Ακίτα

Ακίτα

Το Ακίτα είναι  μεγάλη και ισχυρή φυλή με μια ευγενή αλλά και εκφοβιστική παρουσία. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την φύλαξη της αριστοκρατίας και της βασιλείας στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Τα Ακίτα επίσης παρακολουθούσαν και κυνηγούσαν κάπρους, μαύρες αρκούδες και μερικές φορές και ελάφια. Είναι ένας θαρραλέος και πιστός στην οικογένεια του, σκύλος. Δεν υποχωρεί στις προκλήσεις και δεν φοβάται εύκολα. Όταν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση γίνεται ένα στοργικό, διασκεδαστικό και γεμάτο σεβασμό σκυλί συντροφιάς.

Η φυλή αυτή είναι τολμηρή και έχει μια αδιαμφισβήτητα ισχυρή εμφάνιση,δυνατά και μεγάλα πόδια, ένα μεγάλο κεφάλι σε αντίθεση με τα δυο μικρά τριγωνικά μάτια και μια ουρά που αγκαλιάζει την ράχη του. Είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση και έχει μια στιβαρή στάση σώματος, η οποία χρησιμεύει  ως αποτρεπτικός παράγοντας σε όσους θελήσουν να προκαλέσουν πρόβλημα σε αυτό και στην οικογένεια του. Η εμφάνιση του και μόνο προκαλεί δέος και σεβασμό.

Τα Ακίτα είναι γνωστά για την ακλόνητη πίστη που έχουν στους ιδιοκτήτες τους. Μπορούν να γίνουν καταπληκτικά σκυλιά και στοργικά με τα μέλη της οικογένειας. Σε ακολουθούν παντού, αγαπούν να σε προστατεύουν και για αυτά η αποστολή της ζωής τους είναι να σε ‘υπηρετούν’.

Είναι θαρραλέα σκυλιά και φυσικοί φύλακες, κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν το σπίτι, τον χώρο, την οικογένεια τους. Τους αρέσει να κάνουν διάφορους θορύβους με το στόμα τους, όπως να αναστενάζουν δυνατά, να μουρμουρίζουν και να γρυλίζουν, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκουν διασκεδαστικούς.

Αν και έχουν τα παραπάνω γοητευτικά γνωρίσματα ‘ομιλίας’, τα Ακίτα τείνουν να είναι σιωπηλά με τους επισκέπτες και να κρατούν κάποια απόσταση. Είναι από την φύση τους προσεκτικά με τους ξένους και επιφυλακτικά. Θα καλωσορίσουν όμως τους φίλους της οικογένειας, τους οποίους έχουν συνηθίσει, εφόσον όμως είναι μαζί και οι ιδιοκτήτες τους.

Ένα από τα μοναδικά γνωρίσματα ενός Ακίτα είναι η αγάπη του να βάζει αντικείμενα στο στόμα του. Αγαπάει να φέρνει πράγματα στο στόμα του όπως παιχνίδια ακόμα και τον καρπό σας. Αυτό όμως δεν αποτελεί ένδειξη επιθετικότητας, είναι απλά ο τρόπος του να επικοινωνεί με όσους αγαπάει.

Πολλοί γοητεύονται από αυτή την συνήθεια, άλλοι όμως ίσως το βρίσκουν ενοχλητικό. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να του αναθέτετε δουλειές που περιλαμβάνουν την μεταφορά κάποιου πράγματος, όπως για παράδειγμα να σας φέρει τα κλειδιά σας ή την εφημερίδα σας.

Το Akita επίσης αποδεικνύεται ιδιαίτερο με τις συνήθειες καλλωπισμού του, γλείφοντας και καθαρίζοντας το σώμα του όπως κάνουν και οι γάτες. Αυτό όμως δεν είναι και το μόνο αιλουροειδές γνώρισμα του. Συνηθίζει να κυνηγάει όπως μια τίγρης, παρακολουθεί και καταδιώκει σιωπηλά το θήραμα του με το σώμα χαμηλωμένο στο έδαφος. Δεν προειδοποιεί πριν επιτεθεί, γαυγίζοντας ή γρυλίζοντας.

Είναι μια κυριαρχική φυλή με πολύ μυϊκή δύναμη. Θέλει προσοχή γιατί πολύ εύκολα μπορούν να σας επιβληθούν. Η εκπαίδευση αυτού του σκύλου θέλει την κατάλληλη κατάρτιση από ειδικούς ή από τον ιδιοκτήτη. Δεδομένου ότι είναι πολύ πιστά σκυλιά, δεν πρέπει να σπάσει ο ισχυρός δεσμός που έχουν δημιουργήσει με τον ιδιοκτήτη τους κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης από λάθος χειρισμούς.

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτόν τον ιδιαίτερο σκύλο, καλό θα ήταν να αφιερώσετε πολύ χρόνο ερευνώντας πως πρέπει να γίνει η εκπαίδευση του. Διότι δεν ανταποκρίνονται καλά στις σκληρές μεθόδους χειρισμού. Εάν τον σεβαστείτε θα σας σεβαστεί και αυτός.

