Αμερικανικό Έσκιμο

Αμερικανικό Έσκιμο

Το Αμερικανικό Έσκιμο ονομάζεται από τους θαυμαστές του «πανέμορφο σκυλί» ή «Έσκι». Είναι ένα εντυπωσιακό σκυλί συντροφιάς με το υπέροχο άσπρο τρίχωμα του, την γλυκιά του έκφραση και τα μαύρα μάτια. Είναι μια σκανδιναβική φυλή, μέλος της οικογένειας Σπίντζ.

Τα Έσκις είναι ζωηρά και δραστήρια σκυλιά που αγαπούν να διασκεδάζουν την οικογένεια τους και θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της. Είναι εξωστρεφή και φιλικά, τα πάνε καλά με τους ανθρώπους, αν και συχνά είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους. Αν και σωματικά το Έσκι είναι ένα μικρό σκυλί, συχνά συμπεριφέρεται σαν μεγαλόσωμος σκύλος.

Το Αμερικανικό Έσκιμο είναι ένα εντυπωσιακό σκυλί συντροφιάς με το υπέροχο άσπρο τρίχωμα του, την γλυκιά του έκφραση και τα μαύρα μάτια.  είναι μια φυλή σκύλων συντροφιάς, πιστά στην οικογένεια τους. Μέσα από την οικογενειακή θαλπωρή και τις οικογενειακές δραστηριότητες το Έσκι αναπτύσσεται. Είναι εύθυμο, στοργικό, έξυπνο και μερικές φορές θορυβώδες. Σκέφτεται ανεξάρτητα και πολλές φορές γίνεται περίεργος.

Έχει μια απίστευτη ικανότητα να λύνει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Υπερέχει στις δραστηριότητες που απαιτούν να χρησιμοποιήσει το μυαλό του όπως είναι η εκπαίδευση βασικής υπακοής, τα διάφορα τεχνάσματα και η ευκινησία.

Κάποτε τα Έσκι  ήταν διασκεδαστές σε τσίρκο. Με το αξιαγάπητο βλέμμα τους και την ικανότητα τους να μαθαίνουν γρήγορα, ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα  και άρχισαν να μαγεύουν το ακροατήριο με τα καταπληκτικά τεχνάσματα τους.

Παρά το μικρό του μέγεθος ο σκύλος αυτός θεωρείται μεγάλος. Είναι ένας άριστος φύλακας που θα αναγγείλει τον ερχομό των ξένων στο σπίτι με γαύγισμα. Αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τα καθήκοντα του ως φύλακας αν και δεν είναι υπερβολικά επιθετικός.

Εάν εσείς ψάχνετε για έναν ‘ομιλητικό’ σκύλο, το Αμερικανικό Έσκιμο είναι ένα εντυπωσιακό σκυλί συντροφιάς με το υπέροχο άσπρο τρίχωμα του, την γλυκιά του έκφραση και τα μαύρα μάτια.  είναι κατάλληλα για εσάς. Τους αρέσει να μουρμουρίζουν, να γαυγίζουν και να κάνουν «ου-ου». Πολλοί ιδιοκτήτες αυτής της φυλής, υποστηρίζουν ότι κάνουν συζήτηση μαζί τους.

Όταν αυτά δεν ‘μιλάνε’, τους αρέσει να μασουλάνε αντικείμενα. Σιγουρευτείτε ότι τους παρέχετε παιχνίδια για μάσημα, ώστε να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ζημιές μέσα στο σπίτι.

Τα πάνε πολύ καλά με άλλα σκυλιά, γάτες αλλά και με τα παιδιά. Πολλοί ιδιοκτήτες συνηθίζουν να έχουν περισσότερα από ένα Έσκι σπίτι τους, έτσι κρατούν το ένα στο άλλο συντροφιά, παίζουν μεταξύ τους και διασκεδάζουν. Ζουν άνετα σε διαμέρισμα, εφόσον πηγαίνουν την καθημερινή τους βόλτα για να ασκούνται και να εκτονώνονται.

