μεταλλικό κλουβί σκύλων

Εκπαίδευση στο μεταλλικό κλουβί σκύλων ή αλλιώς crate

Εκπαίδευση στο μεταλλικό κλουβί σκύλων ή αλλιώς crate

Η εκπαίδευση του σκύλου να μένει στο crate ή αλλιώς το μεταλλικό κλουβί σκύλων είναι πολύ σημαντική. Στη θέα του πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων τρομάζουν, νομίζουν ότι είναι φυλακή, η ότι είναι ένας χώρος για να τιμωρούμε το σκύλο.

μεταλλικό κλουβί σκύλων 3
μεταλλικό κλουβί σκύλων

Το crate  όμως δεν είναι ένα κλουβί τιμωρίας είναι ένας χώρος ο οποίος ανήκει στο σκύλο . Είναι η φωλιά του το δωμάτιο του ο προσωπικός του χώρος. Το crate ή αλλιώς το κλουβί της εκπαίδευσης σκύλων, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε στους πρώτους μήνες της ζωής του ζώου όλες τις δυσκολίες οι οποίες εμφανίζονται μέχρι να γίνει η εκπαίδευση του σκύλου.

Το μεταλλικό κλουβί σκύλων βοηθάει να περιορίσουμε το σκύλο για λόγους ασφαλείας.

Όταν το κουτάβι έρχεται στο σπίτι μας παίζει τρέχει και δαγκώνει σχεδόν τα πάντα. Μάλιστα πολύ συχνά πάνω στο παιχνίδι του πέφτει πάνω στις ντουλάπες στα πράγματα μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί.  Οταν λοιπόν φεύγουμε από το σπίτι δεν έχουμε κάποιον να επιβλέψει το σκύλο και να τον προστατεύσει από τις κακοτοπιές του σπιτιού.

Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να προμηθευτούμε ένα μεταλλικό κλουβί εκπαίδευσης, έτσι ώστε να τον βάλουμε μέσα για να τον αφήσουμε εκεί μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι. Μέσα στο crate ο σκύλος μας θα είναι ασφαλής και ήρεμος και εμείς θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάθει κάτι όσο λειπουμε από το σπίτι.

 

Στο μεταλλικό κλουβί σκύλων μαθαίνουμε στο σκύλο την τουαλέτα

Το μεταλλικό κλουβί σκύλων μας βοηθάει να μάθουμε στο σκύλο να κάνει την τουαλέτα του εκτός σπιτιού. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι ο εξής:

Βάζουμε το σκύλο κάποιες ώρες μέσα στο κλουβί καθημερινά με την προϋπόθεση ότι θα τον βγάζουμε τουλάχιστον κάθε 4 ώρες έξω από το κλουβί. Με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την τουαλέτα, θα καταφέρουμε να μάθουμε στο σκύλο να κάνει την τουαλέτα του  έξω από το σπίτι.

Το crate περιορίζει τον σκύλο όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Όταν έρχονται στο σπίτι επισκέπτες ή όταν έχουμε μικρά παιδιά ο σκύλος δεν πρέπει πάντα να είναι μέσα στα πόδια τους και να παίζει μαζί τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σκύλος  στην ηλικία 3 έως 5 μηνών  βγάζει δόντια με αποτέλεσμα να είναι υπερκινητικός και να τους ενοχλεί δαγκώνοντας τους.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μάθουμε στο σκύλο μας ότι Θα πρέπει να μένει μες στο κλουβί του για λίγη ώρα μέχρι οι επισκέπτες να φύγουν από το σπίτι και να μπορέσει να βγει  από αυτό.

Το κλουβί της  εκπαίδευσης των σκύλων σταματάει την καταστροφή των επίπλων

Επειδή το κουτάβι βγάζει τα πρώτα του δόντια στην ηλικία των δύο μηνών και αλλάζει τα δεύτερα στην ηλικία των πέντε μηνών είναι σημαντικό να το περιορίζουμε όταν δεν μπορούμε να το επιβλέπουμε. Σε αυτή την ηλικία το κουτάβι ξεκινάει να εξερευνεί το σπίτι και γενικότερα το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Έτσι  ξεκινά μία περίοδος στην οποία το κουτάβι δαγκώνει τα χέρια μας τα έπιπλα μας τα ρούχα μας τα παπούτσια μας σχεδόν τα πάντα.Είναι  σημαντικό λοιπόν σε αυτή την περίοδο να ξεκινήσει η εκπαίδευση του κουταβιού με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όμως μέχρι να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να περιορίζουμε το κουτάβι κάποιες ώρες της ημέρας και ειδικά όταν λείπουμε από το σπίτι ή όταν δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε για να του μάθουμε τι επιτρέπεται να κάνει και τι δεν επιτρέπεται. Έτσι σε αυτή την περίοδο το κουτάβι θα πρέπει να μπαίνει μέσα στο μεταλλικό κλουβί εκπαίδευσης σκύλων για να προστατεύσουμε τα έπιπλα μας και το σπίτι μας.

