Άφγκαν Χάουντ

Άφγκαν Χάουντ

Το Άφγκαν Χάουντ είναι το κυνηγόσκυλο που προσωποποιεί την κομψότητα και τον εκλεπτυσμό. Αυτή η μοναδική αρχαία φυλή σκυλιών έχει μια αριστοκρατική εμφάνιση αρκετά διαφορετική από τα κοινά κυνηγόσκυλα.

Το ιδιαίτερο μεταξωτό τους τρίχωμα, το εξωτικό τους πρόσωπο καθώς και το λεπτό τους σώμα δημιουργούν την αίσθηση ενός σκύλου  ΄΄μοντέλου΄΄. Οι θαυμαστές της φυλής περιγράφουν τον σκύλο αυτό ως υπερόπτη  αλλά και κωμικό συνάμα.

Η φυλή Άφγκαν Χάουντ προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η αρχική ονομασία της ήταν Tazi και χρονολογείται περίπου στην προχριστιανική εποχή. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μία από τις παλαιότερες φυλές.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το Άφγκαν για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων στις ερήμους και τα βουνά του Αφγανιστάν. Ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των κυνηγών, γιατί διέθετε απίστευτες ικανότητες. Μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα και να καλύψει μεγάλες αποστάσεις. Έχει το θάρρος να συγκρατήσει και να ελέγξει ένα μεγάλο και επικίνδυνο ζώο, όπως μια λεοπάρδαλη, έως ότου το αναλάβει ο κυνηγός. Εκτιμήθηκε επίσης, για την δυνατότητα που έχει να σκέφτεται και να κυνηγά χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση.

Ως φυλή, διαθέτει έντονα το στοιχείο της ανεξαρτησίας. Ένα κουτάβι Άφγκαν θα επιδιώξει την αγάπη και την προσοχή από τα μέλη της οικογένειας όπως ακριβώς κάνουν και τα κουτάβια οποιασδήποτε φυλής. Αυτό όμως αλλάζει, όταν ο σκύλος αρχίζει να ωριμάζει. Θα σταματήσει να επιζητά προσοχή και να δέχεται χάδια και αγκαλιές. Επιθυμεί να είναι ανεξάρτητος βάζοντας τους δικούς του όρους και εκείνος αποφασίζει πότε θα θέλει αγάπη και πότε όχι.

Παρόλα αυτά, το Afghan Hound μπορεί να γίνει πολύ τρυφερό με τα μέλη της οικογένειας του καθώς και πολύ διασκεδαστικό. Είναι κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά. Τα πάνε πολύ καλά με αυτά και τα αγαπούν, ειδικά εάν συναναστρέφονται μαζί τους από κουτάβια. Είναι καλό όμως να μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν την ιδιαίτερη φύση και την ανεξαρτησία της φυλής αυτής.

Βάρος: 23kg-28kg

΄Υψος: 68cm

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

  • Χαρακτήρας-Συμπεριφορά

Το Άφγκαν Χάουντ είναι ένα σκυλί ευαίσθητο αλλά γενναίο, που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του. Θα πρέπει να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί μαζί του. Είναι επιβλητικό και δυνατό κι έχει μια ιδιαίτερη αριστοκρατική εμφάνιση.

Δεν επιζητά προσοχή και δεν δέχεται εύκολα χάδια από τα μέλη της οικογένειας του όταν είναι πλέον ένας ενήλικος σκύλος. Δρα ανεξάρτητα και η ελευθερία σκέψης που τον διακατέχει τον οδηγεί στο να βάζει εκείνος τους δικούς του όρους και να αποφασίζει πότε θέλει χάδια και αγκαλιές.

Προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Αυτή η φυλή όμως δεν είναι κατάλληλη για άπειρους και νέους ιδιοκτήτες σκύλων ,εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα της και του απαιτητικού καλλωπισμού του τριχώματος του.

Το Άφγκαν ,αν και γενναίο, δεν είναι πολύ ανεκτικό στον πόνο. Μια ασήμαντη πληγή, για παράδειγμα, θα τον έκανε γκρινιάρη. Είναι όμως ανεκτικό στο κρύο και στην ζέστη, χάρη του τριχώματος που διαθέτει.

Δεν είναι από τα σκυλιά εκείνα που θα κάνουν χαρές ή θα γαυγίσουν στον επισκέπτη  που μπαίνει στο σπίτι μας. Αντιθέτως, τον αφήνει αδιάφορο η παρουσία καλεσμένων στον χώρο.

Ο σκύλος αυτός δεν μπορεί να γίνει φύλακας και να προστατέψει το σπίτι και την οικογένεια του αν και κάποιες φορές ίσως και να δαγκώσει έναν ξένο ή να του γαυγίσει.

