Ο ερχομός ενός κουταβιού στο σπίτι μας είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για την οικογένεια και το παιδί μας. Επειδή το παιδί μας θέλει να παίξει με το κουτάβι, για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές πρέπει να θέσουμε τους κανόνες συμπεριφοράς του κουταβιού και του παιδιού μας.
Ας βάλουμε όμως πρώτα τα πράγματα στη θέση τους,
Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι.
Η έννοια της υιοθεσίας ενός σκύλου πρέπει να γίνεται συνειδητά με αγάπη ,σεβασμό και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει μια τέτοια συμβίωση. Πολλοί γονείς παίρνουν το σκύλο για να παίζει το παιδί τους με αυτό και να μεγαλώσει με ένα αδερφάκι.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο σκύλος δεν είναι ένα παιχνίδι στα χέρια ενός παιδιού ηλικίας 1-6 χρονών. Ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία μπορεί να παίξει με λάθος τρόπο με ένα κουτάβι και να του προκαλέσει πόνο τραβώντας του τα αυτιά τα πόδια η την ουρά με αποτέλεσμα το κουτάβι να υποφέρει. Άν αυτό γίνει για ένα διάστημα 20 ημερών τότε τα κουτάβια με δυνατό γονιδιακό υπόβαθρο θα γίνουν επιθετικά ενώ τα ποιο ήπια θα γίνουν φοβικά
Επειδή τέτοιες συμπεριφορές τραυματίζουν ψυχικά τα κουτάβια μας και τους δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς ,πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι ο σκύλος μας να γίνει 18 μηνών (αρχή ενηλικίωσης) και το παιδί μας να εδραιώσει την ενδεδειγμένη συμπεριφορά στο σκύλο μας.
Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τους κανόνες συμπεριφοράς του κουταβιού και του παιδιού μας
Περιορίζουμε το κουτάβι σε ένα πάρκο σκύλου ή σε ένα crate
Το κουτάβι μας είναι μικρό και βγάζει δοντάκια με αποτέλεσμα να δαγκώνει το παιδί μας. Για να μπορεί το παιδί να κινηθεί στο σαλόνι μας χωρίς ο σκύλος να τον κυνηγά και να τον δαγκώνει ,πρέπει να περιορίζουμε το κουτάβι σε ένα πάρκο σκύλου για ένα μικρό διάστημα μέχρι να βρούμε το χρόνο να κάνουμε το μάθημα των ορίων.
Στο μάθημα αυτό το παιδί και ο σκύλος μαθαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια της επαφής τους ,όπως πχ ο σκύλος πρέπει να μάθει μην δαγκώνει το παιδί και το παιδί να μην τραβάει τα αυτιά του σκύλου.
Βγάζουμε το κουτάβι από το πάρκο για να παίξει με το παιδί μας μόνο με τη παρουσία μας
Αφού πρώτα εξηγήσουμε στο παιδί μας τα παραπάνω τότε βγάζουμε το σκύλο από το πάρκο και τότε ξεκινά η διαδραστικότητα μεταξύ του παιδιού και του σκύλου. Εδώ μαθαίνουμε στο παιδί μας να αγκαλιάζει τον σκύλο χωρίς να τον πονά και χωρίς να τον φοβίζει. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να σέβεται το σκύλο. Γι αυτό δεν πρέπει να του φωνάζει ή να τον κτυπάει όταν ο σκύλος τον δαγκώνει.
Σε αυτό το σημείο είναι η σειρά του σκύλου να μάθει να μην δαγκώνει το παιδί μας. Ο σκύλος συνήθως παίζει δαγκώνοντας το παιδί γιατί τον πονάνε τα δόντια του που βγαίνουν.
Πείτε του δυνατά την λέξη ΜΗ και διορθώστε την συμπεριφορά του σκύλου ως ένας άλλος αρχηγός της αγέλης.
Προσοχή το παιδί δεν πρέπει να διορθώνει το σκύλο στα αρχικά στάδια εκπαίδευσης μέχρι να δημιουργηθεί ο σεβασμός.
Μαθαίνουμε στο κουτάβι να μην παίρνει τα παιχνίδια του παιδιού και το αντίστροφο
Στη συνέχεια μαθαίνουμε στο κουτάβι αλλά και στο παιδί μας να μην κλέβει ο ένας τα παιχνίδια του άλλου. Όπως ξέρουμε τα παιδιά είναι κτητικά με τα παιχνίδια τους και δεν τους αρέσει να τους τα παίρνει κάποιος άλλος. Εάν αυτό συμβεί τότε αναπτύσσονται ένστικτα ανταγωνισμού και συναισθήματα θυμού. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του παιχνίδι.
