Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ

Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ

Το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ είναι μια φυλή που αποτελείται από σκυλιά συντροφιάς και της οικογένειας. Αναπαράχθηκε αρχικά ως ‘δόλωμα’ για τους ταύρους, στην συνέχεια εξελίχθηκε σε αγροτικό σκυλί και αργότερα κέρδισε την θέση του μέσα στο σπίτι, για να γίνει «σκυλί παραμάνα», επειδή ήταν τόσο ευγενικό με τα παιδιά. Η επιμονή τους, το θάρρος τους και το κουράγιο τους, τα έκαναν δημοφιλή ως διαγωνιζόμενους στα σπορ τραβήγματος βάρους, στην ευκινησία και στους διαγωνισμούς υπακοής.

Το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ είναι μία από τις φυλές που συχνά αποκαλούνται ως πιτ μπουλ. Στην πραγματικότητα, το πιτ μπουλ δεν αποτελεί όνομα φυλής αλλά είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το Αμερικανικό πιτ μπουλ τεριέ, το Μπουλ τεριέ και το Σταφορντσάιρ μπουλ τεριέ.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το Αμερικανικό και το Σταφορντσάιρ παρουσίαζουν ομοιότητες λόγω της δύναμης τους, παρόλα αυτά αποτελούν δυο εξολοκλήρου διαφορετικές φυλές.

Οι φυλές ‘τάυρων’ συχνά είναι παραξηγημένες. Οι ιδιότητες των φυλών αυτών που κάνουν αυτά τα σκυλιά επίμονους παίχτες στα παιχνίδια της υπακοής και της ευκινησίας, προσέλκυσαν  αρκετούς αδίστακτους ανθρώπους που έψαχναν για δυνατούς διαγωνιζόμενους σε αγώνες πάλης μεταξύ σκυλιών. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα οι φυλές αυτές να αποκτήσουν μια άσχημη φήμη ως επικίνδυνα σκυλιά και σκυλιά-δολοφόνοι.

Ως ιδιοκτήτης ενός American Pit Bull Terrier πρέπει να είστε ενημερωμένοι και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον θυμό και την εχθρότητα των ανθρώπων απέναντι σε αυτή την φυλή, εξαιτίας της παραπληροφόρησης που μπορεί να έχουν λάβει. Η φυλή αυτή δεν είναι κατάλληλη για όσους δεν διαθέτουν χρόνο για την κατάλληλη εκπαίδευση τους και την κοινωνικοποίηση τους ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες.

Όταν το σκυλί αυτό λάβει την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποιηθεί σωστά γίνεται ένας άριστος σύντροφος για την οικογένεια και τα παιδιά. Επειδή είναι συνήθως ευγενικά με τους ξένους και θέλουν να τους καλωσορίζουν κάνοντας τους χαρές, αυτό τους κάνει κακούς φύλακες. Τα Αμερικανικά Πιτ Μπουλ Τεριέ είναι αφοσιωμένα και πιστά στην οικογένεια τους και πρόθυμα να την υπερασπιστούν ως θανάτου.

Αυτά τα σκυλιά είναι εξαιρετικά ευφυή και μαθαίνουν εύκολα εντολές και τεχνάσματα. Αγαπούν πολύ την ζωή και θέλουν να συμμετέχουν σε όλα όσα βρίσκονται γύρω τους. Στην ‘ενηλικίωση’ τους συνήθως διατηρούν καλά την συμπεριφορά ενός κουταβιού και αυτό προσφέρει ιδιαίτερη ζωντάνια και χαρά. Είναι μια φυλή που μόλις την γνωρίσεις καλά, θα την αγαπήσεις επ’ άπειρον.

 

Ύψος αρσενικών: 45cm-48cm

Ύψος θηλυκών: 43cm-45cm

Βάρος: Το βάρος τους κυμαίνεται από 14kg έως 38kg

Διάρκεια ζωής: 12-16 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας-Συμπεριφορά:

Το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ αγαπά πολύ τους ανθρώπους και δεν έχει καμία επίγνωση του μεγέθους του, ότι δηλαδή αυτό μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά από το να γίνεται σκυλί της ‘αγκαλιάς’. Έμπιστος και βέβαιος για το τι συμβαίνει γύρω του και ποιος είναι ο χώρος του, γίνεται φύλακας που σε ειδοποιεί για την παρουσία ξένων στο σπίτι. Αυτό βέβαια δεν τον κάνει και καλό φύλακα δεδομένου ότι έχει μια τάση να γνωρίζει και να κάνει χαρές στους ξένους.

