Αυστραλιανός Ποιμενικός

Αυστραλιανός Ποιμενικός

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός παρά το όνομα του ανατράφηκε το 1840 στις δυτικές ΗΠΑ και όχι στην Αυστραλία. Είναι μια φυλή που αποτελείται από σκύλους εργασίας, οι οποίοι είχαν ως ρόλο τους την φύλαξη και την προστασία των κοπαδιών. Μπορεί να γίνει όμως ένας θαυμάσιος σκύλος συντροφιάς για την οικογένεια αρκεί να μπορεί να διοχετεύσει στην άσκηση και σε ποίκιλλες δραστηριότητες την αστείρευτη ενέργεια του.

Παρατηρώντας τον σκύλο αυτόν να προσέχει ένα κοπάδι προβάτων είναι μια υπέροχη θέα. Με την σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ευκινησία που τον διακατέχει κατευθύνει το πηγάδι χρησιμοποιώντας γαύγισμα και ελαφρές δαγκωματιές.

Όντας ευφυής και ευπροσάρμοστος ο σκύλος αυτός δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής και σε καμία περίπτωση δεν είναι σκύλος του ‘καναπέ’. Για να τον επιλέξετε για σύντροφο, δεν χρειάζεται να είστε ποιμένες αρκεί να τον κρατάτε πολυάσχολο με την άσκηση και σε φόρμα για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Επειδή έχει πολλή ενέργεια χρειάζεται άφθονη άσκηση, μεγάλους περιπάτους και τρέξιμο σε περιφραγμένους χώρους και αυλές. Η έλλειψη απασχόλησης θα τον οδηγήσει στην βαρεμάρα και θα τον κάνει καταστρεπτικό. Όσοι ενδιαφέρονται για αυτή την φυλή θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν πολύ χρόνο για αυτόν τον σκύλο.

Ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός υπερέχει στα αθλήματα για σκύλους. Αυτός ο μεσαίου μεγέθους και ευκίνητος σκύλος έχει επιτυχίες στα αγωνίσματα σκύλων όπως στην ευκινησία, στο πέταγμα δίσκων και μπάλας, στις δοκιμές βοσκής και σε όλα τα επίπεδα υπακοής. Επιτυγχάνει επίσης ως σκύλος-οδηγός, σκύλος-ακοής και ως σκύλος της αστυνομίας και διάσωσης. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στον σκύλο αυτόν να σας βοηθάει με τις μικροδουλειές στο σπίτι.

Η αφοσίωση που έχει για τους ιδιοκτήτες του, τον κάνει έναν πιστό σκύλο συντροφιάς για όλη την οικογένεια και παράλληλα έναν καλό προστάτη της. Λόγω της επιφυλακτικότητας του προς τους ξένους γίνεται καλός φύλακας. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά εάν έχει μάθει να έρχεται σε επαφή με αυτά από κουτάβι.

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός αντιμετωπίζει την ζωή σαν μια περιπέτεια. Θα παίζει και θα εργάζεται από την ανατολή του ηλίου μέχρι και την δύση. Ο σκύλος αυτός θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή με την πιστή και υπέροχη προσωπικότητα του.

 

Ύψος αρσενικών: 50cm έως 58cm

Ύψος θηλυκών: 45cm έως 53cm

Βάρος αρσενικών: 22kg έως 29kg

Βάρος θηλυκών: 18kg έως 25kg

Διάρκεια ζωής: 12-15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός επειδή έχει συνηθίσει να ζει και να διευθύνει τα κοπάδια ζώων, μπορεί εύκολα να γίνει κυριαρχικός μέσα στο σπίτι. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είστε συνεπής και σταθεροί ηγέτες βάζοντας του όρια και κανόνες. Αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη για νέους ιδιοκτήτες.

Όπως πολλά σκυλιά βοσκής έτσι και ο Αυστραλιανός Ποιμενικός είναι από την φύση του πιστός σύντροφος στην οικογένεια του αλλά απρόσιτος με τους ξένους. Χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων.

 Είναι ένας σκύλος δυνατός, ευκίνητος, έξυπνος, ζωηρός, ευγενικός και αγαπά ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Είναι ανεξάρτητος, γι’ αυτό δεν εκπαιδεύεται εύκολα.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Australian Shepherd θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Καταρράκτης: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκληρά εργατικός Αυστραλιανός Ποιμενικός δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής, αλλά σε ένα περιβάλλον που του προσφέρει άφθονη πνευματική και σωματική εγρήγορση. Δεν προσαρμόζεται εύκολα μέσα σε διαμέρισμα για αυτό και χρειάζεται να ζει σε σπίτι με μεγάλο κήπο ή αυλή. Ο χώρος πρέπει να είναι πάντα περιφραγμένος ώστε να μην μπορεί να σκάψει ή να πηδήξει έξω από αυτόν. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να τον πηγαίνετε βόλτα πάντα με λουρί.

Ο ποιμενικός αυτός χρειάζεται ένα ημίωρο κάθε μέρα περίπατο, τρέξιμο ή ασκήσεις υπακοής και ευκινησίας. Είναι καλοί τρόποι αυτοί για να κρατήσετε το μυαλό του απασχολημένο και να εκτονώσει την αστείρευτη ενέργεια του.

Τα κουτάβια δεν χρειάζονται τόσο σκληρή άσκηση όσο οι ενήλικοι σκύλοι και στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τα αφήνετε να τρέχουν σε μεγάλες επιφάνειες και να κάνουν μεγάλα άλματα, γιατί μπορεί να χτυπήσουν και να αποκτήσουν μελλοντικά προβλήματα όσο βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Η συνήθεια του ποιμενικού να χαράζει με τα νύχια του και να κυνηγάει είναι κατάλληλη για την καθοδήγηση των προβάτων αλλά είναι ενοχλητική όταν το κάνει σε ανθρώπους ή σε άλλα κατοικίδια ζώα. Η εκπαίδευση κουταβιών στην υπακοή μπορεί να βοηθήσει να συγκρατήσετε το ένστικτο του αυτό και να το εξαλείψετε ή να το περιορίσετε.

Ο σκύλος αυτός θα γαυγίσει όταν δει ή ακούσει κάτι ύποπτο και θα προστατέψει την οικογένεια του και το σπίτι του με επιθετικότητα.

Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η συγκεκριμένη φυλή, λόγω της ανεξάρτητης και κυριαρχικής φύσης της, μπορεί να γίνει επίμονη και επιβλητική για αυτό και οι μέθοδοι που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Αυτό το είδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2,5  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Αυστραλιανού Ποιμενικού είναι κοντό στο κεφάλι, τα αυτιά και στα πόδια ενώ στο υπόλοιπο σώμα είναι μετρίου μήκους, είναι αδιάβροχο και μπορεί να είναι ίσιο ή κυματιστό. Μπορεί να είναι μονόχρωμο, δίχρωμο, τρίχρωμο με ή χωρίς σημάδια, δηλαδή το κάθε σκυλί μπορεί να έχει διαφορετικό χρωματισμό.

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός χρειάζεται χτένισμα κάθε εβδομάδα. Τείνει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας κυρίως την άνοιξη. Όταν είναι περίοδος που αποβάλλει την νεκρή τρίχα, τότε βουρτσίστε τακτικά για να περιορίσετε τις ποσότητες της. Πρέπει να τον λούζετε όταν είναι βρώμικος ή μυρίζει άσχημα και όχι συχνά.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.