Αμερικανικό Σπάνιελ νερού

Το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού ανατράφηκε για να γίνει κυνηγόσκυλο. Ειδικεύεται στο κυνήγι υδρόβιων πτηνών, είναι κολυμβητής ο οποίος μπορεί να ανακληθεί από μικρές βάρκες και έχει διπλή στρώση τριχώματος που είναι ανθεκτικό στο νερό. Η φυλή αυτή έχει την περισσότερη ενέργεια σκύλου για παιχνίδια κυνηγητού. Προσφέροντας του αρκετή καθημερινή άσκηση, μπορεί  να γίνει και ένας υπέροχος σύντροφος για την οικογένεια.

Ωστόσο το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού μπορεί να ανακληθεί από μικρές βάρκες και έχει διπλή στρώση τριχώματος που είναι ανθεκτικό στο νερό.ή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στις υπέροχες λίμνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει προσόντα που την κάνουν άξια προσοχής κυρίως για κάποιον που ζει έξω κοντά σε περιοχές με νερό.

Είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί και ανήκει στις κυνηγητικές φυλές, έτσι λοιπόν διακατέχεται από πολλή ενέργεια και έντονο ενθουσιασμό. Όπως και τα άλλα κυνηγόσκυλα έτσι και αυτό χρειάζεται πολύ άσκηση για να εκτονώσει την ενέργεια του και διανοητική εγρήγορση.

Συνηθίζει να κυνηγάει όλων των ειδών τα μικρά ζώα, ειδικεύεται όμως στο κυνήγι υδρόβιων πουλιών. Η ευελιξία του τον εξυπηρετεί σε πολλά σπορ και δραστηριότητες  για σκύλους, όπως ευκινησία, εντολές υπακοής, δοκιμές κυνηγιού, τρέξιμο, εργασία θεραπείας, ιχνηλασία, αναζήτηση και διάσωση.

Εάν αναζητείτε έναν δραστήριο σκύλο που αγαπά το νερό, μπορεί να κολυμπήσει και μπορεί να εκπαιδευτεί για διάφορες δραστηριότητες και σπορ, το American Water Spaniel είναι η κατάλληλη φυλή για εσάς.

Μπορεί επίσης να γίνει άριστος φύλακας που θα σας προειδοποιήσει γαυγίζοντας εάν ακούσει παράξενους θορύβους. Είναι όμως φιλικό με τους ανθρώπους που έχει ήδη γνωρίσει.

Είναι μια σπάνια φυλή. Κάθε χρόνο γεννιούνται πολύ λίγα κουτάβια. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα Αμερικανικό Σπάνιελ νερού πρέπει να βρείτε έναν αξιόπιστο κτηνοτρόφο που θα μπορεί να σας βοηθήσει και να σας ενημερώσει εάν αυτή η φυλή είναι κατάλληλη για εσάς.

 

 

Ύψος: 38cm έως 45cm

Βάρος αρσενικών: 15kg έως 20kg

Βάρος θηλυκών:  11kg έως 18kg

Διάρκεια ζωής: 12 έως 15 χρόνια

 

  • ΧαρακτήραςΣυμπεριφορά:

Το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού είναι ζωηρό, πάντα σε ετοιμότητα να προειδοποιήσει το αφεντικό του, φιλικό και υπάκουο εφόσον εκείνο λάβει την σωστή εκπαίδευση. Εάν δεν εκπαιδευτεί σωστά και κοινωνικοποιηθεί άμεσα μπορεί να γίνει επίμονος, κυριαρχικός και χειραγωγός.

Λατρεύει την ανθρώπινη συντροφικότητα και μπορεί να γαυγίσει εάν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο του ή βαρεθεί. Δεν ανήκει στις φυλές σκύλων που μπορούν μείνουν στην αυλή ή στην ύπαιθρο για μεγάλο διάστημα. Αν και αγαπάει όλα τα μέλη της οικογένειας του, δένεται περισσότερο με το άτομο που θα περνάει πολύ χρόνο μαζί του και θα του δείχνει πολύ προσοχή.

Το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού μπορεί να γίνει κτητικό και επιθετικό απέναντι σε άλλους σκύλους, αν και συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με τα άλλα σκυλιά και κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα American water Spaniel θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Καταρράκτης: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Pattern Baldness( Αλωπεκία): Αυτή η ασθένεια προκαλεί μια βαθμιαία συμμετρική αποδυνάμωση και απώλεια της τρίχας. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ έξι έως εννέα μηνών και προχωρεί έως ότου οι επηρεασμένες περιοχές να μείνουν τελείως άτριχες.