Παρόλο που η αγάπη για τους ανθρώπους το κάνει να αποτυγχάνει ως φύλακας, το θάρρος του τον οδηγεί στην υπεράσπιση της οικογένειας του ακόμα και με την ίδια του την ζωή.

Στην πραγματικότητα είναι ένας σκύλος πολύ γλυκός, με ευχάριστη προσωπικότητα, τρυφερός και φιλικός με τους ανθρώπους, τα παιδιά και με τα άλλα ζώα.

Τα σκυλιά αυτά συνηθίζουν να μασούν και τα δυνατά σαγόνια τους γρήγορα καταστρέφουν τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας παιχνίδια. Καλό θα ήταν να του προσφέρετε ανθεκτικά παιχνίδια που δεν μπορούν να μασηθούν και να καταπωθούν.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα American Pit Bull Terrie θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου. Τα κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα όπως τους ψύλλους, την χλόη, την γύρη και τη σκόνη. Οι αλλεργίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό και δυσφορία στον σκύλο, που σημαίνει ότι θα το ξύσει και θα το μασήσει μερικές φορές μέχρι να αιμορραγήσει. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να αναπτυχθούν δευτερεύουσες μολύνσεις του κατεστραμμένου ιστού.

Για την θεραπεία των αλλεργιών θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί η αιτία τους και έπειτα να γίνουν αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ  χρειάζεται πολύ άσκηση για να διατηρείται η φυσική του και πνευματική του υγεία. Καθημερινές βόλτες μεγάλων αποστάσεων είναι απαραίτητες. Πρέπει πάντα να έχετε το σκύλο σας με λουρί όταν το παίρνετε βόλτα. Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό, ειδικά όταν πρόκειται για σκύλο του ιδίου φύλου. Ξοδέψτε μια ώρα παίζοντας μαζί του ή εξασκώντας το.

Αυτά τα σκυλιά όμως δεν μπορούν να ζήσουν υπαίθρια διότι δεν είναι ανεκτικά στο κρύο. Ανεξαρτήτως βέβαια από το κλίμα, είναι σκυλιά εσωτερικού χώρου που αγαπούν να είναι με την οικογένεια τους, αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μαζί της και δεν θα καταφέρουν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά τους.

Η φυλή αυτή είναι κατάλληλη για όσους ιδιοκτήτες μπορούν να διαθέσουν χρόνο για την σταθερή εκπαίδευση του σκύλου τους, να επιβληθούν, να τους παρέχουν ασφάλεια και πειθαρχία και να είναι αυστηροί.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ, χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση για να γίνει ένας σωστός ενήλικος σκύλος. Καλό θα ήταν αυτή να ξεκινήσει νωρίς, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του κουταβιού.

Η εκπαίδευση στη βασική υπακοή, θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν πρέπει να διορθώνετε αυτόν τον σκύλο με έντονα, γιατί το μόνο που μπορεί να καταφέρετε είναι να τον νευριάσετε και στο τέλος να μην πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Χρειάζεται μεικτή εκπαίδευση επιβράβευσης και διόρθωσης εκ μέρους σας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ έχει κοντό και λαμπερό τρίχωμα το οποίο είναι σκληρό στην αφή. Τα χρώματα του ποικίλλουν σε κοκκινωπό, γκρί, καφέ και λευκό.

Το σκυλί αυτό δεν έχει απαιτήσεις όσον αφορά στον καλλωπισμό και στην περιποίηση του τριχώματος του. Το τρίχωμα τους είναι εύκολο να διατηρηθεί καθαρό και πρέπει να το κάνετε μπάνιο περιστασιακά.

Το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ μαδάει σε μέτριο βαθμό και χρειάζεται απλά βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται με μια δύσκαμπτη βούρτσα.

Χρειάζεται όμως να πλένετε τα δόντια του δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να διατηρείται η στοματική του υγιεινή από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.