Άπεντσελ

Άπεντσελ

Το Άπεντσελ είναι μια φυλή σκύλων που ανατράφηκαν με σκοπό να γίνουν σκύλοι του αγρού. Κύρια ασχολία τους ήταν η φύλαξη του κοπαδιού, του αγροκτήματος και να τραβούν τα κάρα στην εγγενής Ελβετία. Σήμερα τα Άπεντσελ διαθέτουν ακόμα πολλή ενέργεια, είναι έξυπνα και γεμάτα αυτοπεποίθηση, όπου τα καθιστούν άξιους σκύλους εργασίας. Οι σκύλοι της φυλής αυτής χρειάζονται εκπαίδευση, πολλή άσκηση και μια εργασία που να τους κρατά απασχολημένους.

Είναι γνωστό επίσης με το όνομα Appenzeller σκύλος του βουνού. Είναι μια από τις πιο σπάνιες αρχαίες φυλές της Ελβετίας. Ξεκίνησε ως φύλακας του αγροκτήματος και του κοπαδιού.

Σήμερα ο σκύλος αυτός είναι γνωστός για την εργατικότητα του και την προσαρμοστικότητα του ως σύντροφος της οικογένειας. Είναι έξυπνος, χαρούμενος, σίγουρος για τον εαυτό του, πρόθυμος, αξιόπιστος και θαρραλέος. Η ελάχιστη επιφυλακτικότητα του απέναντι στους ξένους και η τάση του να γαυγίζει, τον κάνουν έναν άριστο φύλακα. Χρειάζεται όμως  έγκαιρη κοινωνικοποίηση για να μην γίνει υπερβολικά καχύποπτος με τους ξένους.

 

Ύψος αρσενικών: 50cm έως 55cm

Ύψος θηλυκών: 49cm έως 53cm

Βάρος: 21kg-25kg

Διάρκεια ζωής: 9-12 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

 

Το Άπεντσελ είναι ένας σκύλος στοργικός, ευγενικός και αξιόπιστος. Είναι πιστός στα μέλη της οικογένειας του και τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά. Χρειάζεται όμως προσοχή με αυτά. Εξαιτίας του μεγέθους του και του έντονου ενθουσιασμού που τον διακατέχει, είναι πιθανόν να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποιο από τα αυτά με τα νύχια των ποδιών του.

Συνήθως είναι καχύποπτος με τους ξένους, χαρακτηριστικό που τον κάνει έναν άριστο φύλακα. Θα σας προειδοποιήσει για πιθανή απειλή γαυγίζοντας. Του αρέσει πολύ να γαυγίζει, για αυτό τον λόγο είναι κατάλληλος για ιδιοκτήτες που μένουν στην εξοχή και δεν υπάρχουν γείτονες κοντά τους.

Τα πάει πολύ καλά με τους άλλους ανθρώπους, τα παιδιά, τους σκύλους και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, εφόσον έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Άπεντσελ είναι ένας εργατικός σκύλος και χρειάζεται πάντα να είναι απασχολημένος ώστε να μην βαρεθεί και οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες προς εμάς συμπεριφορές, όπως είναι το γαύγισμα, το σκάψιμο και το μασούλημα αντικειμένων.

Είναι ανεκτικός με το κρύο αλλά και την ζέστη. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιζητά να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας του. Εάν μείνει μόνος του σπίτι μπορεί να βαρεθεί και να γίνει καταστρεπτικός.

Αγαπά το μασούλημα πραγμάτων εκ φύσεως,  αλλά και να σκάβει. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορείτε να περιορίσετε ή και να εξαλείψετε τις συνήθειες του αυτές. Οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση crate κλουβιού για να κρατήσετε τον σκύλο σας ήρεμο και ασφαλή κατά την απουσία σας και να αποφύγετε τις ζημιές στο σπίτι. Φροντίστε να του παρέχετε ανθεκτικά παιχνίδια για μασούλημα ώστε να περνάει τον χρόνο του.

Προσαρμόζεται δύσκολα μέσα σε διαμέρισμα γιατί έχει ανάγκη τον μεγάλο χώρο. Είναι προτιμότερο να ζει στην εξοχή ή σε σπίτια με μεγάλο κήπο και αυλή όπου θα μπορεί να εκτονώνει την αστείρευτη ενέργεια του.

Το Appenzeller Sennenhund είναι δραστήριο σκυλί και απαιτεί καθημερινή άσκηση. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο, είναι να του παρέχετε περπάτημα, τρέξιμο και παιχνίδια σε περιφραγμένους χώρους. Φροντίστε να είναι πάντα απασχολημένος για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Αυτός ο σκύλος δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Χάρη στις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά της φυλής αυτής, υπερέχει στα σπορ σκύλων, στην ευκινησία, στους κανόνες υπακοής και στη βοσκή.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, ένα Άπεντσελ εκπαιδεύεται εύκολα αρκεί να είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις χρόνο. Είναι πολύ έξυπνο και εργατικό και θέλει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του. Φροντίστε η εκπαίδευση να περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες διαφορετικές και να συνδυάζει την άσκηση.

Μπορούν εύκολα να γίνουν απρόθυμοι και να μην υπακούουν σε εντολές εάν νιώσουν πίεση. Χρειάζονται μεικτές μεθόδους εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση τους πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς, ως κουτάβια. Έτσι θα μάθουν τους κανόνες υπακοής και συμβίωσης και θα κατανοήσουν πιο εύκολα ποιος είναι ο ηγέτης της οικογένειας. Χρειάζεται πειθαρχία και συνέπεια.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

 

Το Άπεντσελ έχει ένα παχύ και λαμπερό τρίχωμα, το οποίο είναι μαύρο ή καφέ με άσπρα σημάδια σε μερικά σημεία που καλύπτουν το κάτω μέρος του τριχώματος. Τα σημάδια αυτά εμφανίζονται συμμετρικά στα μάτια, στα μάγουλα, στο στήθος και στα πόδια. Άσπρο από το πηγούνι μέχρι το στήθος, άσπρο και στα τέσσερα πόδια και στην άκρη της ουράς.

Ο καλλωπισμός της γούνας τους δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Χρειάζεται τακτικό χτένισμα για να διατηρείται το σχήμα της και για να περιορίζεται η ποσότητα νεκρής τρίχας που αποβάλλει συχνά.

Τα δόντια του χρειάζονται βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρούνται υγιή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.