Το πεισματάρικο και επίμονο Ακίτα, παρά την επιφύλαξη του μπορεί να γίνει ένα κοινωνικό κατοικίδιο, το οποίο χρειάζεται άφθονο χρόνο με την οικογένεια του. Η πίστη που έχει στον ιδιοκτήτη του συμβαδίζει με την ανάγκη της συντροφικότητας. Ένα μοναχικό και βαριεστημένο σκυλί της φυλής αυτής μπορεί να γίνει επιθετικό και καταστρεπτικό.

Ο σκύλος αυτός δεν είναι κατάλληλος για νέους ιδιοκτήτες σκύλων ή για όσους επιθυμούν ένα σκυλάκι σαλονιού, αλλά για όσους είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα για την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση του σκύλου αυτού και να ερευνήσουν καλά αυτή την φυλή. Όποιος καταφέρει να αποκτήσει ένα Ακίτα έχει ως ανταμοιβή έναν ευφυή σύντροφο με απεριόριστη πίστη σε αυτόν.

 

Βάρος: αρσενικά: 38kg-59kg / θηλυκά: 32kg-50kg

Ύψος: αρσενικά: 66cm-71cm / θηλυκά: 60cm-66cm

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

Χαρακτήρας-Συμπεριφορά:

Το Akita είναι ένα τολμηρό, επίμονο και γεμάτο θέληση σκυλί. Είναι από την φύση του αρκετά επιφυλακτικό προς τους ξένους αλλά πολύ πιστό στην οικογένεια του. Είναι ένας άγρυπνος φύλακας, έξυπνος και πολύ θαρραλέος.

Ο σκύλος αυτός τείνει όμως να γίνεται επιθετικός προς άλλα σκυλιά ειδικά με αυτά του ίδιου φύλου. Τα Ακίτα δεν είναι κατάλληλα για οικογένειες που έχουν και άλλο σκύλο στο σπίτι.

Με την οικογένεια του, το Ακίτα είναι στοργικό και παιχνιδιάρικο. Του αρέσει να απολαμβάνει την συντροφικότητα με τα αγαπημένα του πρόσωπα και θέλει να συμμετέχει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Του αρέσει να χρησιμοποιεί το στόμα του συνέχεια και χαίρεται να συλλέγει με αυτόν τον τρόπο παιχνίδια και πράγματα του σπιτιού.

Η ισχυρή προσωπικότητα ενός Ακίτα ίσως γίνει καταστρεπτική, εάν δεν γνωρίζετε καλά τις ιδιοτροπίες αυτής της φυλής. Δεν είναι το κατάλληλο σκυλί για έναν καινούργιο ιδιοκτήτη. Χρειάζεται κάποιον που θα του προσφέρει πειθαρχία και πολλή αγάπη.

Η δραστηριότητα είναι απαραίτητη για αυτό τον σκύλο. Χρειάζεται πολύ άσκηση και πολλές δραστηριότητες ώστε να μην πλήξει και οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες προς εμάς ενέργειας.

Η φυλή αυτή από την φύση της έχει την προδιάθεση να γίνει επιθετική εάν δεν ανατραφεί σωστά ή εάν της το επιτρέψεις. Επομένως, η σωστή εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι ουσιαστική και απαραίτητη για ένα Ακίτα.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Akita θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Λιπώδης αδενίτιδα-SA (Sebaceous Adenitis): Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα Ακίτα. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτή η γεννητική κατάσταση είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και συχνά μπερδεύεται με τον υποθυρεοειδισμό, τις αλλεργίες και με άλλες ασθένειες.

Όταν ένα σκυλί έχει SA, στους αδένες τους δέρματος του εκδηλώνεται περιθυλακίτιδα, δηλαδή φλεγμονή γύρω από τους θύλακες των τριχών. Έτσι το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, λιπαρό ή να παραμείνει φυσιολογικό.

Η διάκριση αυτή σχετίζεται με την ποσότητα του σμήγματος που παράγεται και διοχετεύεται μέσα από το θύλακο της τρίχας προς την εξωτερική επιφάνεια.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στα σκυλιά ηλικίας 1 έως 5 ετών. Αυτά θα παρουσιάσουν ξηρό δέρμα, απώλεια δέρματος και τρίχας πάνω από το κεφάλι, στο λαιμό και στην πλάτη.

Η ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί λεπτά στρώματα δέρματος και δυσοσμία μαζί με δευτερεύουσες μολύνσεις στο δέρμα.

Ο γιατρός θα προχωρήσει σε βιοψία του δέρματος για να δει εάν είναι όντως SA και έπειτα θα σας προτείνει ποικιλία θεραπειών ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Τα Ακίτα είναι χαρούμενα σκυλιά που κάνουν το καλύτερο για την οικογένεια τους. Η φυλή αυτή δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα αλλά καθημερινή άσκηση. Τριάντα λεπτά της ημέρας είναι αρκετά για αυτό τον σκύλο. Οι σύντομοι περίπατοι και το παιχνίδι σε πάρκα και αυλές είναι οι αγαπημένες του δραστηριότητες. Η βόλτα σε πάρκα με άλλους σκύλους δεν είναι καλή ιδέα δεδομένου της επιθετικότητας του προς τα άλλα σκυλιά.

