Έρντεϊλ Τεριέ

Έρντεϊλ Τεριέ

Το Έρντεϊλ Τεριέ είναι γνωστό ως ‘ ο βασιλιάς των Τεριέ’, γιατί είναι το μεγαλύτερο από όλες τις φυλές τεριέ σε μέγεθος. Η φυλή αυτή προέρχεται από την κοιλάδα Aire του Yorkshire και αναπαράχθηκε για να πιάνει τις ενυδρίδες και τους αρουραίους στους ποταμούς Aire και Wharfe.

Ο σκύλος αυτός είναι πολύ ικανός και αθλητικός. Στην πορεία έγινε ένα ιδανικό εργατικό σκυλί, επιδεικνύοντας τις ικανότητες του και την αξία του κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Ξεχωρίζει επίσης,  για την εξυπνάδα του, είναι εξωστρεφής, παιχνιδιάρης και πολύ πιστός στην οικογένεια του. Είναι εξαιρετικός σκύλος συντροφιάς.

Τα Έρντεϊλ Τεριέ   αναπαρήχθην για πολλαπλούς σκοπούς. Έχουν την σφοδρότητα των τεριέ αλλά θα μπορούσαν να κολυμπήσουν και να μυρίσουν το θήραμα τους. Είναι αθλητικά και εργατικά σκυλιά, τα οποία μπορούν να διακριθούν για την ευκινησία τους, την υπακοή τους και για την ικανότητα τους ως κυνηγοί.

Απολαμβάνουν την ζωή περισσότερο όταν υπάρχει μια δουλειά που πρέπει να κάνουν ακόμα και αν απλά πρέπει να διασκεδάσουν, παίζοντας με τα παιδιά της οικογένειας, με τα οποία περνούν πολύ χρόνο.

Όπως όλα τα τεριέ έτσι και τα Airedale Terrier έχουν μια τάση να σκάβουν, να κυνηγούν και να γαυγίζουν. Είναι γεμάτα από ενέργεια η οποία τα καθιστά άριστους συντρόφους για τους λάτρεις του jogging. Οι καθημερινές βόλτες και η φασαρία στην αυλή είναι κάποιες από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Δεν μπορείς όμως να μιλήσεις για αυτή την φυλή χωρίς να αναφερθείς στην ιδιαίτερα μακρόστενη μουσούδα τους. Είναι ένας πανέξυπνος σκύλος ο οποίος μπορεί και σκέφτεται από μόνος του και δεν περιμένει πάντα τις οδηγίες από τον ιδιοκτήτη του. Εάν ψάχνετε έναν απολύτως αξιόπιστο σκύλο ο οποίος θα αναμένει πάντα την εντολή σας, δεν είναι η καταλληλότερη φυλή για εσάς.

Το Έρντεϊλ Τεριέ είναι μια συναρπαστική φυλή. Συνδυάζει τις ικανότητες ενός εργατικού σκύλου με την αγάπη του για την οικογένεια και απολαμβάνει ώρες παιχνιδιού μαζί της.

 

΄Υψος: 30cm

Βάρος: 18kg-29kg

Διάρκεια ζωής: 10-13 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Έρντεϊλ Τεριέ είναι ένα εργατικό σκυλί που θέλει να διεκπεραιώνει οποιαδήποτε δουλειά-αποστολή του ανατίθεται. Είναι πολύ έξυπνο και λατρεύει να είναι το κέντρο προσοχής. Χάρη της εξυπνάδας του και της εργατικότητας του, προτιμήθηκε από τον χώρο του κινηματογράφου και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και σειρές.

Διακρίνεται για την γενναιότητα του και την ζωηράδα του. Είναι ανεξάρτητο αλλά του αρέσει να είναι μέλος μιας οικογένειας και να απολαμβάνει την ζεστασιά και το παιχνίδι και να μένει μέσα μαζί με τους ιδιοκτήτες του.

Είναι επιρρεπές στο σκάψιμο, το κυνηγητό και το γαύγισμα, συμπεριφορές που αποτελούν κοινό τόπο στις φυλές τεριέ. Έχει ροπή προς ανεπιθύμητες συμπεριφορές λόγω της ανεξάρτητης φύσης του.

Τα Έρντεϊλ είναι αθλητικά σκυλιά γεμάτα ενέργεια και δύναμη για αυτό και έχουν ανάγκη από πολλές δραστηριότητες για να εκτονώνονται.

Είναι αξιόπιστοι φύλακες και προστατεύουν πάντα την οικογένεια τους. Μπορεί ως φύλακες να είναι άγριοι, αλλά είναι καλοί φίλοι με τα παιδιά και λατρεύουν να παίζουν μαζί τους ακόμα και για ώρες.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Airedale θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Υπάρχουν τρείς κύριοι τύποι αλλεργιών. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος, έχουμε τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη την σκόνη και το ωίδιο. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Hemorrhagic Gastroenteritis: Η ασθένεια αυτή προκαλεί τον εμετό και την διάρροια με φρέσκο ή αφομοιωμένο αίμα. Η αιτία της είναι άγνωστη και η ασθένεια προχωράει πολύ γρήγορα, για αυτό και χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Όσο εκείνη προχωράει το σκυλί χρειάζεται ενδοφλέβιο ορό, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση του.

