Μάλαμουτ

Μάλαμουτ Αλάσκας

Το Μάλαμουτ από την Αλάσκα είναι μια ισχυρή φυλή με  εύρωστο σώμα διαμορφωμένο κατάλληλα για αντοχή και δύναμη και με ένστικτα αρπακτικού. Προέρχεται από την Αλάσκα. Οι πρόγονοι του διέσχισαν την γέφυρα από την Σιβηρία στην Αλάσκα μαζί με τους ιθαγενείς χιλιάδες χρόνια πριν. ‘Βασιλεύει’ από τότε. Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές, της οποίας η αρχική μορφή δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Αυτό το ευφυές σκυλί χρειάζεται μια εργασία και έναν ικανό ηγέτη να τον καθοδηγεί ώστε να μην πλήττει.

Προκαλεί εντυπώσεις με την εμφάνιση του, χάρη στο μεγάλο του ανάστημα. Αντικειμενικά είναι από τους πιο όμορφους σκύλους. Στο πρόσωπο έχει σημάδια που παρουσιάζουν ομοιότητα με αυτά των λύκων και  ουρά που είναι φουντωτή και κυματίζει.

Το Μάλαμουτ διαθέτει δύναμη, πολλή αντοχή, ενέργεια, νοημοσύνη και ανεξαρτησία. Αρχικά ανατράφηκε για να μπορεί να σέρνει τα έλκηθρα στο χιόνι και να κυνηγάει φώκιες και πολικές αρκούδες. Σήμερα, οι άνθρωποι διαλέγουν αυτόν τον σκύλο για συντροφιά.

Κερδίζει διακρίσεις σε όλα τα σπορ σκύλων λόγω της διάπλασης του, της ανταγωνιστικότητας του ,της υπακοής του και της αντοχής του.

Όταν εκείνος δεν καταφέρει να σας αποσπάσει την προσοχή και να ασχοληθείτε μαζί του, αρχίζει τις επιδρομές στην κουζίνα, στα σκουπίδια για να βρει κάτι καλό να φάει ή σκάβει όμορφες τρύπες στην πίσω αυλή.

Τα Alaskan malamutes συνηθίζουν να συμπαθούν και να φέρονται φιλικά σε όλους όσους συναντούν. Εάν ψάχνετε για έναν σκύλο-φύλακα, τότε αυτή η φυλή δεν είναι η κατάλληλη για εσάς. Μόνο το μέγεθος και η εμφάνιση του μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους πιθανούς εισβολείς.

Το καλύτερο για αυτά τα σκυλιά είναι να έχουν πολλές ευκαιρίες και επιλογές καθημερινής άσκησης και αρκετό χώρο για να εκτονώνονται ώστε να μην βαριούνται.

Η ανεξάρτητη φύση τους τα  αναγκάζει να γίνονται επίμονα ή ανόητα, αλλά η υψηλή νοημοσύνη τους γίνεται αντιληπτή με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Εάν το Μάλαμουτ Αλάσκας είναι η κατάλληλη φυλή για εσάς θα ανταμειφτείτε με το αίσθημα της συντροφικότητας και με ατελείωτες ώρες διασκέδασης και παιχνιδιού.

 

Βάρος αρσενικών: 39kg

Βάρος θηλυκών: 34kg

Ύψος αρσενικών: 64cm

Ύψος θηλυκών: 59cm

Διάρκεια ζωής: 12 έως 15 χρόνια

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα μεστωμένο ενήλικο Μάλαμουτ να φτάνει τα 46 kg. Η φυλή αυτή όμως δεν έχει ανατραφεί για να έχει τόσο βάρος.

  • Χαρακτήρας-Συμπεριφορά:

Το Μάλαμουτ Αλάσκας είναι ένας έξυπνος και δυνατός σκύλος με ισχυρή προσωπικότητα. Θα σας κερδίσει με τον παιχνιδιάρικο και εξωστρεφή χαρακτήρα του. Είναι πολύ φιλικός με τους επισκέπτες ακόμα και με ανθρώπους που συναντούν για πρώτη φορά. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι καλός φύλακας.

