Κούνχαουντ

Αγγλικό Κούνχαουντ

Το Κούνχαουντ είναι απόγονος του Αγγλικού Φοξχάουντ. Η φυλή αυτή αποτελείται από σκυλιά-κυνηγούς. Είναι γνωστά για την ταχύτητα, την αντοχή και για την δυνατή φωνή τους. Δεδομένου ότι ο σκύλος αυτός γαυγίζει συνέχεια, δεν αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν γείτονες που μένουν κοντά τους. Χρειάζεται πάρα πολύ άσκηση.

Είναι γνωστό ως το κυνηγόσκυλο της Βιρτζίνια και είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κυνηγήσει σε δύσβατες εκτάσεις τα ‘πονηρά’ ρακούν των αμερικανικών αποικιών.

Ο σκύλος αυτός ξεκίνησε έχοντας διπλό σκοπό. Κυνηγούσε αλεπούδες την ημέρα και ρακούν την νύχτα. Είναι πολύ καλός κυνηγός.  Επιδιώκει το θήραμα του με ανυπομονησία και του αρέσει να ‘τραγουδάει’ καθώς κυνηγά. Ένα χαρακτηριστικό της φυλής αυτής, που γίνεται αντιληπτό μέχρι και σήμερα.

Είναι φιλικός με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Εάν δεν θέλετε να τον κυνηγάτε προσφέρετε του ικανοποιητικές επιλογές καθημερινής άσκησης και δραστηριοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα τον αποτρέψετε από το να πλήξει και να γίνει καταστρεπτικός.

Δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε ένα διαμέρισμα, χρειάζεται ένα μεγάλο σπίτι, με μια τεράστια περιφραγμένη αυλή ή κήπο για να μπορεί να παίζει και να εκτονώνεται.

Δεν συνίσταται να τον αφήνετε μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να βρίσκεται συνέχεια με την οικογένεια του και να συμμετέχει στην καθημερινότητα της. Εάν μείνει μόνος του μπορεί να βαρεθεί και να οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες προς εμάς πράξεις.

Αν και κυνηγόσκυλο λατρεύει την οικογένεια του και μπορεί να γίνει ένα πολύ στοργικό σκυλί με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και με τους άλλους ανθρώπους.

Η φυλή αυτή δεδομένου των ικανοτήτων της και των χαρακτηριστικών της είναι κατάλληλη για έναν δρομέα.

Βάρος: Το βάρος πρέπει να είναι ανάλογο του ύψους τους.

Ύψος αρσενικών: 61cm-66cm

Ύψος θηλυκών: 58cm-64cm

Διάρκεια ζωής: 10 έως 12 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας-Συμπεριφορά:

Το Αγγλικό Κούνχαουντ είναι περίεργο από την φύση του, λατρεύει να εξερευνεί και να ακολουθεί μυρωδιές και ήχους. Αγαπά να περιπλανείται, για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τον εμπιστεύεστε και να τον αφήνετε ελεύθερο σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι δεν είναι περιφραγμένοι. Ακόμα και αν ο χώρος είναι περιφραγμένος, το Κούνχαουντ μπορεί εύκολα να δραπετεύσει ανοίγοντας τρύπες, εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια.

Η φυλή American English Coonhound είναι πολύ θορυβώδης. Ο ήχος από το γαύγισμα τους είναι διαπεραστικός και έχει διάρκεια. Γαυγίζουν όταν εντοπίζουν ίχνη από το θήραμα τους, όταν έρχεται στο σπίτι κάποιος ξένος ακόμα και όταν παίζουν. Εάν ζείτε σε πολυσύχναστη γειτονιά καλό θα ήταν να μην υιοθετήσετε το Κούνχαουντ.

Λατρεύει να μασάει οτιδήποτε μπορεί, για αυτό και πρέπει να είναι υπό περιορισμό, όταν εσείς λείπετε από το σπίτι.

Αν και κυνηγόσκυλο φοβάται εύκολα τους δυνατούς θορύβους, όπως τα πυροτεχνήματα, τα χτυπήματα πόρτας και τις βροντές.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι επίσης αγαπησιάρης, ανυπόμονος και πολύ πιστός στην οικογένεια του. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά κυρίως όταν έχει συνηθίσει να συναναστρέφεται μαζί τους από κουτάβι.

