Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων

Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων

Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων ονομάζεται  και αλλιώς, μάθηση μέσω της παρατήρησης ενός άλλου μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι αλλά και οι σκύλοι μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση των συμπεριφορών των άλλων ανθρώπων η σκύλων.

Όπως λοιπόν ένα παιδάκι Θα δει ένα συμμαθητή του  στο σχολείο να παίζει με μια μπάλα,ετσι και αυτό μιμούμενο τη συμπεριφορά αυτή,θα Θελήσει να παίξει με την ίδια μπάλα ή αλλιώς θα ψάξει ένα υποκατάστατο της. Πολύ πιθανό μάλιστα να αρχίσει να παίζει με το ίδιο ύφος και στυλ που παίζει ο συμμαθητής του κάνοντας μάλιστα τα ίδια κόλπα.

Έτσι λοιπόν και ο σκύλος όταν βρεθεί σε ένα πάρκο κοινωνικοποίησης και δει έναν άλλο σκύλο να τρέχει με ένα μπαλάκι στο στόμα του, Θα προσπαθήσει να του πάρει τη μπάλα για να κάνει το ίδιο πράγμα Η θα πάρει ένα ξύλο στο στόμα του και θα προσπαθήσει να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων
Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας ξέρουμε ότι η θεωρία της κλασικής εξαρτημένης μάθησης υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι αποκτούν Φοβίες μόνο μετά από μία κακή εμπειρία. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Στη πραγματικότητα οι σκύλοι μπορούν να αποκτήσουν και φοβίες μέσα από την  καθημερινή τους τριβή ή την παρατήρηση με τα πάντα.

Ποιος συγκεκριμένα:

Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων από σκύλο σε σκύλο

Αν φέρουμε σε επαφή δύο σκυλιά τα  οποία το ένα είναι φοβικό, ενώ το άλλο δεν είναι ,τότε  με μαθηματική ακρίβεια και το άλλο Θα αποκτήσει φοβίες. Αυτό  συμβαίνει γιατί ο ένας σκύλος βλέπει ότι ο άλλος φοβάται και νομίζει ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να συμβαίνει αυτό, οπότε και εκείνος κάνει το ίδιο. To αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι  σιγά  σιγά να γίνει και αυτός φοβικός.

Η αρχή του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων από άνθρωπο σε σκύλο

Το ίδιο όμως μπορεί να προκύψει από τον άνθρωπο προς τον σκύλο. Εάν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας στην οποία ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου βγαίνει βόλτα με το σκύλο του σε μία περιοχή όπου υπάρχουν άλλοι σκύλοι και κάθε φορά που συναντάει κάποιον σκύλο,δείχνει έντονο φόβο, τότε και ο σκύλος του Θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά και των κάνει ακριβώς το ίδιο. Μετά από πολλές επαναλήψεις ο σκύλος θα αποκτήσει φοβία στο δρόμο και θα αρχίσει να επιτίθεται στα άλλα σκυλιά.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό  να προσέξετε την αρχή της συμπεριφοράς του μιμητισμού στην εκπαίδευση των σκύλων. Θα πρέπει να προσέχετε τι εικόνες δίνεται στο σκύλο σας,στο σπίτι, στη βόλτα ,στα πάρκα κοινωνικοποίησης, ακόμα και στην έξοδο σας στην καφετέρια. Γιατί ο σκύλος σας… μαθαίνει ακόμα και μέσα από την παρατήρηση!!!

Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να μας στείλετε την ερώτηση σας για να σας απαντήσουμε.