Το American Eskimo είναι ο κατάλληλος σύντροφος για οικογένειες ενός ατόμου ή για μεγάλη οικογένεια. Είναι κατάλληλη φυλή για όλους τους ιδιοκτήτες ακόμα για τους νέους. Ένα καλά εκπαιδευμένο Έσκι θα σας χαρίσει χαρά και διασκέδαση για πολλά χρόνια.

 

 

Στην φυλή Αμερικανικό Έσκιμο το μέγεθος ποικίλλει. Υπάρχουν τα toy, τα miniature και το standard.

Τα toy έχουν ύψος 23cm έως 30cm και βάρος που φτάνει τα 5kg.

miniature έχουν ύψος 30cm έως 38cm και βάρος 9kg.

Το standard μέγεθος έχει ύψος 38cm έως 48cm και βάρος 13kg.

Διάρκεια ζωής:12-15 χρόνια

 

ΧαρακτήραςΣυμπεριφορά:

Το Αμερικάνικο Έσκιμο δεν έχει μόνο νικηφόρα‘ματιά’  αλλά και μία προσωπικότητα νίκης. Είναι θαρραλέο, έξυπνο, παιχνιδιάρικο και αγαπά πολύ την άσκηση. Είναι από την φύση του καχύποπτο προς τους ξένους και αυτό τον καθιστά έναν άριστο φύλακα.

Το Έσκι πρέπει να έχει πολλές επιλογές για να διοχετεύσει την ενέργεια του και να χρησιμοποιήσει το υπέροχο μυαλό του. Ειδάλλως, μπορεί να βαρεθεί και να γίνει θορυβώδης. Η πλήξη θα τον οδηγήσει στο γαύγισμα και στο μασούλημα αντικειμένων. Ένα σκυλί που έχει πλήξει θα γίνει καταστρεπτικό για το σπίτι και την αυλή.

Είναι μια φυλή σκύλων που είναι ισχυρογνώμων, για αυτόν τον λόγο χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη που θα τον εμπιστεύονται και θα είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο για την εκπαίδευση τους και που να μπορεί να ηγηθεί. Λόγω της υψηλής τους νοημοσύνης, τα Έσκιμο μαθαίνουν εύκολα, επομένως η εκπαίδευση τους είναι πολύ εύκολη και διασκεδαστική.

Συχνά επιφορτίζεται με το άγχος του αποχωρισμού, δεν του αρέσει να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνος του. Αγαπά να είναι μέρος της οικογένειας και να συμμετέχει στις δραστηριότητες τους. Εάν μείνει μόνος του για ώρες αρχίζει να κάνει φασαρία και να γαυγίζει.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Eskimo θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Νεανικοί Καταρράκτες: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ο καταρράκτης μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ασθένεια LeggPerthes:  Μία ασθένεια των μικρών φυλών. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 6 έως 9 μηνών. Είναι μια παραμόρφωση των ισχίων που μπορεί να συγχυσθεί με την δυσπλασία των ισχίων. Προκαλεί την φθορά και την αρθρίτιδα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο και κατόπιν με θεραπεία αποκατάστασης.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αμερικανικό Έσκιμο μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε κλίμα και είναι περισσότερο ανεκτικό στο κρύο και λιγότερο στην ζέστη. Αγαπάει  το κρύο κλίμα λόγω της καταγωγής του. Λατρεύει να παίζει στο χιόνι για ώρες, πολλά Έσκιμο όμως απολαμβάνουν και τα παιχνίδια στο νερό.

Το Αμερικανικό Έσκιμο μπορεί να ζήσει σε όλα τα είδη σπιτιών, από διαμέρισμα μέχρι και σε μεγάλο σπίτι με αυλή ή κήπο. Προσαρμόζεται εύκολα στα διάφορα περιβάλλοντα. Είναι όμως σκυλί εσωτερικού χώρου και δεν μπορεί να ζήσει και να μείνει μόνιμα έξω στην αυλή ή στον κήπο. Το κάνει χαρούμενο να βρίσκεται μαζί με την οικογένεια του.

Έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και από πολλές δραστηριότητες όπου θα το κρατούν απασχολημένο. Δεδομένου ότι συμπεριφέρεται ως μεγαλόσωμο σκυλί χρειάζεται να εκτονώνει την ενέργεια του, είτε με βόλτες είτε με παιχνίδι, ώστε να μην γίνει καταστρεπτικό μέσα στο σπίτι.

Συνήθως διακατέχεται από το άγχος του αποχωρισμού, αυτό αποτελεί πρόβλημα για το ίδιο αλλά και για τον ιδιοκτήτη του. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν να μην λείπετε ώρες από το σπίτι και όταν τον αφήνετε μόνο του, προτείνεται η χρήση crate μαζί με παιχνίδια που μπορεί να μασάει για να μην βαριέται. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας μένει ήρεμος και ασφαλής και εσείς γλιτώνετε από τις ανεπιθύμητες και καταστροφικές πράξεις του.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, αυτή είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει διασκεδαστική. Η ευφυΐα, η θέληση και η αγάπη του να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του αποτελούν τις βάσεις για μια σωστή εκπαίδευση. Μαθαίνει πολύ εύκολα. Είναι καλός στην βασική υπακοή αλλά και στα τεχνάσματα.

Οι  εκπαίδευτές σκύλων συνιστούν να μένει όλη την ώρα απασχολημένος μέσα στο σπίτι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και καταστάσεις. Το κλειδί της εκπαίδευσης είναι πάντα το Αμερικανικό Έσκιμο να διασκεδάζει, να παραμένει χαρούμενο και να μην αισθανθεί πλήξη καθώς και να υπάρχει ποικιλία στην εκπαίδευση του.

Η υψηλή του νοημοσύνη όμως, τον κάνει  ανεξάρτητο με μία τάση να σκέφτεται από μόνο του και να κάνει ότι εκείνο θελήσει. Για αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτές προτείνουν το κουτάβι μας να ξεκινήσει την εκπαίδευση βασικής υπακοής από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

Η εκπαίδευση διδάσκει στον σκύλο μας, τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς και συμβίωσης καθώς και τον σεβασμό ως προς τον ιδιοκτήτη του. Εάν δεν γίνει σωστά η εκπαίδευση του κουταβιού, τότε θα έχουμε έναν κυριαρχικό σκύλο με προβλήματα συμπεριφοράς.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να εκπαιδεύσουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους. Αναπτύξτε τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: ½ έως 1,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το άσπρο και χνουδωτό Έσκι διαθέτει διπλό στρώμα τριχώματος. Στο εσωτερικό του η τρίχα είναι πιο πυκνή και παχιλα, ενώ στο εξωτερικό του το τρίχωμα είναι πιο μακρύ. Η τρίχα του είναι τελείως ίσια, δεν είναι ούτε κατσαρή ούτε σπαστή. Τα μπροστινά και πίσω πόδια είναι επενδυμένα με ‘φτερά’ και η ουρά του πολύ φουντωτή. Το χρώμα του τριχώματος είναι συνήθως λευκό ή κρέμ.

Τα Έσκιμο μαδούν πολύ και χρειάζονται συχνό χτένισμα ώστε να μειώνονται οι ποσότητες τρίχας που πέφτουν. Προτείνεται χτένισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα.

Παρόλο το λευκό του χρώμα είναι εύκολο να κρατήσετε αυτόν τον σκύλο καθαρό. Το τρίχωμα του περιέχει πετρέλαιο όπου αποτρέπει τον ρύπο να λερώσει την τρίχα.

Επιβάλλεται να τον κάνετε μπάνιο μια φορά στους δυο μήνες.  Το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά στο Αμερικανικό Έσκιμο.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.

Αφήστε ένα Σχόλιο