Είναι ένας σκύλος πολύ κοινωνικός και φιλικός απέναντι σε όλους. Τα στοιχεία όμως αυτά του χαρακτήρα του δεν τον κάνουν καλό φύλακα και προστάτη του σπιτιού και της οικογένειας. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός απέναντι σε πιθανή απειλή, είναι το δυνατό γαύγισμα του. Όταν απειληθεί άμεσα, λειτουργεί αμυντικά για να προστατέψει τα μέλη της οικογένειας του, αλλά δεν επιτίθεται συνήθως χωρίς να τον προκαλέσουν.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Coonhound θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

 

Μολύνσεις αυτιών: Οι μολύνσεις στα αυτιά των σκύλων προέρχονται κυρίως από ακάρεα, βακτήρια ή μύκητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται ωτίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με κνησμό της περιοχής, ερυθρότητα, τίναγμα του κεφαλιού, δυσοσμία και έκκριμα από το αυτί.

Αν η φλεγμονή εξελιχθεί, θα προσβληθεί το µέσο και στη συνέχεια το έσω αυτί. Τότε τα συμπτώματα θα είναι εντονότερα και το κατοικίδιό µας μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος ή στη μάσηση, κλίση του κεφαλιού προς την πλευρά του αυτιού που πάσχει και αστάθεια στο βάδισμα.

Η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Κούνχαουντ χρειάζεται επαρκή καθημερινή άσκηση και πολλές δραστηριότητες ώστε να διατηρεί την ψυχική και σωματική του υγεία. Μια σύντομη βόλτα σε ένα πάρκο θα ήταν μια καλή επιλογή για τον σκύλο σας. Αγαπάει το τρέξιμο για αυτό και μπορείτε να τον αφήνετε να εκτονώνεται σε περιφραγμένα πάρκα σκύλων, εφόσον τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά.

Είναι αρκετά ανεκτικό στο κρύο και στην ζέστη. Προτιμά να ζει σε εσωτερικούς χώρους μαζί με την οικογένεια του. Αυτό τον κάνει χαρούμενο.

Όπως και τα σκυλιά των άλλων φυλών έτσι και τα Κούνχαουντ έχουν ανάγκη από την έγκαιρη κοινωνικοποίηση τους. Πρέπει να εκτεθούν σε διαφορετικούς παράγοντες, να αποκτήσουν εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, παιδιά, σκυλιά και άλλα ζώα συντροφιάς.

Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση βοηθάει το κουτάβι να αποκτήσει μια θεμιτή συμπεριφορά καθώς μεγαλώνει και να αναπτύξει τις ικανότητες του.

Όσο αφορά στην εκπαίδευση του, χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη ο οποίος μπορεί να του προσφέρει ασφάλεια, σεβασμό και πειθαρχία. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή ο χειρισμός τους, καθώς έχουν την τάση να αποσπούνται εύκολα και να κάνουν αυτό που θέλουν.

Πρέπει να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να τα εκπαιδεύσετε και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να μάθουν. Μερικά από αυτά ενδιαφέρονται μόνο για το κυνήγι του θηράματος τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρείτε  θετικά κίνητρα για να τους αποσπάσετε την προσοχή και να τους μάθετε τους κανόνες βασικής υπακοής.

Η  εκπαίδευση του σκύλου, η δημιουργία ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου σας, ώστε να κατανοήσει τι ζητάτε από αυτόν. Λατρεύει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε διδάσκοντας με καλούς τρόπους και όχι με πίεση.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 4 έως 5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Αγγλικού Κούνχαουντ είναι σκληρό και μεσαίου μήκους. Το βρίσκουμε σε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων, σε κοκκινωπό με λευκά σημάδια, σε μπλε με λευκά σημάδια ή και στα τρία χρώματα. Η φροντίδα του τριχώματος του δεν είναι απαιτητική.

Αφήστε ένα Σχόλιο