Αυστραλιανό Τεριέ

Αυστραλιανό Τεριέ

Το Αυστραλιανό Τεριέ αναπαράχθηκε στην Αυστραλία, όπως υποδεικνύει και το όνομα του. Αναπαράχθηκαν με σκοπό να κυνηγούν και να εξολοθρεύουν φίδια και τρωκτικά. Ήταν μια από τις φυλές σκύλων που είχαν βραβευθεί ως καλοί σκύλοι συντροφιάς και φύλακες. Σήμερα η αυστραλιανή αυτή φυλή σκύλων διατηρεί ακόμα εκείνα τα χαρακτηριστικά από τους προγόνους της. Αποτελούν μια ευχάριστη συντροφιά και είναι καλοί σε δοκιμασίες για σκύλους όπως είναι η υπακοή.

Το Αυστραλιανό τεριέ είναι ένα μικρό τεριέ που διαθέτει όρθια αυτιά και ένα πυκνό και άγριο τρίχωμα. Είναι μικρότερο από τις άλλες φυλές τεριέ. Είναι ένας μεγάλος σκύλος σε ένα μικροσκοπικό σώμα. Είναι σταθερός, ανεξάρτητος, εργατικός και ζωηρός.

Με αυτή την πνευματώδη και άτακτη προσωπικότητα ‘πηδά’ μέσα στην ζωή. Συνήθως, είναι έντονα συνδεδεμένος με την οικογένεια του. Ο δεσμός αυτός είναι τόσο ισχυρός που πολλές φορές η διάθεση του μεταβάλλεται και ταυτίζεται με εκείνη των μελών της οικογένειας του. Εάν είστε κακόκεφοι, αυτός τείνει να είναι ήρεμος και ήσυχος, εάν είστε χαρούμενοι, τότε αυτός γίνεται παιχνιδιάρης και εύθυμος.

Τα περισσότερα Αυστραλιανά τεριέ είναι αισιόδοξα, παιχνιδιάρικα και διασκεδάζουν συνέχεια τους ιδιοκτήτες του. Έχει μια σύνδεση με την νεολαία, με τους ηλικιωμένους και με τα άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες. Είναι άριστος σύντροφος για ένα παιδί, αν και πάντα πρέπει οι ενήλικοι να εποπτεύουν τις αλληλεπιδράσεις των σκύλων με τα πολύ μικρά παιδιά. Τα τεριέ αυτά δεν είναι ζωηρά ή επιθετικά, αλλά διαθέτουν όρια ανοχής στον χειρισμό τους.

Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος αλλά διαθέτει την αυτοπεποίθηση που έχουν οι φυλές σκύλων μεγάλου μεγέθους. Είναι επίσης ένας θαυμάσιος φύλακας που δεν θα διστάσει να γαυγίσει για να σας προειδοποιήσει όταν κάποιος πλησιάσει ή για κάτι νέο και διαφορετικό.

Δεδομένου ότι το  Αυστραλιανό Τεριέ είναι ένας ευφυής σκύλος, μπορεί να μάθει πολύ εύκολα και γρήγορα οτιδήποτε του διδάξετε. Επιβάλλεται να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε και ότι μπορείτε να του διδάξετε τους σωστούς κανόνες υπακοής από κουτάβι και τους σωστούς κανόνες συμβίωσης μέσα στο σπίτι. Ότι συμπεριφορά υιοθετήσει από κουτάβι αυτή θα ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.

Όπως όλα τα τεριέ έτσι και αυτό αγαπά το σκάψιμο, είναι στην φύση του. Για αυτόν τον λόγο, εάν είστε λάτρεις της κηπουρικής και των φυτών δεν αποτελεί κατάλληλη φυλή για εσάς.

Ακόμα και αν το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25cm και τα κιλά του δεν είναι περισσότερα από 7kg, η φυλή σκύλων αυτή έχει την νοοτροπία και την σιγουριά που έχουν και οι μεγάλοι σκύλοι. Το θαρραλέο Αυστραλιανό Τεριέ μπορεί να προκαλέσει άλλα σκυλιά ακόμα και τα μεγαλύτερα από αυτόν. Μπορεί να γίνει επιθετικός και κυριαρχικός με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και τα άλλα κατοικίδια ζώα.

