεωρεί ιδιοκτησία του. Οι θαυμαστές αυτής της φυλής σκύλων τον περιγράφουν ως πιστό αλλά συνάμα ανεξάρτητο.

Ως κυνηγόσκυλα προσελκύονται από την κίνηση και είναι πιθανόν να κυνηγήσουν  τα ζώα, τους ποδηλάτες και τα παιδιά που τρέχουν. Από την άλλη πλευρά, επειδή είναι ’μυϊκά’ σκυλιά, είναι κατάλληλοι σύντροφοι για τους λάτρεις του τρεξίματος και του τζόκινγκ. Όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι συνήθως δεν είναι δραστήριοι και τους αρέσει να χαλαρώνουν στον καναπέ.

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 73cm

Ύψος θηλυκών: 59cm έως 70cm

Βάρος αρσενικών: 20kg έως 25kg

Βάρος θηλυκών: 15kg έως 20kg

Διάρκεια ζωής: 12-15 χρόνια

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Αζαουάκ είναι ένας ανεξάρτητος σκύλος, αλλά ταυτόχρονα τείνει να δένεται με τον ιδιοκτήτη του. Με τα άτομα που έχει αποδεχτεί είναι ευγενικός και στοργικός, ενώ με τους ξένους είναι επιφυλακτικός.

Αν και έχει ανατραφεί για να προστατεύει κοπάδια ζώων, δεν γίνεται επιθετικός προς άλλους ανθρώπους ή άλλα ζώα. Θα γίνει επιθετικός και θα γαυγίσει μόνο για να προειδοποιήσει την οικογένεια του σε πιθανή απειλή. Είναι υπερπροστατευτικός με το σπίτι και τα μέλη της οικογένειας του και αυτό το χαρακτηριστικό της φυλής τον καθιστά έναν άριστο φύλακα.

Ο σκύλος αυτός είναι πολύ έξυπνος, γρήγορος και διαθέτει ευκινησία όπως και οι άλλες φυλές κυνηγόσκυλων.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αζαουάκ μπορεί να ζήσει εξίσου καλά στο διαμέρισμα αλλά και σε υπαίθριο χώρο, εφόσον του παρέχετε σπιτάκι σκύλου. Λόγω της σωματικής του διάπλασης και του ‘γυμνού’ δέρματος του, είναι πολύ ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτικό μόνο στην ζέστη. Τον χειμώνα καλό θα ήταν να φροντίζετε να τον κρατάτε ζεστό.

Ο σκύλος αυτός συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει, δένεται και είναι αφοσιωμένος στα μέλη της οικογένεια του. Έχει την τάση να τους προστατεύει. Δεν τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια ζώα, για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από την σωστή και έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων.

Ο σκύλος Αζαουάκ, λόγω της κυνηγητικής φύσης του, χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι η μισή ώρα άσκησης κάθε μέρα, όπως οι περίπατοι με λουρί και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους. Μέσα στο σπίτι συνήθως οι σκύλοι αυτοί είναι ήρεμοι και τους αρέσει να χαλαρώνουν.

Είναι προτιμότερο για αυτούς τους σκύλους να ζουν σε μεγάλο σπίτι με μεγάλη αυλή ή κήπο για να εκτονώνονται καθημερινώς και να μπορούν να τρέχουν. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι πάντα περιφραγμένοι, ώστε αυτός να μην δραπετεύσει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια, όπως ζώα και άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση.

Όσο αφορά στην εκπαίδευση τους, αυτή είναι δύσκολη δεδομένου της ανεξάρτητης φύσης της. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Μπορούν εύκολα να γίνουν απρόθυμοι και να μην υπακούουν σε εντολές εάν χρησιμοποιήσετε τραχύ χειρισμό. Χρειάζονται ευγένεια και θετικές μεθόδους επιβράβευσης. Έτσι θα μάθουν τους κανόνες υπακοής και συμβίωσης και θα κατανοήσουν πιο εύκολα ποιος είναι ο ηγέτης της οικογένειας. Χρειάζεται πειθαρχία και συνέπεια.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με την διατροφή ενός Αζαουάκ. Στο φυσικό του περιβάλλον είναι λεπτό και κομψό, σαν κατοικίδιο μπορεί εύκολα να γίνει υπέρβαρο και νωθρό, αν η διατροφή δεν είναι μέτριας ποσότητας, ισορροπημένη και αυστηρή.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Αζαουάκ είναι πολύ κοντό και λείο. Τα χρώματα του ποικίλλουν σε σκούρο κόκκινο, άσπρο, μαύρο, μπλε, γκρι και σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ συμπεριλαμβανομένου του σοκολατί. Το στομάχι του συνήθως τείνει να μην έχει καθόλου τρίχωμα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το τρίχωμα του καθαρό. Το συχνό λούσιμο με σαμπουάν δεν συνιστάται, δεδομένου της ευαισθησίας του δέρματος του. Χρησιμοποιήστε μόνο υπο-αλλεργικά σαμπουάν.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.