Είναι εξαιρετικά πιστά σκυλιά και στοργικά απέναντι στους ιδιοκτήτες τους και στην οικογένεια τους. Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί τους και να διασκεδάζουν. Επιμένουν να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες των αγαπημένων τους προσώπων. Ο σκύλος αυτός είναι ιδιαίτερα ενεργητικός και χρειάζεται καθημερινή άσκηση για την διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας.

Θα επιδιώξει με διάφορους τρόπους να κατακτήσει την πρώτη θέση μέσα στο σπίτι. Όποιος ζει με αυτόν τον σκύλον θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει την επιθυμία του και να μπορέσει να καταστήσει σε ανώτερη θέση, από το Μάλαμουτ, όλα τα μέλη της οικογένειας.

Δεν είναι από τα σκυλιά εκείνα που τους αρέσει να γαυγίζουν, αλλά το κάνουν σπάνια. Λατρεύουν να ουρλιάζουν όπως κάνουν και οι λύκοι και είναι γνωστά για τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν ‘ου-ου’.

Το ταπεραμέντο τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως από την κληρονομικότητα, από την εκπαίδευση και από την κοινωνικοποίηση που έχουν λάβει.

Τα κουτάβια με συμπαθητική ιδιοσυγκρασία είναι περίεργα, πολύ παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους και να τους αφήσουν να τα πάρουν αγκαλιά.

Καλό θα ήταν πριν υιοθετήσετε ένα κουτάβι Μάλαμουτ να συναντήσετε και να γνωρίσετε τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς. Συνήθως η μητέρα του είναι το διαθέσιμο πρόσωπο. Έτσι μπορείτε να εξετάσετε το ταπεραμέντο του και να δείτε πως θα διαμορφωθεί όταν αυτό ‘ενηλικιωθεί’.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Malamoute θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Καταρράκτες: Συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικίες ενός με δύο έτους. Είναι γνωστοί ως νεανικοί καταρράκτες. Αυτός ο τύπος καταρράκτη σπάνια οδηγεί σε τύφλωση.

Δυσπλασία του χόνδρου: Αυτή η γενετική ασθένεια είναι εμφανή στα κουτάβια που γεννιούνται και προκαλεί εμφανείς παραμορφώσεις και ανωμαλία στην μορφή και το μήκος των άκρων. Είναι γνωστή και ως «νανισμός». Υπάρχει πλέον εξέταση διάγνωσης για να μάθουμε εάν το σκυλί έχει το γονίδιο αυτής της ασθένειας.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Κληρονομική Πολυνευροπάθεια: Χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού των άκρων και αστάθεια που οδηγεί σε αργό βηματισμό. Αυτή μπορεί να έχει ήπια ή βαριά μορφή. Το σκυλί που φέρει την αρρώστια αυτή μπορεί να πατάει στις μύτες των ποδιών του, να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει κάτω. Εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση σε ηλικία του ενός έτους.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μάλαμουτ Αλάσκας είναι μέλος μιας ομάδας εργασίας που αναζητεί πάντα έναν στόχο, μια ‘αποστολή’. Ολοκληρώνεται μέσα από μακρινούς περιπάτους, πεζοπορίες, με το να κουβαλάει ή να τραβάει πράγματα. Για αυτό και χρειάζεται την καθημερινή άσκηση και διάφορες δραστηριότητες ώστε να παραμείνει υγιή, να μην βαρεθεί και οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες προς εμάς πράξεις.

Δεδομένου της αγάπης του για το σκάψιμο πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να κάνει αυτό που αγαπάει χωρίς να σας ενοχλεί. Δεν είναι εύκολο να σταματήσετε αυτή την συνήθεια. Καλό θα ήταν να του βρείτε έναν χώρο στην αυλή σας να εκτονώνεται.