Μαθαίνουμε στο παιδί μας πώς να του φέρεται
Μαθαίνουμε στο παιδί μας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ένας σκύλος. Αυτό βέβαια μαθαίνεται μέσα από τα μαθήματα της εκπαίδευσης σκύλων. Στην συνέχεια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο παιδί μας την εικόνα ενός σκύλου-αδερφού ο οποίος αντιλαμβάνεται την ζωή όπως ένα τετράποδο. Του εμπνέουμε την αγάπη και το σεβασμό για το σκύλο του και στην συνέχεια αναλύουμε κάθε συμπεριφορά του. Η διαδικασία είναι μαγική για το παιδί μας και ευεργετική για το σκύλο. Θα δείτε αυτά τα δύο πλασματάκια να γίνονται οι καλύτεροι φίλοι.
Βγάζουμε το κουτάβι βόλτα για τουαλέτα και να εκτόνωση
Στην συνέχεια δημιουργούμε στο παιδί μας το αίσθημα της υπευθυνότητας. Πρέπει να μάθει να βγάζει το σκύλο του βόλτα για την τουαλέτα με την εποπτεία σας. Ακόμα και αν δεν μπορεί να τον κρατήσει με το λουρί, επιβάλλεται να συμμετέχει στο τελετουργικό της φροντίδας του ζώου του. Ο σκύλος έχει φροντίδα και υποχρεώσεις από τη μεριά του ιδιοκτήτη και το παιδί πρέπει να παίρνει μέρος στη διαδικασία αυτή. Έτσι θα γίνει ποιο υπεύθυνος
Μία από τις υποχρεώσεις μας είναι η ανάγκη του σκύλου για βόλτα και εκτόνωση. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα σκύλο μέσα στο σπίτι κλεισμένο χωρίς βόλτες. Απο την ενέργεια του ο σκύλος θα τρέχει συνεχώς και θα γαυγίζει. Η εκτόνωση του σκύλου θα πρέπει να έχει διαρκεί μία ώρα την ημέρα.
Παίζουμε μαζί του στην αυλή η στο πάρκο με τα παιχνίδια του
Εκτονώστε λοιπόν το κουτάβι σας στην αυλή, την πιλοτή ή σε ένα πάρκο. Αφήστε τον να παίξει και να τρέχει μέχρι να κουραστεί. Βάλτε το παιδί σας στην διαδικασία του παιχνιδιού θα βελτιώσει τη σχέση του με το σκύλο. Πάρτε μία μπάλα ποδοσφαίρου και βάλτε το παιδί σας να την κλωτσάει μακριά για να την κυνηγήσει ο σκύλος. Σε 30 λεπτά θα έχει κουραστεί και θα γυρίσει σπίτι ήρεμος για να κοιμηθεί.
Αυτοί ήταν οι κανόνες συμπεριφοράς του κουταβιού με το παιδί μας .Όλα πρέπει να γίνουν μεθοδικά και με την συνδρομή ενός ειδικού. Πώς αλλιώς θα καταλάβουμε το χαρακτήρα του σκύλου μας και την εξέλιξή του;
Πώς θα σιγουρευτούμε ότι ο σκύλος μας δεν προσπαθεί να επιβληθεί στο παιδί μας για να περάσει το δικό του;
Ο κάθε σκύλος ανεξαρτήτως φυλής έχει το δικό του ταπεραμέντο ή αλλιώς τη γονιδιακή προδιάθεση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παράμετρο πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο δικός μας ο σκύλος δεν είναι ζηλιάρης ή κτητικός ή ιδιότροπος με τους άλλους ανθρώπους άρα και με το παιδί μας. Αν φύγουμε από το σπίτι αφήνοντας ένα τέτοιο σκύλο με το παιδί μας τότε η ζωή του κινδυνεύει.
[bctt tweet=”Για να εμπιστευτούμε το παιδί μας στο σκύλο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο σκύλος μας είναι ισορροπημένος” username=”alphadogsgr”]
Για να εμπιστευτούμε το παιδί μας να μείνει μόνο του με το σκύλο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας είναι ισορροπημένος και υπάκουος. Πρέπει να έχουμε δει στα μάτια του και στην συμπεριφορά του ότι σέβεται το παιδί μας και την οικογένεια μας.
Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως τον 18 μήνα του σκύλου. Ναί πρέπει να δοκιμάσετε πολλές φορές το χαρακτήρα του σκύλου σας για να τον εμπιστευθείτε με το παιδί σας.
Για περισσότερα επικοινωνήστε μαζί μας.