Ποιμενικός της Ανατολής

Ποιμενικός της Ανατολής

Ο Ποιμενικός της Ανατολής προέρχεται από την Τουρκία, όπου και είχε τον ρόλο να κρατά συντροφιά στους ποιμένες και να προστατεύει τα ζώα τους. Αναπαράχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει σε μέγεθος και χρώμα με τα ζώα που προστάτευε, έτσι δεν θα γίνονταν ανιχνεύσιμος από τα αρπαχτικά ζώα. Ανήκει στις πιο εντυπωσιακές φυλές και είναι ένας πολύ πιστός φύλακας. Συνήθως το βάρος του κυμαίνεται από τα 54kg έως τα 68kg κατά την ωρίμανση του.

Η φυλή αυτή αποτελείται από σκύλους- προστάτες και φύλακες του ζωικού βασιλείου. Ανατράφηκε για να ζει με το κοπάδι και να το προστατεύει. Είναι σκληρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση φύλακας που γνωρίζει από προστασία και είναι πάντα σε ετοιμότητα να εκφοβίσει όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο Ποιμενικός της Ανατολής κάνει την δουλειά του φύλακα εδώ και αιώνες. Από κουτάβι κιόλας είναι σε θέση να κατανοήσει με ποιον ζει είτε με ανθρώπους ,είτε με κοπάδι. Μεγαλώνοντας αναλαμβάνει τον ρόλο του φύλακα-προστάτη και θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει  την οικογένεια του, είτε είναι ανθρώπινη ,είτε πρόκειται για ζώα. Είναι εξαιρετικά προστατευτικός και κτητικός.

Η εμφάνιση του υποστηρίζει τον ρόλο φύλακα που έχει. Είναι σωματικά ένας μεγάλος σκύλος και ζυγίζει πολλά κιλά. Έχει κοντό τρίχωμα και μαύρο ρύγχος. Όσο εκφοβιστικός μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε απειλή, τόσο ήρεμος και φιλικός μπορεί να γίνει με την οικογένεια του.

Δεδομένου της προστατευτικής του φύσης, είναι αρκετά επιφυλακτικός με τους ξένους. Παίρνει τον ρόλο του πολύ σοβαρά. Εάν απουσιάζει ο ιδιοκτήτης του από το σπίτι δεν επιτρέπει σε κανέναν φίλο ή γνωστό να πλησιάσει, ακόμα και εάν τους έχει γνωρίσει στο παρελθόν.

Εκτός από εξαιρετικός φύλακας το Anatolian Shepherd είναι ένας ευφυής, πιστός και εργατικός σκύλος. Η εκπαίδευση του είναι εύκολη αν και είναι πολύ πιθανό να επιλέξει ο ίδιος αν θα υπακούσει ή όχι, εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη δυνατό, καλό και συνεπή ηγέτη.

Η φυλή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για μια οικογένεια με πολύ μικρά παιδιά. Εξαιτίας του μεγέθους του, είναι πιθανόν να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποιο από τα παιδιά, ειδικά όντας αδέξιο κουτάβι. Επιπλέον ο σκύλος αυτός δεν αναγνωρίζει τα παιδιά ως ιδιοκτήτες του αλλά ως προστατευόμενα μέλη. Έτσι θα τα προστατέψει ακόμα και από επίσκεψη συμμαθητών τους.

Ο Ποιμενικός της Ανατολής δεν είναι μια φυλή για όλους. Μπορεί να γίνει ένας τέλειος και πιστός σύντροφος για εσάς και την οικογένεια σας, εάν μπορέσετε να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του και τις απαιτήσεις του.

Ύψος αρσενικών: 74 cm

Ύψος θηλυκών: 68 cm

Βάρος αρσενικών: 50 kg έως 68 kg

Βάρος θηλυκών: 36 kg έως 54 kg

Διάρκεια ζωής: 11-13 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Ποιμενικός της Ανατολής είναι ιδιαίτερα ευφυής, έξυπνος, ανεξάρτητος και κυρίαρχος. Ενδιαφέρεται κυρίως μόνο για την προστασία των άλλων, είναι ο πρωταρχικός του σκοπός. Είναι πολύ προστατευτικός με την οικογένεια και με το κοπάδι και είναι πιστός στο καθήκον του.

