Επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά

Επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά: Τι μπορώ να κάνω;

Εϊναι πολλοί οι ιδιοκτήτες σκύλων που αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητη επιθετικότητα του σκύλου τους σε άλλα σκυλιά. Οι λόγοι που παρατηρείται επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά, γάτες ή ζώα γενικότερα είναι αρκετοί. Εδώ θα αναλύσουμε κάποιες από τις αιτίες που παρατηρείται επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά.

Επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά
Επιθετικότητα σκύλου σε άλλα σκυλιά

Προκείμένου κάποιος να κατανοήσει πού οφείλεται η επιθετικότητα του σκύλου σε άλλα σκυλιά πρέπει πρώτα να καταλάβει τι την προκαλεί. Οι αιτίες ξεπερνούν τις 20, ωστόσο εδώ θα ασχοληθώ με τις πιο βασικές και συνηθισμένες.

Είναι συνηθισμένο ένας σκύλος να αναπτύσσει επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά επειδή του έχει επιτεθεί στο παρελθόν άλλο σκυλί. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταλάβουν ότι άπαξ και ο σκύλος τους δεχτεί επιθετικότητα από άλλο σκυλί ή απλά τρομάξει, θα είναι πιθανότατα επιθετικός στα άλλα σκυλιά σε όλη του τη ζωή.

Εϊναι ανάλογα με τα παραδείγματα ανθρώπων ως θυμάτων ληστείας, κακοποίησης ή εκφοβισμού. Αυτό επιδρά μακροπρόθεσμα στον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων οφείλουν να μεριμνούν για την ασφάλεια του σκύλου τους.

Οφείλουν να κρατούν μακριά ξένα σκυλιά από τα κουτάβια τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να παίζουν στα ζάρια την ψυχολογική ισορροπία των σκύλων τους. Αν το κουτάβι τους δεχτεί επίθεση, τότε θα έχουν έναν ενήλικο σκύλο με επιθετική συμπεριφορά σε σκυλιά.Η κοινωνικοποίηση πρέπει να γίνεται με τη συνδρομή του εκπαιδευτή υπο προυποθέσεις.

Το ίδιο ισχύει με τους ιδιοκτήτες που πάνε στα σκυλιά τους σε πάρκα σκύλων.

Οι σκύλοι επιζητούν προστασία από τον αρχηγό της αγέλης

Είναι ζωτικής σημασίας οι ιδιοκτήτες σκύλων να καταλάβουν ότι το κουτάβι τους ή το νεαρό σκυλί τους αναζητά τον ιδιοκτήτη τους  για προστασία όταν έρχονται αντιμέτωπα με έναν κίνδυνο. Αυτό γιατί χρειάζονται έναν αρχηγό αγέλης. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα ενήλικα σκυλιά.

Συχνά οι πιο άπειροι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι ο σκύλος τους οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του. Ή να είναι μαχητικός. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Οι σκύλοι περιμένουν από εμάς ηγεσία και προστασία. Είναι κομμάτι του DNA τους. Οι ιδιοκτήτες που επιτρέπουν σε ξένα σκυλιά να πειράξουν τον σκύλο τους χάνουν από την εκτίμησή τους. Αν ο σκύλος καταλάβει ότι το αφεντικό του δεν πρόκειται να τον προστατέψει, γίνονται επιθετικά ή τρέπονται σε φυγή. Στην αρχή αρκετά σκυλιά γαβγίζουν και προσπαθούν να φαίνονται εκφοβιστικά. Αν δουν ότι έχει αποτέλεσμα, αυξάνουν την επιθετικότητά τους.

Όταν είμαι με τον σκύλο μου βόλτα και ένα άλλο σκυλί πλησιάζει, ζητώ από τον ιδιοκτήτη του να το ελέγξει. Στην αρχή ακούγομαι φιλικός. Λέω ότι ο σκύλος μου εκνευρίζεται όταν τον πλησιάζουν ξένα σκυλιά και δεν θέλω ο σκύλος τους να πλησιάσει τον δικό μου.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν απομακρύνει τον σκύλο του, τότε ήρεμα και με σιγουριά αποφεύγω την επαφή με  τον σκύλο του. Κάνω ό,τι χρειάζεται για να προστατέψω τον σκύλο μου και αποδεικνύω ότι είμαι ο αρχηγός της αγέλης. Έτσι κερδίζω τον σεβασμό στα μάτια του σκύλου μου. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και υπομονή για να με αναγνωρίσει ως αρχηγό της αγέλης.

Αν ο σκύλος είναι αδέσποτος ή ο ιδιοκτήτης του τον έχει ανεξέλεγκτο χωρίς λουρί

Τότε ξεκινώ με μια προειδοποίηση: Πήγαινε σπίτι σου! Αν δεν πιάσει, θα κοιτάξω τον σκύλο έντονα και με βαθιά φωνή θα πω μια απειλητική προειδοποίηση. Συνήθως αυτό μόνο χρειάζεται ώστε ο άλλος σκύλος να σηκωθεί και να φύγει.

Πάντα όταν βγάζω τον σκύλο μου βόλτα έχω ένα μπαστούνι. Αν η προειδοποίηση δεν κάνει δουλειά, τότε χρησιμοποιώ το ραβδί αν πλησιάσει τον σκύλο μου. Σκοπός είναι με κανέναν τρόπο ο ξένος σκύλος να μην επιτεθεί στον δικό μου. Αν ο ιδιοκτήτης δυσανασχετήσει, δεν με αφορά, δεν έχω βγει έξω για να κάνω φίλους. Σκοπός της βόλτας δεν είναι να κάνω νέες παρέες.