Ύψος: 25cm έως 28 cm

Βάρος: 6kg έως 7kg

Διάρκεια ζωής: 15 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Αυστραλιανό Τεριέ είναι λάτρης της διασκέδασης, αισιόδοξος, αγαπά πολύ την ζωή και είναι παιχνιδιάρης. Τα χαρακτηριστικά της φυλής του, τον καθιστούν έναν άριστο και υπέροχο σύντροφο για ένα άτομο ή ακόμα και για ολόκληρη την οικογένεια, οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν μαζί του το ενεργητικό τρόπο ζωής τους.

Δείχνει μεγάλη αφοσίωση στα μέλη της οικογένειας του και είναι χαρούμενος όταν συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες των αγαπημένων του προσώπων. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και μπορεί να παίζει μαζί τους με τις ώρες ακολουθώντας τα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Βρίσκεται πάντα μπροστά στην πόρτα για να υποδέχεται όποιον έρχεται στο σπίτι.

Διαθέτει μεγάλη ευφυΐα και για αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση σκύλων είναι εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα. Πρέπει όμως να τον έχετε πάντα απασχολημένο με κάτι ώστε να μην βαρεθεί και ποτέ να μην τον αγνοήσετε.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Australian Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Ασθένεια LeggPerthes:  Μία ασθένεια των μικρών φυλών. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 6 έως 9 μηνών. Είναι μια παραμόρφωση των ισχίων που μπορεί να συγχυσθεί με την δυσπλασία των ισχίων. Προκαλεί την φθορά και την αρθρίτιδα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο και κατόπιν με θεραπεία αποκατάστασης.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αυστραλιανό Τεριέ απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Ζει καλύτερα και είναι περισσότερο χαρούμενος όταν ζει μέσα στο σπίτι μαζί με τους δικούς του και όχι σε σπιτάκι σκύλων στην αυλή ή στον κήπο. Μην τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη σε κήπους γιατί αγαπάει το σκάψιμο και μπορεί να σας καταστρέψει δέντρα και φυτά.

Δεν πρέπει να είναι μόνος του στην αυλή ή στον κήπο χωρίς εποπτεία. Φροντίστε ο χώρος αυτός να είναι καλά περιφραγμένος για να μην δραπετεύσει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια, όπως μια γάτα, ένας αρουραίος ή ένα κουνέλι.

Αυτή η φυλή σκύλων που είναι τόσο πνευματώδης και δραστήρια χρειάζεται άφθονη άσκηση. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι οι καθημερινοί ολιγόλεπτοι περίπατοι και το παιχνίδι μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί η σωματική και πνευματική του ευεξία μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Αυστραλιανό Τεριέ αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μάθει και θα μπορεί να ταξιδεύει μαζί σας παντού.

Δεδομένου ότι τα τεριέ τείνουν να γίνονται αυταρχικά και επιθετικά με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: μισό έως 1  φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το δασύτριχο τρίχωμα του Αυστραλιανού Τεριέ είναι τραχύ στην αφή και διαθέτει μια μαλακιά στρώση κάτω από αυτό. Το χρώμα του ποικίλλει σε μπλε και μαύρο ( το κυρίως σώμα είναι μαύρο με μπλε ράχη), σε αμμώδες και σε κοκκινωπό.

Η φυλή σκύλων αυτή αποβάλλει σπάνια ποσότητες νεκρής τρίχας, για αυτόν τον λόγο είναι εύκολο να καλλωπιστούν. Πρέπει να χτενίζετε τον σκύλο σας μία φορά την εβδομάδα και να λιμάρετε τα νύχια του μια φορά τον μήνα.

Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο και όχι τακτικά, κάθε τρεις μήνες συνήθως. Το συνεχή λούσιμο κάνει το τρίχωμα του τεριέ πολύ μαλακό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην φυσική εμφάνιση του.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.