Η προσπάθεια εξέλιξης της εκπαίδευσης των σκυλιών, έγινε η αιτία της εμφάνισης του κλίκερ, προκειμένου να προσεγγίσει περισσότερους ιδιοκτήτες ζώων να εκπαιδεύσουν το μικρό τους φίλο.
Τι είναι το κλίκερ
Το κλίκερ, είναι ένας μικρός πλαστικός μηχανισμός με ένα κουμπί, που μόλις το πατάς βγάζει τον χαρακτηριστικό ήχο «κλικ». Πρωτοεμφανίστηκε μετά το 1940, σε αντικατάσταση της σφυρίκτρας στην εκπαίδευση των δελφινιών, και μετά το 1985 περίπου προστέθηκε και στον τομέα της εκπαίδευσης του σκύλου. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μόλις έχει κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του.
Ο τρόπος χρήσης του κλίκερ
Αφού το σκυλί δεχτεί εντολή, με το που θα την εκτελέσει, σχεδόν σε ταυτόχρονο χρόνο πατάμε το κουμπί του κλίκερ και αμέσως μετά του δίνουμε λιχουδιά. Αυτή η μέθοδος απαιτεί συνεχή παρακολούθηση του ζώου έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα συνεπής στο «κλικ» μας, έτσι ώστε το ζώο να το συνδέσει με κάτι καλό, το οποίο μετά του φέρνει την επιβράβευση μέσω μίας λιχουδιάς, μιας αγκαλιάς, ή ένα χάδι.
Η αποτελεσματικότητά του
Αυτού του είδους η εκπαίδευση δεν διαφέρει σε τίποτα από την απλή «θετική εκπαίδευση σκύλων». Και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόζεις τις ίδιες τεχνικές για να μάθει το ζώο μια εντολή. Ποιες είναι αυτές? Η λέξη για παράδειγμα «κάτσε» και το σήκωμα του χεριού μας με τη λιχουδιά προς τα πάνω. Άρα η βασική τεχνική είναι, ο συνδυασμός λέξης με την κίνηση του χεριού μας, όπου σε κάθε εντολή είναι διαφορετική. Στην περίπτωση της εκπαίδευσης με κλίκερ, το μόνο που κάνεις παραπάνω είναι να πατάς το κουμπί την ώρα ακριβώς της εκτέλεσης της εντολής. Το ζώο δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα παραπάνω από τη φύση του (δηλαδή γλώσσα σώματος), και στη φύση του δεν περιλαμβάνονται ήχοι όπως ένα «κλικ».
Εάν το ζώο μάθει να είναι υπάκουο μόνο με αυτό το μηχανισμό, φανταστείτε κάποια στιγμή αυτό να το χάσετε….. ή να ξεχάσετε να το πάρετε μαζί σας σε μία βόλτα ή μια εκδρομή…
Επιπλέον, αυτού του είδους η εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει τη διόρθωση του σκύλου. Πως λοιπόν θα καταλάβει το ίδιο, ότι είναι κακό για παράδειγμα να ανέβει στο κρεβάτι ή να πάρει μεζεδάκι από το τραπέζι σας, έτσι ώστε να μην το ξανακάνει?
Οι εποχές απαιτούν πολλές νέες ιδέες προκειμένου το κάθε επάγγελμα να προσεγγίσει κόσμο. Αυτό μέχρι ενός ορισμένου σημείου είναι απαραίτητο, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε η υπερβολή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δεδομένη.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε την εκπαίδευση του σκύλου μας παιχνίδι. Αντιθέτως είναι κάτι πολύ σοβαρό, γιατί από αυτή κρίνονται τα υπόλοιπα 10 με 15 χρόνια συμβίωσής σας με το σκυλάκι σας.