Αν ο άλλος ιδιοκτήτης καλέσει την αστυνομία επειδή χρησιμοποίησα το μπαστούνι, απλά λέω ότι φοβήθηκα. Ισχυρίζομαι ότι προστάτεψα εμένα τον σκύλο μου από έναν ξαμολημένο σκύλο χωρίς λουρί.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για την επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά είναι η θέση μέσα στην αγέλη.

Ελάχιστοι ιδιοκτήτες σκύλων καταλαβαίνουν πόσο δυνατό είναι το ένστικτο της αγέλης. Από τη στιγμή που το κουτάβι έρχεται στον κόσμο, έχει ισχυρά γονίδια που καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Το σημαντικότερο είναι εκείνο της αγέλης.

Όταν φέρνουμε έναν σκύλο σπίτι μας, το ένστικτο της αγέλης επηρεάζει τη συμπεριφορά του προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Όταν ο σκύλος, για παράδειγμα, συμπεριφέρεται επιθετικά προς ένα παιδί, τον διορθώνω λεκτικά. Κάθε μη αποδεκτή συμπεριφορά θα πρέπει να ακολουθείται από διόρθωση. Πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η διόρθωση εξαρτάται από τον σκύλο και την κατάσταση.

Τρεις σκύλοι είναι μια αγέλη

Πολλοί άνθρωποι έχουν πάνω από ένα σκυλιά σπίτι τους. Ίσως μπορούν να κουμαντάρουν δύο μέσα σε μια οικογένεια. Ωστόσο με το τρίτο σκυλί έχουν δημιουργήσει μια αγέλη.

Όταν σχηματιστεί η αγέλη, είναι θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσουν να προσπαθούν να επιβληθούν ο ένας σκύλονς στον άλλον.

Τις περισσότερες φορές οι σκύλοι από μόνοι τους επιβάλλουν την ισορροπία. Αποφασίζουν ποιο είναι το υψηλότερο και ποιο το κατώτερο μέλος μέσα στην αγέλη. Κάποιες φορές όμως οι σκύλοι καταλήγουν να τσακώνονται.

Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν  πώς να σπάσουνέναν σκυλο καβγά.. Για αυτό το λόγο δεν σμυφωνώ με όσους θέλουν να μεγαλώσουν τρία σκυλιά ταυτόχρονα. Για να το πετύχουν χρειάζεται γνώση που οι περισσότεροι δεν κατέχουν ή δεν είναι έτοιμοι να αποκτήσουν.

Η λύση λοιπόν στην επιθετικότητα του σκύλου είναι να παίρνουν οι ιδιοκτήτες σωστές αποφάσεις. Επιπλέον να μπορούν να μεγαλώσουν τα κουτάβια τους μην επιτρέποντας σε άλλα σκυλιά να τους επιβάλλονται όπως σε μια αγέλη.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο προφανώς έχετε έναν επιθετικό σκύλο και θέλετε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του.

Η εκπαίδευση για βασική υπακοή δεν είναι πάντα η λύση

Πολύ συχνά ο σκύλος δεν βλέπει το αφεντικό του ως τον πραγματικό αρχηγό. Τα σκυλιά μπορούν να αγαπούν το αφεντικό τους αλλά να μην τον σέβονται. Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο αρχηγός στην αγέλη. Άρα πρέπει να εκπαιδευτεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η λύση για την επιθετικότητα του σκύλου τους είναι να τον πάνε σε ομαδικά μαθήματα. Δυστυχώς κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Παρότι η βασική υπακοή είναι πολύ σημαντική για να τεθεί ένας επιθετικός σκύλος υπό έλεγχο, δεν αποτελεί τη λύση. Η λύση είναι να δείξουν ότι εκείνοι είναι η αρχηγοί της αγέλης και κάθε μη επιτρεπή συμπεριφορά θα τιμωρηθεί.

Η διαδικασία εξαρτάται από τον σκύλο. Κάποια σκυλιά πρέπει να διορθωθούν όταν θα δείξουν επιθετική συμπεριφορά, κάποια να μάθουν ότι κάθε φορά θα μπαίνουν σε crate για να ηρεμούν. Κάποια σκυλιά είναι τόσο δυνατά και επιθετικά και παρ’ όλα αυτά τα έχουν ελεύθερα, χωρίς λουρί.

Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα βασικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνετε ο αρχηγός της αγέλης.

Διορθώσεις για να λυθεί το πρόβλημα

Ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις υπερβαίνουν τον σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου. Αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης μα οι συνιστώσες είναι τόσες που οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να αποφασίσουν να εκπαιδευτούν οι ίδιοι. Πώς; Βρίσκοντας έναν εκπαιδευτή που πραγματικά θα καταλάβει την αιτία της επιθετικότητας του σκύλου.

Εδώ θα κάνω μια σημαντική προειδοποίηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιβόητων εκπαιδευτών σκύλων δεν έχουν εκπαίδευση να αντιμετωπίζουν επιθετικά σκυλιά. Το ξέρω από τους ανθρώπους που καταφεύγουν στο τέλος σε εμένα.