Εάν αφυδατωθεί το σκυλί, θα ανέβουν οι τιμές του αίματος και το αίμα θα πήξει οδηγώντας το σκυλί στον θάνατο. Αντιμετωπίζεται επίσης με τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα αντί-ελκών.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Η φυλή Έρντεϊλ Τεριέ δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να ζήσει μέσα σε ένα διαμέρισμα. Χρειάζεται μεγάλο σπίτι με μια περιφραγμένη αυλή. Δεδομένου της έντονης ζωντάνιας που την διακατέχει πρέπει τα σκυλιά αυτά να είναι πάντα απασχολημένα με κάτι. Εάν δεν έχουν να κάνουν κάτι, σύντομα θα βαρεθούν και θα οδηγηθούν σε καταστροφικές ενέργειες.

Στα Έιρντεϊλ δεν αρέσει να μένουν μόνα τους στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να πλήξουν και να αρχίσουν να κάνουν ζημιές.

Είναι αθλητικά σκυλιά, τα οποία χρειάζονται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση για να μπορούν να είναι σε φόρμα και να διατηρούν την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Οι συχνές βόλτες σε πάρκα σκύλων για παιχνίδι και τρέξιμο θα ήταν μια καλή επιλογή για τους λάτρεις της φυλής αυτής.

Οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των σκύλων όλων των φυλών  από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Οι συναναστροφές με άλλους ανθρώπους και ζώα και οι διάφορες εμπειρίες βοηθούν τα κουτάβια να μάθουν σωστούς τρόπους.

Εάν ο σκύλος μας δεν είναι συνηθισμένος σε άλλους ανθρώπους και σκύλους μπορεί να γίνει εριστικός και επιθετικός.

Δεδομένου ότι τα Έρντεϊλ Τεριέ είναι ζωηρά ,ενεργητικά με αγαπημένη συνήθεια να μασουλάνε οποιοδήποτε αντικείμενο, οι ειδικοί της εκπαίδευσης συνιστούν την χρήση crate κλουβιών και πάρκων σκύλων για μέσα στο σπίτι. Ο περιορισμός τα βοηθάει να μαθαίνουν τους κανόνες συμβίωσης, να είναι τα ίδια ασφαλή και γλιτώνουν τον ιδιοκτήτη από τυχόν ατυχήματα όταν εκείνος λείπει από το σπίτι.

Το  Έρντεϊλ έχει τη δυνατότητα να γίνει πολύ υπάκουο με την κατάλληλη εκπαίδευση από τον ιδιοκτήτη, αρκεί να ξέρει πώς να δουλέψει μαζί του. Δεν είναι πάντα εύκολα στην εκπαίδευση, ειδικά την περίοδο πριν «ενηλικιωθούν», που είναι αρκετά ξεροκέφαλα. Αν και δεν είναι εχθρικά απέναντι στους ανθρώπους μπορεί να δείξουν τέτοια σημάδια αν καταπιεστούν πολύ κατά την εκπαίδευση τους.

Παρακινείται καλύτερα από απολαύσεις όπως είναι οι λιχουδιές και άλλες  μεθόδους ενίσχυσης όπως τα χάδια. Ο τραχύς χειρισμός στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποφευχθεί. Η  εκπαίδευση του σκύλου είναι το κλειδί για μια σωστή συμπεριφορά. Το πνεύμα της θα πρέπει να διατηρείται ζωντανό και ενδιαφέρον με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση από το κουτάβι μας.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Τα όμορφο τρίχωμα του Έρντεϊλ Τεριέ αποτελείται από δυο στρώσεις. Το κύριο στρώμα του είναι πυκνό και νευρώδες ενώ το δευτερεύον στρώμα είναι μαλακό και μικρό σε μήκος.

Τα περισσότερα Airedales έχουν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό τριχώματος, μαύρο χρώμα σε αυτιά, πόδια, κεφάλι και ορισμένες φορές στους ώμους, ενώ στις πίσω πλευρές του σώματος του, το χρώμα μπορεί να είναι είτε μαύρο είτε σταχτί. Μερικές φορές συναντάμε και λίγο κόκκινο μέσα στο μαύρο, με ένα μικρό άσπρο αστέρι στο στήθος.

Δεν έχει πολλές απαιτήσεις ο καλλωπισμός της τρίχας του. Το κανονικό βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι κατάλληλο για να διατηρείται σε καλή κατάσταση το τρίχωμα. Το μπάνιο του πρέπει να γίνεται περιοδικά και όχι συνέχεια.

Η φυλή αυτή χρειάζεται stripping τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο για να διατηρεί την φόρμα και το σχήμα του τριχώματος της.