εκπαίδευση σκύλων

Φοβικοί σκύλοι και υπερβολικό άγχος

Φοβικοί σκύλοι και υπερβολικό άγχος

Φοβικοί σκύλοι είναι εκείνοι οι σκύλοι των οποίων η αντίδραση στον φόβο αγγίζει ακραία επίπεδα. Είναι φυσιολογικό για τον σκύλο μας να φοβάται, όχι όμως στο σημείο που ο φόβος του να οδηγεί σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συμπεριφορές και καταστάσεις.

Οι φοβικοί σκύλοι χρειάζονται την βοήθειά μας και για να τους την προσφέρουμε πρέπει να κατανοήσουμε και να διακρίνουμε τον φόβο, την φοβία και το άγχος του σκύλου μας.

Ο φόβος των σκυλιών

Ο φόβος είναι ένα ενστικτώδες συναίσθημα, το οποίο προκαλείται από κάτι (πρόσωπο, αντικείμενο, κατάσταση) που φαντάζει ως απειλή.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα λαμβάνει το σήμα του φόβου και προετοιμάζει τον σκύλο για να αντιδράσει ανάλογα με την περίσταση, ώστε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει.

Κάποιες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε βαθύ φόβο, τον ιδιοπαθή λεγόμενο φόβο και αυτές είναι: German Shorthaired Pointer,  Chesapeake Bay Retriever, Siberian Husky,  Bernese Mountain Dog, Great Pyrenees, Greyhound,  Border Collie and Standard Poodle.

Οι φοβίες των σκυλιών

Ως φοβία ορίζουμε τον υπερβολικό και επίμονο φόβο σε κάποιο ερέθισμα ή κατάσταση. Κάθε φορά που αυτό επαναλαμβάνεται, αλλά και που κάτι μπορεί να το συνδέει ή να το ανακαλεί στην μνήμη του σκύλου, προκαλεί φοβία.

Οι φοβίες συνήθως σχετίζονται με δυνατούς θορύβους, όπως σε μια καταιγίδα ή από πυροτεχνήματα.

Το άγχος των σκυλιών

Το άγχος σχετίζεται συνήθως με την αναμονή κάποιου κινδύνου, άγνωστου για τον σκύλο μας. Αυτό τον οδηγεί σε κάποιες αντιδράσεις όπως γαύγισμα, ούρηση, καταστροφή αντικειμένων, λαχάνιασμα.

Το πιο κοινό άγχος στα σκυλιά είναι το γνωστό άγχος του αποχωρισμού. Αυτό νοιώθουν οι σκύλοι συντροφιάς όταν μένουν μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλινικά συμπτώματα φόβου και άγχους των σκυλιών

Οι φοβικοί σκύλοι, ανάλογα με την ένταση του φόβου ή του άγχους τους παρουσιάζουν συχνά τα κάτωθι συμπτώματα: ήπιο φόβο (εκδηλώνεται με μειωμένη δραστηριότητα, τρέμουλο, κρύψιμο, τάσεις φυγής), πανικό (λαχάνιασμα, υπερκινητικότητα), συμπαθητική δραστηριότητα του αυτόνομου κεντρικού συστήματος (μπορεί να προκαλεί κα διάρροια), και τέλος μπορεί ο σκύλος να γλείφει ή να δαγκώνει μέρη του σώματός του ή να κυνηγάει την ουρά του.

Αίτια του φόβου και του άγχους των σκυλιών

Η εμφάνιση του φόβου και του άγχους στα σκυλιά είναι πιθανό να προκληθεί από θέματα υγείας, κοινωνικοποίησης, ηλικίας ή γενετικά.

Τα πιο συχνά αίτια που τους προκαλούν άγχος και φόβο είναι οι άγνωστες και τρομακτικές για εκείνα καταστάσεις, η στέρηση της κοινωνικοποίησης έως την ηλικία των 3 μηνών, ο πανικός στην αδυναμία διαφυγής π.χ. από το κλείσιμο σε ένα κλουβί, άγχος του αποχωρισμού (που ίσως σχετίζεται με μια παλιά εγκατάλειψη, αλλαγή ιδιοκτητών, παραμέληση).

Το γήρας ή οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τέτοιες στρεσογόνες για τον σκύλο περιπτώσεις.

Διάγνωση του φόβου και του άγχους των σκυλιών

Η αρχή γίνεται πάντα με την βοήθεια του κτηνιάτρου μας, ο οποίος μπορεί να αποκλείσει πως ο σκύλος μας δεν πάσχει από θυροειδή, ή να έχει πρόβλημα με τα επινεφρίδια ή τον εγκέφαλό του. Πρέπει να αποκλειστούν ή να επιβεβαιωθούν τυχόν επικείμενα ιατρικά προβλήματα.Εφόσον αποκλειστούν τα ιατρικα θέματα στη συνέχεια περνουμε την γνώμη ενός εκπαιδευτή σκύλων.

Αντιμετώπιση του φόβου και του άγχους των σκυλιών

Οι φοβικοί σκύλοι έχουν τρόπο να βοηθηθούν είτε με φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας, είτε με αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς ,στο οποίο θα σας βοηθήσει ένας εκπαιδευτής.

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως εφαρμόζεται ως έσχατη λύση καθώς δεν είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση.

Ευαισθητοποίηση και απευαισθητοποίηση

Αν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τον φόβο του σκύλου μας, με στόχο να μειώσουμε την αντίδρασή του στο ερέθισμα που του προκαλεί τον φόβο, η μέθοδος αυτή θα πετύχει.

Οι φοβικοί σκύλοι πρέπει να εκθέτονται στο ερέθισμα με ήπιο τρόπο και τόσο ώστε να νοιώθουν προστατευμένοι και να δείξουν θετική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε κάποιες απλές εντολές στον σκύλο σας και να τον ανταμείβετε και ενώ βρεθεί σε μια στρεσογόνα κατάσταση να τον αποτρέψετε από αυτήν ζητώντας του να εκτελέσει τις εντολές που έμαθε.

Αν δε, μάθετε να προβλέπετε πότε κάτι θα ενεργοποιήσει το φόβο του σκύλου σας, τότε θα δράσετε έγκαιρα πριν εδραιωθεί ο φόβος.

Διαχείριση του φόβου και του άγχους των σκυλιών

Οι φοβικοί σκύλοι πρέπει να έχουν την αμέριστη προσοχή μας για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στην διαχείριση του φόβου τους.

Στην περίπτωση της φαρμακευτικής αγωγής χρειάζονται εξετάσεις αίματος για να βλέπουμε πώς το σώμα τους ανταποκρίνεται.

Στην περίπτωση της τροποποίησης της συμπεριφοράς τους, χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή.

Πρέπει να φροντίσουμε να τους διασφαλίσουμε ένα ήρεμο και προστατευμένο περιβάλλον χωρίς στρες. Δεν είναι χρήσιμο σε καμία περίπτωση να τα τιμωρούμε για το άγχος και τον φόβο τους.

Η συχνή επαφή με τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή μας θα μας βοηθήσει. Οι φοβικοί σκύλοι χρειάζονται περισσότερο ακόμα την αγάπη και την φροντίδα μας.

 

 

Scroll to Top