Η Αλωπεκία προκαλεί την απώλεια τρίχας κάτω από τον λαιμό, στο πίσω μέρος των μηρών και στην ουρά. Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού είναι δραστήριο σκυλί και απαιτεί καθημερινή άσκηση. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο, είναι να του διαθέσετε δύο με τρείς ώρες ημερησίως περπάτημα, τρέξιμο και παιχνίδια σε περιφραγμένους χώρους. Μπορείτε να οργανώσετε και να χωρίσετε τις περιόδους άσκησης μέσα στην μέρα. Εάν δεν μπορέσει να εκφράσει την αστείρευτη ενέργεια που τον διακατέχει βαριέται και οδηγείται σε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως το γαύγισμα και το μασούλημα αντικειμένων.

Έχει μια φυσική τάση για μασούλημα, γαύγισμα, για σκάψιμο και για άλματα. Αλλά μπορείτε να περιορίσετε ή να εξαλείψετε αυτές τις συμπεριφορές με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Του αρέσει πολύ να περιπλανείται και να εξερευνεί τον χώρο λόγω της κυνηγητικής του φύσης. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα να τον περιορίζετε με λουρί στους περιπάτους και ο χώρος που θα τον αφήνετε να παίξει και να τρέξει να είναι πάντα περιφραγμένος. Μπορεί εύκολα να δραπετεύσει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια.

Γίνονται εύκολα επίμονα και κυριαρχικά. Πρέπει να μπορέσετε να ηγηθείτε, να είστε συνεπής και να το κάνετε να κατανοήσει ποιος είναι ο αρχηγός θεσπίζοντας κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει μέσα και έξω από το σπίτι.

Το Αμερικανικό Σπάνιελ νερού μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα και μικρούς χώρους, εφόσον του διαθέτετε την καθημερινή άσκηση και παιχνίδι που χρειάζεται. Είναι προτιμότερη όμως η φυλή αυτή για όσους ζουν στην εξοχή ή σε σπίτια με μεγάλους κήπους ή σε σπίτια κοντά σε νερό γιατί έτσι έχει την αφθονία χώρου που το κάνει ευτυχισμένο.

Είναι πολύ έξυπνο και όσον αφορά στην εκπαίδευση του μαθαίνει εύκολα και γρήγορα. Ανταποκρίνεται καλύτερα εάν υπάρχουν κίνητρα στις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσετε για την κατάρτιση του. Αποφύγετε συμπεριφορές που θα τον κακομάθουνε. Στα όρια μπορεί να γίνει επιθετικός.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μεικτές τροπους εκπαίδευσης σκύλων με ανταμοιβές όπως λιχουδιές επιβράβευσης, χάδια και επαίνους αλλά και όρια. Επίσης πρέπει να παίρνετε μέρος εσείς οι ίδιοι στην εκπαίδευση του και όχι μόνο ο εκπαιδευτής σκύλων, δεδομένου του ισχυρού δεσμού που θα έχετε αναπτύξει μεταξύ σας. Θα συνεργαστεί καλύτερα με κάποιον που γνωρίζει και αγαπά.

Γνωρίζοντας την αγάπη του για το μασούλημα, οι ειδικοί σας συνιστούν την χρήση crate κλουβιού για τον περιορισμό του. Όσο απουσιάζετε εσείς από το σπίτι, το crate θα κρατήσει τον σκύλο σας ασφαλή, ήρεμο και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1 έως 1,5  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Αμερικανικό Σπανιέλ νερού είναι γνωστό για το διπλό του τρίχωμα. Διαθέτει ένα πυκνό εσωτερικό τρίχωμα το οποίο προστατεύει το Σπάνιελ από τον καιρό, το νερό και τα κλαδιά των θάμνων που προκαλούν κνησμό. Το εξωτερικό του τρίχωμα έχει ομοιόμορφες μπούκλες. Το μέτωπο του καλύπτεται από κοντή και λεία τρίχα και η ουρά και τα πόδια στολίζονται από μέτριο κυματώδες τρίχωμα.

Το χρώμα του τριχώματος του ποικίλλει σε σοκολατί, καφέ και σε καφεκόκκινο και μερικές φορές έχει μικρά λευκά σημάδια στο στήθος και στα δάχτυλα.

Όσον αφορά στην περιποίηση του τριχώματος, είναι απαραίτητο το εβδομαδιαίο χτένισμα για να διατηρηθεί το σχήμα του και να το κρατήσετε υγιή. Μπορείτε να κόψετε λίγο τα τελειώματα του τριχώματος του ή να ξυρίσετε τα αυτιά του.

Συνηθίζουν να αποβάλλουν τρίχα μόνο την άνοιξη, αλλά το συχνό χτένισμα θα μειώσει τις ποσότητες της νεκρής τρίχας που χάνει. Είναι προτιμότερο να το κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι πολύ βρώμικο, έχει δηλαδή λερωθεί ή μυρίζει άσχημα. Γιατί τα συχνά λουσίματα θα καταστρέψουν το έλαιο που βρίσκεται στην τρίχα και το προστατεύει κρατώντας το ζεστό.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.