Το crate της εκπαίδευσης σκύλων αλλάζει το βιορυθμό του σκύλου

Το γνωρίζουμε όσοι το έχουμε χρησιμοποιήσει  για την εκπαίδευση των σκύλων μας. Η χρήση του αλλάζει τον βιορυθμό  και τη λειτουργία του οργανισμού του κουταβιού. Βάζοντας το κουτάβι μέσα στο crate βλέπουμε ότι το κουτάβι ήρεμει, ξαπλώνει και συνήθως κοιμάται μετά από λίγη ώρα. Έτσι μαθαίνουμε το σκύλο  να κοιμάται όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι.

crate
crate

Επίσης το κλουβί της εκπαίδευσης μαθαίνει και στο σκύλο να μην καταστρέφει τα έπιπλα όταν το αφαιρέσουμε. Έτσι ο σκύλος μας όταν εμείς φεύγουμε πέφτει για ύπνο και είναι ήρεμος χωρίς να σε καταστρέφει μέχρι εμείς να γυρίσω στο σπίτι. Πως θα μάθετε το σκύλο σας να μένει μες το crate.

Αφού περιγράψαμε τα οφέλη που αποκομίζουμε από την χρήση του crate ή αλλιώς του μεταλλικού κλουβιού σκύλων, στη συνέχεια θα σας εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξοικειώνεται το κουτάβι με τον χώρο του κλουβιού.

Το crate θα πρέπει να έχει τις σωστές διαστάσεις.

Το μεταλλικό κλουβί σκύλων θα πρέπει να είναι άνετο για τον σκύλο μας.Δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, γιατί τότε ο σκύλος θα δυσκολευτεί να μάθει να κάνει στην τουαλέτα εκτός  σπιτιού. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι και πολύ μικρό,ετσι ώστε να μην αισθάνεται ασφυκτικά μέσα σε αυτό.

 Η επιλογή των διαστάσεων του  crate γίνεται ως εξής:

Το κλουβί θα πρέπει να είναι όσο θα γίνει ο σκύλος στην πλήρη του ανάπτυξη + 20 εκατοστά. Πιο συγκεκριμένα εάν ένας σκύλος στην ηλικία των 15 μηνών θα γίνει 1 μέτρο  σε μήκος, τότε το κλουβί θα πρέπει να είναι  20 εκατοστά μεγαλύτερο, δηλαδή 120 εκατοστά.

μεταλλικό κλουβί σκύλων
μεταλλικό κλουβί σκύλων

Επίσης  θα πρέπει γρήγορα να ζητήσουμε το μεταλλικό κλουβί ,να έχει και διαχωριστικό μέσα στη συσκευασία του κάτι , που θα μας βοηθήσει να περιορίζουμε το κουτάβι ανάλογα με το μέγεθος  και τη  ηλικία του.

Τοποθετούμε μεταλλικό κλουβί σκύλων στο σωστό σημείο του σπιτιού.

Μόλις φέρουμε το κλουβί στο σπίτι, το τοποθετούμε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού και όχι στο σαλόνι. Διαλέγουμε δηλαδή ένα δωμάτιο στο οποίο δεν θα μένουμε πολλές ώρες έτσι ώστε όταν ο σκύλος όταν  βρίσκεται μέσα στο crate να έχει την ηρεμία του. Στην περίπτωση θα βάλουμε  το crate στο σαλόνι ,τότε ο σκύλος όταν θα μπαίνει μέσα στο κλουβί ,θα αισθάνεται τιμωρημένος με αποτέλεσμα να αρχίσει να γαυγίζει

Εξοικειωση του σκύλου  με τον χώρο του crate

Σε αυτό το στάδιο περνάμε στη φάση της εξοικείωσης, δηλαδή της πρώτης επαφής του σκύλου με το crate. Η διαδικασία αυτή γίνεται αφήνοντας ανοικτό το πορτάκι του κλουβιού και πετώντας μέσα παιχνίδια,τα μπισκοτάκια, την τροφή του σκύλου και το νερό. Έτσι το κουτάβι θα αποκτήσει μία θετική εικόνα  για το create και θα νιώσει άνετα να μπαινοβγαίνει μέσα σε αυτό.

