Έντονο γάβγισμα και πως να το σταματήσετε

Η λεκτική επικοινωνία των σκύλων είναι το γάβγισμα. Μερικές φορές όμως αυτό ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να γίνεται κουραστικό και για εσάς αλλά και τους γείτονές σας.

Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε το ζώο να σταματήσει εντελώς να γαβγίζει. Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το ελαττώσουμε αισθητά.

Σε πρώτη φάση θα εξετάσουμε πότε τα σκυλιά γαβγίζουν:

  1. Όταν συναντάνε ένα άλλο σκυλί
  2. Όταν θέλουν να σας ειδοποιήσουν ότι κάποιος ξένος βρίσκεται περνάει έξω από το σπίτι
  3. Όταν σας αποχωρίζονται
  4. Για να προστατέψουν την περιοχή τους
  5. Για να κυριαρχήσουν
  6. Για να παίξουν
  7. Γιατί έχουν μάθει ότι έτσι παίρνουν από το αφεντικό τους αυτό που θέλουν

Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις.

Τι κάνουμε όπως για να μειώσουμε το γάβγισμα?

Καταρχήν όταν ένα σκυλί μένει μόνο του, εκτός από το στρες του αποχωρισμού που έχει, μπορεί να πλήξει καθώς δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι. Φεύγοντας από το σπίτι μπορείτε να του αφήσετε στο χώρο που βρίσκεται το αγαπημένο του παιχνίδι  ή λιχουδιές προκειμένου να μπορέσετε να το κρατήσετε απασχολημένο. Σε αυτό το σημείο θα σας πούμε ότι εάν δεν έχει μάθει να μένει μόνο του, καλό θα ήταν να το συνηθίσετε στην απουσία σας για λίγο μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να ξέρει ότι πάντα επιστρέφεται. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε το στρες του αποχωρισμού.

Είναι καλό το σκυλί να σας προειδοποιεί για ξένους που πρόκειται να εισβάλουν στο χώρο σας, αλλά εάν κάποιοι από αυτούς είναι συχνοί επισκέπτες, τότε θα ήταν χρήσιμο να τους βάλετε να του δώσουν μία λιχουδιά ή να ασχοληθούν λίγο μαζί τους έτσι ώστε να καταλάβει ότι ο εισβολέας δεν είναι «κακός» αλλά ευπρόσδεκτος.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το ότι τα σκυλιά μπορούν και συνδυάζουν καταστάσεις όπως για παράδειγμα όταν γαβγίζουν είτε για να φάνε, είτε να για τα λύσετε κ.α. τότε εσείς πάντα τρέχετε. Εάν το σκυλί γνωρίζει ότι με το γάβγισμα δεν πρόκειται να τα καταφέρει, τότε μένει ήσυχο.

Το σημαντικότερο κομμάτι μίας εκπαίδευσης είναι η ψυχολογία σκύλων. Είναι η βάση που κατανοούμε όλες του τις συμπεριφορές και αντιδράσεις. Φροντίστε να συνεργάζεστε με πιστοποιημένους επαγγελματίες έτσι ώστε να έχετε άριστα αποτελέσματα εκπαίδευσης.