Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα. Τι να κάνω;

Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα. Τι να κάνω;

¨Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα.¨ Είναι μια φράση που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν κατά καιρούς πει. Ακούγεται απλό αλλά πρόκειται στην ουσία για ένα ιατρικό θέμα που ονομάζεται αλλοτριοφαγία. Είναι μια διαταραχή της διατροφής και δεν αφορά μόνο στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.

Αλλοτριοφαγία και κοπροφαγία στους σκύλους

Ένας σκύλος που τρώει τα πάντα, μπορεί να σημαίνει πως τρώει ο,τιδήποτε εκτός της τροφής του που κανονικά δεν είναι βρώσιμο, ακόμη και τα ίδια του τα περιττώματα.

Δεν πρόκειται για κάποια πάθηση, είναι ένα σύνδρομο. Εάν δεν υπάρχει σοβαρό ιατρικό θέμα, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν χρήζει θεραπείας και αντιμετωπίζεται με τροποποίηση της συμπεριφοράς του σκύλου.

Συμπτώματα

Όταν λέμε πως ο σκύλος μας τρώει τα πάντα εννοούμε πως έχουμε παρατηρήσει τον σκύλο να τρώει αντικείμενα μη βρώσιμα όπως: σαπούνια, πηλό, πέτρες, λάσπες κ.α.

Από αυτό μπορεί να προκύψει βλάβη στο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου. Μπορεί να κάνει εμετό ή να παρουσιάσει διάρροια. Επιπρόσθετα μπορεί ο σκύλος μας να δώσει σημάδια αδυναμίας ή ακόμη και λήθαργο.

Αίτια

Ο σκύλος τρώει τα πάντα για κάποιο λόγο. Οι πιο συχνές αιτίες είναι: ο υποσιτισμός, ο διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες, ανεπάρκεια βιταμινών, αυξημένη όρεξη, ενδοπαράσιτα.

Η κοπροφαγία επίσης μπορεί να εμφανιστεί όταν στα περιττώματα του σκύλου υπάρχουν ακατέργαστα κομμάτια ή συμβαίνει συχνά με τις μητέρες οι οποίες τρώνε τα κόπρανα από  τα κουτάβια τους. Από μίμηση μπορεί να κάνουν το ίδιο και τα μωρά.

Άλλος λόγος μπορεί να είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς γιατί ο σκύλος μας θέλει να τραβήξει την προσοχή ή γιατί τον τιμωρήσαμε ή για να έχει τον χώρο του καθαρό.

Ιατρικοί λόγοι μπορεί να υπάρχουν για να δικαιολογήσουν την αλλοτριοφαγία και την κοπροφαγία και είναι οι παρακάτω: διαβήτης, ενδοπαράσιτα, πείνα, υποσιτισμός, φλεγμονές του εντέρου, αναιμία, αβιταμίνωση, θυρεοειδίτιδες, νευρολογικές παθήσεις.

Διάγνωση

Επειδή μπορεί να υπάρχει είτε ιατρική αιτία είτε συμπεριφορική αιτία,οι ειδικοί θα πρέπει να αποφανθούν. Ο κτηνίατρος θα κάνει μια πλήρη εξέταση του σκύλου αρχικά για να αποκλείσει πιθανές παθήσεις και στην συνέχεια, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εκπαιδευτής θα αναλάβει να διορθώσει την λανθάνουσα συμπεριφορά του σκύλου.

Θεραπεία

Στην περίπτωση που ο λόγος για αυτό το πρόβλημα είναι ιατρικός, ο κτηνίατρος θα σας παραπέμψει σε ανάλογη θεραπεία. Εάν πάλι πρόκειται για θέμα συμπεριφοράς, ο εκπαιδευτής σκύλων θα σας προτείνει τις αλλαγές που χρειάζονται στο περιβάλλον και την συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο.

Προληπτικά μέτρα

¨Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα, δεν ξέρω τι να κάνω¨. Η απάντηση μπορεί κατά μεγάλο ποσοστό να βρίσκεται και στην πρόληψη. Περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σε αντικείμενα επίφοβα για βρώση. Εφαρμόστε την μέθοδο της πικρής ή καυτερής γεύσης σε κάτι που βλέπετε ότι θέλει να φάει. Κρατήστε το περιβάλλον του καθαρό και πετάτε τα σκουπίδια. Καλύψτε τις διατροφικές του ανάγκες και τις βιταμίνες που χρειάζεται.

Αν φροντίσετε για όλα αυτά, το πιθανότερο είναι πως ο σκύλος σας δεν θα τρώει τα πάντα, παρά μόνο το φαγητό του.