Η αυλή θα πρέπει να είναι πάντοτε περιφραγμένη και καλά σφραγισμένη, ώστε να μην μπορεί να σκάψει τρύπες και δραπετέψει. Παρά το γεγονός ότι είναι ευφυής και μπορεί να εκπαιδευτεί, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον εμπιστευτείτε αφήνοντάς τον ελεύθερο. Μικρότεροι σκύλοι ή άλλα κατοικίδια είναι σίγουρο ότι θα γίνουν στόχος.

Το ένστικτο του αρπακτικού που έχει μέσα της αυτή η φυλή μπορεί να τον οδηγήσει στο να κυνηγήσει και να σκοτώσει πουλιά ή και μικρότερα ζώα. Πρέπει να κοινωνικοποιηθούν από μικρά και να μάθουν να ζουν μαζί με τα άλλα ζώα συντροφιάς.

Το σκυλί αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι αναθρεμμένο να αντέχει σε πολύ ψυχρά κλίματα. Η διπλή γούνα που έχει δεν είναι κατάλληλη για την ζέστη. Πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση του κατά την διάρκεια των θερμών ημερών.

Μπορεί να ζήσει σε εξωτερικούς χώρους σε σπιτάκι σκύλου, με σκιά και με μια επαρκή περίφραξη, αλλά προτιμάει να ζει σε εσωτερικούς χώρους μαζί με την οικογένεια του. Αυτό τον κάνει χαρούμενο.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, ένα Μάλαμουτ  χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Λόγω του ανεξάρτητου χαρακτήρα τους μπορεί να σας δυσκολέψουν. Το μέγεθος τους και η δύναμη τους καθιστά απαραίτητη την εκμάθηση κανόνων βασικής υπακοής από πολύ νωρίς.

Η εκπαίδευση, η δημιουργία ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου σας, ώστε να κατανοήσει τι ζητάτε από αυτόν. Λατρεύει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε διδάσκοντας με καλούς τρόπους και όχι με πίεση.

Όπως και τα σκυλιά των άλλων φυλών έτσι και τα Μάλαμουτ έχουν ανάγκη από την έγκαιρη κοινωνικοποίηση τους. Πρέπει να εκτεθούν σε διαφορετικούς παράγοντες, να αποκτήσουν εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, παιδιά, σκυλιά και άλλα ζώα συντροφιάς.

Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση βοηθάει το κουτάβι να αποκτήσει μια θεμιτή συμπεριφορά καθώς μεγαλώνει και να αναπτύξει τις ικανότητες του.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 4 έως 5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μάλαμουτ έχει διπλό τρίχωμα. Το εξωτερικό μέρος αποτελείται από παχιά και τραχεία τρίχα, ενώ το εσωτερικό έχει περισσότερο βάθος, είναι μαλλιαρό και λιπαρό για να αποκρούει την υγρασία και το κρύο. Τα χρώματα του τριχώματος ποικίλλουν από ανοιχτό γκρι σε μαύρο.

Το μήκος της τρίχας αυξάνεται γύρω από τον λαιμό, την πλάτη και τους γλουτούς. Η ουρά του αγκαλιάζει την ράχη . Μπορεί να φτάσει την ουρά μέχρι την μύτη του για να την διατηρήσει ζεστή κατά την διάρκεια του κρύου καιρού.

Η τρίχα του πέφτει δυο φορές τον χρόνο και τότε αποσπώνται μεγάλες ποσότητες τρίχας.  Λόγω του πυκνού τριχώματος που διαθέτει, χρειάζεται χτένισμα αρκετές φορές την εβδομάδα.

Η φυλή αυτή είναι πολύ καθαρή και έχει την ιδιότητα να μην μυρίζει και να αυτοκαθαρίζεται. Δεν χρειάζεται συχνά μπάνιο, αλλά κάθε 4 μήνες τουλάχιστον ώστε να διατηρείται μαλακό το τρίχωμα του και να μην χαθούν οι ιδιότητες του. Το συχνό πλύσιμο των δοντιών του είναι απαραίτητο. Τα νύχια του θα πρέπει να κόβονται ή να λιμάρονται μια με δυο φορές τον μήνα.