Λόγω της υψηλής τους νοημοσύνης πρέπει να υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων μέσα στην καθημερινότητα τους ώστε να μην προλαβαίνουν να βαριούνται. Ένα βαριεστημένο Ακίτα οδηγείται σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς όπως γαύγισμα, σκάψιμο, μασούλημα πραγμάτων και επιθετικότητα.

Καλό θα ήταν να δίνετε την ευκαιρία σε αυτόν τον σκύλο να συμμετέχει στην καθημερινότητα σας και στις οικογενειακές σας δραστηριότητες. Μην τον αφήνετε μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια περιφραγμένη αυλή είναι σημαντική για την ασφάλεια του σκύλου σας και των περαστικών. Ενώ δεν είναι επιθετικός με τους επισκέπτες, εάν είναι οι ιδιοκτήτες του στο χώρο, μπορεί όμως εύκολα να γίνει όταν αυτοί απουσιάζουν.

Είναι πιστοί φύλακες και μπορούν να προστατέψουν την οικογένεια τους από οτιδήποτε θεωρήσουν απειλή.

Επιβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα όταν το Ακίτα μας είναι κουτάβι. Αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μεταξύ 4 έως 7 μηνών. Στην ηλικία αυτή γίνονται πολύ ευαίσθητα και χρειάζεται προσοχή με τα κόκαλα τους. Χρειάζονται άριστη ποιότητα διατροφής χαμηλών θερμίδων.

Πρέπει να αποφεύγετε να το αφήνετε να παίζει σε σκληρές επιφάνειες όπως στο πεζοδρόμιο, να κάνει ανούσια και εξαναγκασμένα άλματα μέχρι αυτό να φτάσει τουλάχιστον 2 ετών, ώσπου θα έχει σταματήσει και ο σχηματισμός των ενώσεων των κοκάλων του.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του, η έγκαιρη κοινωνικοποίηση  είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε έναν ώριμο σκύλο χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς.

Μέρος της κοινωνικοποίησης του αποτελεί η όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση του σε φιλικούς ανθρώπους και παιδιά. Είναι ένας τρόπος να ‘μαλακώσει’ την κυριαρχική και επιθετική φύση του.

Η εκπαίδευση του χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζονται οι σκύλοι άλλων φυλών. Αν και τα Ακίτα είναι πολύ έξυπνα, το πείσμα τους και η επιμονή τους δυσκολεύουν τον χειρισμό τους.

Για θετικά αποτελέσματα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι και καταρτισμένοι για την φύση της εκπαίδευσης τους και τον χαρακτήρα τους, πριν αποκτήσετε αυτό τον σκύλο. Δεν είναι μια φυλή για συνεσταλμένους ιδιοκτήτες.

Χρειάζεται πειθαρχία και η εκπαίδευση του επίμονου Ακίτα αποτελεί πρόκληση, χρόνο, υπομονή και επιμονή. Καλό θα ήταν να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή εξοικειωμένο με την φυλή αυτή για ένα καλό αποτέλεσμα.

Η παρατεταμένη οπτική επαφή με σκύλο αυτής της φυλής θεωρείται πρόκληση από αυτόν και ίσως αντιδράσει επιθετικά.

Τέλος, η θετική κοινωνικοποίηση και η συνεπής εκπαίδευση είναι ουσιαστικές. Όσο επίμονο και κυριαρχικό τείνει να γίνεται χρειάζεται από μέρους σας υπομονή και επιμονή και θετικές μεθόδους ενίσχυσης. Ο κακός χειρισμός μπορεί να τον οδηγήσει στην επιθετικότητα.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 έως 5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Ακίτα  έχει διπλό τρίχωμα με μέτρια τρίχα στο εξωτερικό και μία μαλακή εσωτερική γούνα. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί χρωμάτων στο αμερικάνικο Ακίτα, όπως μαύρο, άσπρο και σοκολατί.

Έχει άσπρο τρίχωμα στο στήθος, το σώμα, την ουρά και την μουσούδα. Ο καλλωπισμός του τριχώματος του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Συνηθίζει να μαδάει. Δυο φορές ετησίως χάνει πολύ τρίχα. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα βοηθάει στην μείωση της τριχοφυΐας του και κρατά την γούνα του υγιή.

Εκτός από την συνήθεια του να καθαρίζεται από μόνο του, πρέπει να κάνει μπάνιο κάθε τρεις μήνες, ίσως και συχνότερα εάν αυτό λερωθεί ή μυρίζει. Τα νύχια πρέπει να κόβονται ή να λιμάρονται μια φορά τον μήνα και τα αυτιά του να ελέγχονται μια φορά την εβδομάδα για τυχόν μολύνσεις.