Αφενπίντσερ

Αφενπίντσερ

Τα Αφενπίντσερ εκτράφηκαν αρχικά για να είναι κυνηγητικά σκυλιά, για τα σπίτια, τους στάβλους και για τα μαγαζιά. Επειδή το μέγεθος τους είναι μικρό, έγιναν πολύ γρήγορα συντροφιά για τις κυρίες. Σήμερα τα σκυλιά αυτά χαρακτηρίζονται ως σκυλιά συντροφιάς, τα οποία είναι χαρούμενα αλλά και πολύ άτακτα.

Αφενπίντσερ
Αφενπίντσερ

Το Αφενπίντσερ είναι επίσης γνωστό ως «σκύλος-πίθηκος». Ονομάστηκε έτσι γιατί η μουσούδα του μοιάζει με πίθηκο, μάλιστα στα γερμανικά το affen σημαίνει πίθηκος και το pinscher σημαίνει τεριέρ. Κατάγονταν από τα πολυάριθμα μικρά τεριέρ, τα οποία ήταν δημοφιλή τον 17ο και 18ο αιώνα στην Γερμανία.

Αρχικά τα εξέτρεφαν για να κυνηγούν τους αρουραίους και τα ποντίκια, επειδή όμως το μέγεθος τους ήταν μικρό ,έγιναν σύντομα σκύλοι συντροφιάς. Η φυλή αυτή συνδυάζει την γοητεία με μία τολμηρή φύση. Η δημιουργικότητα των σκύλων αυτών, η ιδιαιτερότητα της σκέψης τους, καθώς και η εξυπνάδα τους δεν σταματά να διασκεδάζει και να καταπλήσσει τους ανθρώπους.

Μαθαίνουν γρήγορα και προσαρμόζονται με μεγάλη ευκολία στο περιβάλλον αλλά και στις αλλαγές της καθημερινότητας τους. Τα σκυλιά αυτά είναι κατάλληλα για όσους αγαπούν τα ταξίδια και τις περιπέτειες. Ως φυλή έξυπνη, ισχυρή και εύρωστη καθιστά το Affenpinscher έναν άριστο φύλακα που δεν φοβάται τίποτα. Δεν είναι σωματικά δυνατό σκυλί αλλά ευερέθιστο. Όταν βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής του παίρνει λίγη ώρα μέχρι να ηρεμίσει. Παίρνει σοβαρά τον ρόλο του ως φύλακας και του αρέσει να προστατεύει την οικογένεια, το σπίτι, και το έδαφος.

Αφενπίντσερ
Αφενπίντσερ

Επιβάλλεται η κοινωνικοποίηση του σκύλου με άλλους ανθρώπους και ζώα  από τους πρώτους μήνες της ζωής του, έτσι ώστε να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικος σκύλος και να ζήσει σωστά. Οι σκύλοι της ράτσας αυτής έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης και συχνά χαρακτηρίζονται ως επίμονοι. Χρειάζονται συστηματική εκπαίδευση από πολύ νωρίς. Ευτυχώς είναι πρόθυμοι να μάθουν και έχουν ανάγκη από θετικές τεχνικές εκπαίδευσης όπως επαίνους, παιχνίδι και λιχουδιές επιβράβευσης. Χάρη της υπακοής τους και της ευκινησίας τους, μαζί με τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα γίνονται υπέροχα σκυλιά συντροφιάς και θεραπείας.

Παρόλο που τα Αφενπίντσερ είναι γνωστά για το γέλιο που προκαλούν στους ανθρώπους δεν είναι η καλύτερη επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Δεν θα διστάσουν να δαγκώσουν εάν τα προκαλέσεις. Εάν ενδιαφέρεστε για σκύλο μικρού μεγέθους που να απολαμβάνει τις βόλτες και τα ταξίδια και να σας προκαλεί γέλιο είναι μια από τις ράτσες που είναι κατάλληλη για εσάς. Πρόκειται για μια σπάνια φυλή.