 

  • Υγεία

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Afghan θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της φυλής. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Αλλεργίες: Τα συμπτώματα στον σκύλο είναι ακριβώς τα ίδια όπως και στους ανθρώπους: φτέρνισμα, δακρύρροια, ρινόρροια, κνησμός,  λήθαργος και απώλεια τρίχας. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν την αλλεργία. Σε αυτήν μπορεί να εμπεριέχεται διαιτητικός περιορισμός, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Καρκίνος: Η φυλή είναι επιρρεπής στον κυνοειδή καρκίνο. Ένα από τα συμπτώματα που τον προδίδουν είναι 1) η ανώμαλη διόγκωση μίας ή περισσοτέρων πληγών, οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά ανοίγουν συνεχώς προκαλώντας αιμορραγία και η δυσκολία αναπνοής και εκπνοής. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία, εγχείρηση και φάρμακα.

Νεανικοί Καταρράκτες: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ο καταρράκτης μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η χρόνια μόλυνση των αυτιών, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το  Άφγκαν προτιμά να ζει σε εσωτερικούς χώρους, στο σπίτι με την οικογένεια του. Του αρέσει να είναι ξαπλωμένο και να παραμένει ήρεμο. Παρόλα αυτά, είναι ένα δραστήριο σκυλί όπως όλα τα κυνηγόσκυλα και έχει ανάγκη την καθημερινή άσκηση. Προσπαθήστε να του εξασφαλίζετε, είτε βόλτα με λουρί, είτε να τον αφήνετε να τρέχει ελεύθερο σε περιφραγμένους χώρους έτσι ώστε να διατηρείται η φυσική του κατάσταση.

Είναι σημαντικό οι χώροι στους οποίους ζει και παίζει να είναι αυστηρώς περιφραγμένοι και φυλαγμένοι ώστε να μην μπορεί να αποδράσει. Είναι γνωστός για τα σχέδια διαφυγής του και είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσετε άμα σας φύγει, καθώς τρέχει πάρα πολύ γρήγορα.

Είναι ένας ανεξάρτητος σκύλος με πολύ έντονη την ανάγκη για τρέξιμο ,καθώς λατρεύει να καλπάζει ελεύθερο.

Η εκπαίδευση ενός Αφγκανού στο σπίτι, είναι πάρα πολύ δύσκολη και αποτελεί πρόκληση για τον ιδιοκτήτη του, εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης του και της αδιαφορίας που τον διακατέχει.

Η φυλή είναι γνωστή για την άρνηση της να καθοδηγείται από τους ανθρώπους, όντας ελεύθερη και ανεξάρτητη. Τα σκυλιά αυτά κάνουν συνήθως αυτό που έχουν αποφασίσει από μόνα τους. Αργούν να ωριμάσουν και δεν κερδίζεις εύκολα την εμπιστοσύνη τους.

Οι εκπαιδευτές σκύλων λένε  ότι η κατάρτιση υπακοής είναι απαραίτητη. Θέλει όμως προσοχή. Ο τραχύς χειρισμός μπορεί να αναγκάσει το σκυλί αυτό να παραιτηθεί από την επιθυμία του να μάθει ή ακόμα και να το κάνει ανταγωνιστικό. Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτές σκύλων προτείνουν να ακολουθούνται ευγενείς χειρισμοί, ως το καλύτερο μέσο εκμάθησης.

Το Άφγκαν Χάουντ δεν υποκύπτει σε λιχουδιές και μέσα επιβράβευσης και συνήθως αρνείται να συνεργαστεί. Η εκπαίδευση του χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολύ χρόνο όταν αυτό δεν θα συνεργάζεται. Τα κουτάβια συνήθως συνεχίζουν τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι ακόμα και μετά τον 6ο μήνα.

Η βασική του εκπαίδευση επιβάλλεται να ξεκινήσει από νωρίς ώστε αυτό να μην γίνει απαιτητικό και ανυπάκουο. Με την σωστή συμπεριφορά το Άφγκαν θα εξελιχθεί σε έναν εκπληκτικό σκύλο με υπέροχη προσωπικότητα.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δύο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο καλλωπισμός του τριχώματος στα Άφγκαν είναι πολύ απαιτητικός και απαραίτητος. Για τον λόγο αυτό, όσοι θέλουν να αποκτήσουν έναν τέτοιο σκύλο, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να περιποιούνται το τρίχωμα τους καθημερινά.

Το τρίχωμα τους όταν είναι σωστά περιποιημένο είναι εκθαμβωτικό. Είναι πυκνό, έχει υφή μεταξένια και είναι πολύ λεπτό στην σύσταση του, παρόμοιο με τα ανθρώπινα μαλλιά.

Το σώμα με εξαίρεση την πλάτη καλύπτεται από άφθονη τρίχα ακόμα και σε αυτιά και πόδια. Η τρίχα έχει μία κλίση προς τα πίσω και είναι λεία στα ώριμα σκυλιά.

Η περιποίηση του τριχώματος του είναι χρονοβόρα, καθώς ο μακρύς μανδύας του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα για να διατηρηθεί καθαρός και για να μη δημιουργηθούν κόμποι. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να συνηθίσει το Afghan Hound σε αυτή.

Για να λάμπει και να μακραίνει το τρίχωμα του θα πρέπει να κάνει μπάνιο κάθε εβδομάδα. Επίσης, θα πρέπει να πλένετε συχνά τα δόντια του 2 με 3 φορές την εβδομάδα.