Για αρχή κλείνουμε  το πορτάκι του μεταλλικού κλουβιού  για τρία έως τέσσερα λεπτά περίπου. Με αυτό τον τρόπο θα περάσει τα πρώτα του λεπτά μέσα στο κλουβί χωρίς να αγχωθεί και χωρίς να δημιουργήσουμε αρνητικές εικόνες. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία και το πρωί και το βράδυ κάθε μέρα.

Αφαιρούμε μέσα από το crate το φαγητό και το νερό του σκύλου

Αφού μάθουμε στο κουτάβι μας να κάθεται μέσα στο crate,το επόμενο στάδιο είναι να αφαιρέσουμε το φαγητό και το νερό μέσα από αυτό. Το κάνουμε γιατί έτσι θέλουμε να ελέγξουμε την τουαλέτα του σκύλου. Όπως καταλαβαίνετε εάν το κουτάβι πίνει συνέχεια νερό και τρώει, τότε θα μας κάνει περισσότερες τουαλέτες και πολύ πιθανόν να μας τις κάνει μέσα στο κλουβί του. Γι’ αυτό το λόγο ο έλεγχος της πρόσληψης του νερού και του φαγητού είναι πολύ σημαντικός

Τοποθετούμε παιχνίδια μέσα στο crate του κουταβιου

μεταλλικό κλουβί σκύλων
μεταλλικό κλουβί σκύλων

Μόλις ξεκίνησουμε το πρόγραμμα περιορισμού στο μεταλλικό κλουβί σκύλων, είναι σημαντικό να βάλουμε τα παιχνίδια του κουταβιού μέσα στο κλουβί. Έτσι δημιουργούμε στο σκύλο ένα χώρο μέσα στον οποίο επιτρέπεται να παίζει με τα παιχνίδια του και μετά από λίγο να εκτονώνεται με ηρεμεί και να κοιμάται.

Τα συνήθη λάθη της εκπαίδευσης του κουταβιού στο crate είναι

Σε αυτό το σημείο θα επιστήσουμε την προσοχή σας για να αποφύγετε κάποια σημαντικά λάθη τα οποία κάνουν οι ιδιοκτήτες των κουταβιών όταν ξεκινούν την εκπαίδευση με το crate

Δεν κλείνουμε το κουτάβι μέσα στο crate χωρίς να προηγηθεί εξοικείωση

Πολλοί ιδιοκτήτες συνήθως κάνουν το λάθος να μην εξοικειώνουν τα κουτάβια με το κλουβί της εκπαίδευσης των σκύλων με αποτέλεσμα να τα κλείνουν αμέσως μέσα σε αυτό. Η διαδικασία είναι απότομη στρεσογόνα και δημιουργεί αρνητική εμπειρία στο κουτάβι με αποτέλεσμα όταν βλέπει το κλουβι να μην θέλει να μπει μέσα σε αυτό.

Δεν τιμωρούμε το κουτάβι βάζοντάς το μέσα στο crate

Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος να συνδυάσουν στο κουτάβι ότι το crate είναι ένας χώρος τιμωρίας. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι νομίζει ότι το κλουβί είναι μία φυλακή στην οποία τον τιμωρούμε. Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη εικόνα. Το κλουβί δεν είναι ένας χώρος τιμωρίας, είναι η φωλιά του σκύλου και ο χορός ηρεμίας και γαλήνης του. Για αυτόν το λόγο μην τιμωρείται ποτέ το σκύλο σας βάζοντας τον μέσα στο crate.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του crate όταν το κουτάβι γκρινιάζει

Όταν το κουτάβι γκρινιάζει για να βγει μέσα από το μεταλλικό κλουβί σκύλων, είναι σημαντικό να μην του δίνουμε σημασία, γιατί έτσι δημιουργούμε προηγούμενο στην διαδικασία αυτή. Δηλαδή μαθαίνουμε στο κουτάβι ότι κάθε φορά που θα κλαίει ,εμείς θα του ανοίγουμε την πόρτα για να βγει έξω. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε στο κουτάβι μας να γαβγίζει αλλά και  του δίνουμε την εικόνα ότι με αυτόν τον τρόπο, εμείς θα υποχωρήσουμε και θα το βγάλουμε από το κλουβί.

Η χρήση του crate είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Πιστεύουμε όμως είναι σημαντική και για αυτό σας προτείνουμε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, για να μάθετε στο σκύλο σας και την τουαλέτα του έξω από το σπίτι και την σωστή του συμπεριφορά μέσα σε αυτό.