Βάρος: 4kg-5kg

Ύψος: 23cm-28cm

Διάρκεια ζωής: 12-14 χρόνια

  • Χαρακτήρας-Συμπεριφορά

Το Αφενπίντσερ είναι ένα σκυλί στοργικό, λατρεύει τα αφεντικά του και δίνει πολλή αγάπη. Είναι σκύλος πιστός στην οικογένεια του. Δεν τα πάει πολύ καλά με τα μικρά παιδιά, καθώς έχει την τάση να δαγκώνει άμα τον προκαλέσουν. Είναι περίεργος και βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. Θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει την οικογένεια του από οποιονδήποτε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να τον αποτρέψεις από το να τα βάζει με σκυλιά δέκα φορές μεγαλύτερα από εκείνον. Είναι επίμονος και ευερέθιστος. Βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και μπροστά σε ενδεχόμενη απειλή του παίρνει λίγη ώρα μέχρι να ηρεμίσει. Είναι βολικός και προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές της καθημερινότητας του. Παρόλα αυτά, δεν του αρέσει να μένει μόνος του, θέλει πάντα να είναι με το αφεντικό του ή με κάποιο από τα μέλη της οικογένειας.

  • Υγεία

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Affen θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της φυλής. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό. Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια. Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Ασθένεια LeggPerthes:  Μία ασθένεια των μικρών φυλών. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 6 έως 9 μηνών. Είναι μια παραμόρφωση των ισχίων που μπορεί να συγχυσθεί με την δυσπλασία των ισχίων. Προκαλεί την φθορά και την αρθρίτιδα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο και κατόπιν με θεραπεία αποκατάστασης.

 Heart Murmurs: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από μια διαταραχή στη ροή του αίματος μέσω των θαλαμών της καρδιάς. Είναι ένα ενδεικτικό ότι μπορεί να υπάρξει μια ασθένεια της καρδιάς που θα πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αφενπίντσερ είναι ένα ιδανικό σκυλί για το διαμέρισμα και για την ζωή στην πόλη. Ανήκει στις παιχνιδιάρικες φυλές. Τα Affen  όμως, όπως και οι υπόλοιπες μικρόσωμες φυλές παρουσιάζουν δυσκολία στην εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτές συνιστούν την χρήση του crate και την σωστή κοινωνικοποίηση του από κουτάβι.

Σε αντίθεση με τις άλλες ράτσες δεν χρειάζεται πολλή άσκηση για να εκτονωθεί και να διατηρείται σε φόρμα. Οι σύντομοι περίπατοι ή η βόλτα στην αυλή είναι αρκετή άσκηση και εκτόνωση για αυτόν τον εύρωστο σκύλο. Επιβάλλεται όμως περίφραξη της αυλής ή του κήπου, όταν ο σκύλος περνάει ώρα σε αυτήν χωρίς εποπτεία. Δεν θα διστάσει ακόμα και να αντιμετωπίσει σκύλους μεγαλύτερους σε μέγεθος από αυτόν οδηγώντας σε κάποιο ατύχημα.

Οι εκπαιδευτές σκύλων  συνιστούν να μένει όλη την ώρα απασχολημένος μέσα στο σπίτι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και καταστάσεις. Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν. Μέσα από την κοινωνικοποίηση οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

Αναπτύξτε τις κοινωνικές του δεξιότητες. Συγκεκριμένα για την φυλή αυτή χρειάζεται υπομονή και συνέπεια. Το κλειδί της εκπαίδευσης είναι πάντα το Affen μας να διασκεδάζει, να παραμένει χαρούμενο και να μην αισθανθεί πλήξη καθώς και να υπάρχει ποικιλία στην εκπαίδευση του. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, χρησιμοποιήστε θετικά κίνητρα όπως επαίνους, λιχουδιές και χάδια επιβράβευσης.

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: ¼ έως ½ φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δύο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του είναι άγριο και δασύ. Έχει σκληρή υφή και είναι λιγότερο στην ουρά και στους γλουτούς, ενώ περισσότερο στο κεφάλι, το λαιμό, το στήθος, το στομάχι και στα πόδια.

 

Το Αφενπίντσερ  μας χρειάζεται “stripping’’ για να διατηρήσει την χαρακτηριστική του σύσταση. Αναγνωρισμένα χρώματα για αυτή την φυλή είναι το μαύρο, γκρίζο, ασημί, κόκκινο, μαύρο και πυρόξανθο, μπεζ με λευκά μπαλώματα. Για να διατηρήσετε την δασύτριχη εμφάνιση του πρέπει να το βουρτσίζετε εβδομαδιαία με μια μικρή χτένα.