Αν και έχει πάντα τον ρόλο του φύλακα, είναι ήρεμος, στοργικός και φιλικός με τα μέλη της οικογένειας του. Πάντα όμως επιφυλακτικός με τους ξένους ακόμα και εάν είναι φίλοι ή γνωστοί της οικογένειας του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Anatolian Shepherd θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

 

Ο Ποιμενικός της Ανατολής είναι σκληροτράχηλος και μπορεί να ζήσει σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους το ίδιο άνετα. Δεν μπορεί όμως να ζήσει μέσα σε κλουβί, σε σπιτάκι σκύλου ή δεμένος με αλυσίδα. Φροντίστε ο χώρος όπου διαμένει να είναι καλά περιφραγμένος και πολύ ψηλός δεδομένου του ύψους του. Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και την ασφάλεια των περαστικών και άλλων ζώων, αφού πάντα υπερασπίζεται τον χώρο του.

Είναι ανεξάρτητος και λιγότερο πρόθυμος από άλλες φυλές. Δεν θα περιμένει εντολές, θα ενεργήσει από μόνος του εάν απειλείται το κοπάδι του ή η οικογένεια του. Κάποιοι από αυτούς τους σκύλους είναι ‘πρωταθλητές’ στο σκάψιμο αλλά και στο γαύγισμα ειδικά την νύχτα. Πρέπει να λάβει την σωστή εκπαίδευση από κουτάβι για να περιοριστούν αυτές οι συνήθειες.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα για αυτήν. Οι Ποιμενικοί της Ανατολής εκπαιδεύονται εύκολα λόγω της εξυπνάδας τους, αλλά απαιτείται προσοχή εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της φυλής τους. Συχνά τείνουν να γίνονται ισχυρογνώμων.

Μπορούν εύκολα να γίνουν απρόθυμοι και να μην υπακούουν σε εντολές εάν χρησιμοποιήσετε τραχύ χειρισμό. Χρειάζονται ευγένεια και μεικτές μεθόδους εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση τους πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς, ως κουτάβια. Έτσι θα μάθουν τους κανόνες υπακοής και συμβίωσης και θα κατανοήσουν πιο εύκολα ποιος είναι ο ηγέτης της οικογένειας. Χρειάζεται πειθαρχία και συνέπεια.

Ο σκύλος αυτός θα προστατέψει την οικογένεια του και τα μέλη της ενστικτωδώς. Επομένως δεν προτείνεται η περαιτέρω εκπαίδευση σωματοφυλακής και επίθεσης. Η προστατευτική του φύση γίνεται εντονότερη καθώς αυτός ωριμάζει.

Ο Ποιμενικός, όντας καχύποπτος εκ φύσεως με τους ξένους, θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί άμεσα από κουτάβι. Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

Είναι μείζονος σημασίας να κατανοήσετε ότι ο Ποιμενικός της Ανατολής πρέπει να λάβει την έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει τι είναι φυσιολογικό και τι είναι όντως απειλή. Ανεκπαίδευτος και αντικοινωνικός ο σκύλος αυτός μπορεί να γίνει υπερπροστατευτικός, επιθετικός και ανεξέλεγκτος.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 4 έως 6 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του American Shepherd είναι κοντό με μια παχιά στρώση. Μερικές φορές έχουν επένδυση με φτερά στα αυτιά, τα πόδια και στην ουρά. Το χρώμα του ποικίλλει σε άσπρο, με ραβδώσεις, καφέ-κίτρινο και πολλές φορές τα αυτιά και το ρύγχος τους είναι μαύρο.

Ο σκύλος αυτός είναι από την φύση του καθαρός, επομένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση το τρίχωμα του. Πρέπει να τον λούζετε τρείς έως τέσσερις φορές τον χρόνο και απαιτεί ελάχιστο χτένισμα. Συνηθίζει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας μερικές φορές μέσα στον χρόνο, κυρίως την άνοιξη.

Τα δόντια του χρειάζονται βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρούνται υγιή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.