Μπουλ Τεριέ

Μπουλ Τεριέ

Το Μπουλ Τεριέ είναι μια φυλή σκύλων που αναπαράχθηκε τον 19ο αιώνα ως σκύλος πάλης. Σήμερα, έχει πάρει τον ρόλο του σκύλου συντροφιάς για τους κυρίους και τον ρόλο φίλου για όλη την οικογένεια. Παράλληλα, διαπρέπει ως σκύλος επίδειξης. Αυτή η φυλή σκύλων διακρίνεται από το ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού της, το οποίο είναι μακρόστενο και έχει το σχήμα αυγού.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, πολλοί άνθρωποι έχουν γοητευτεί από την μοναδική εμφάνιση, το εύρωστο και μυώδες κορμί του και από τον αξιολάτρευτο χαρακτήρα του. Η δημοτικότητα του σκύλου αυτού ‘εκτοξεύτηκε’ στα ύψη.

Το Μπουλ Τεριέ είναι ενεργητικό και φιλικό, έχοντας μια παιχνιδιάρικη φύση που διασκεδάζει όλους τους ανθρώπους. Είναι το «το παιδί σε κουστούμι σκύλου». Έχει ιδιαίτερη ευφυΐα και αγάπη για την ζωή, είναι ένας πιστός και πράος σκύλος. Αυτή η φυλή σκύλων εμφανίζεται και σε μέγεθος miniature.

Η ζωή με ένα Μπουλ Τεριέ είναι πάντα μια εμπειρία, είναι ‘πολυάσχολος’ σκύλος από κουτάβι ως και μεσήλικας. Δεν του αρέσει να μένει μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προτιμά να βρίσκεται παρέα με τους ανθρώπους του και να λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητες τους.

Ταιριάζει καλύτερα με οικογένειες που έχουν πολλές δραστηριότητες και μπορούν να του αφιερώνουν άφθονο χρόνο ενεργητικού παιχνιδιού. Έχει ανάγκη επίσης από έναν συνεπή, αυστηρό και σταθερό ηγέτη που θα μπορέσει να του επιβληθεί και να τον εκπαιδεύσει σωστά, βάζοντας του όρια από κουτάβι, διαφορετικά θα πάρει εκείνος τον ρόλο του αρχηγού μέσα στην οικογένεια. Για αυτόν τον λόγο δεν αποτελεί κατάλληλη φυλή σκύλων για νέους και άπειρους ιδιοκτήτες.

Δεδομένου ότι τα τεριέ τείνουν να γίνονται αυταρχικά και επιθετικά με τα άλλα σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα κατοικίδια ζώα, χρειάζεται την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Ο συγκεκριμένος σκύλος δεν συνιστάται για οικογένειες με μικρά παιδιά, γιατί ένα Μπουλ Τεριέ γίνεται αρκετά θορυβώδες. Ωστόσο, είναι καλός και ακούραστος σύντροφος για τα μεγαλύτερα παιδιά. Απολαμβάνει την καθημερινή άσκηση και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός, εάν αυτός βαρεθεί. Η εκπαίδευση του σκύλου αυτού απαιτεί υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

Εάν διαλέξετε αυτή την φυλή σκύλων να είστε σίγουροι πως βρήκατε έναν πιστό, στοργικό οικογενειακό σύντροφο, που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να σας διασκεδάσει και να σας χαρίσει περιπετειώδης στιγμές. Η ζωή με ένα Μπουλ Τεριέ δεν είναι ποτέ βαρετή.

Ύψος: 53cm έως 55cm

Βάρος αρσενικών: 24kg έως 29kg

Βάρος θηλυκών: 20kg έως 24kg

Διάρκεια ζωής: 10-15χρόνια

Miniature Bull Terrier:

Ύψος: 25cm έως 35cm

Βάρος: 11kg έως 15kg

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Μπουλ Τεριέ είναι φιλικός, νευρικός και εξωστρεφής. Είναι πάντα έτοιμος να περάσει καλά με τους ανθρώπους του και να τους ικανοποιήσει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η επιφυλακτικότητα απέναντι στους ανθρώπους δεν είναι το στοιχείο του. Ένα Μπουλ Τεριέ που είναι ντροπαλό δεν είναι φυσιολογικό.

Τα Μπουλ Τεριέ και τα Mini Bull Terrier είναι θαρραλέοι και γεμάτο ζωντάνια σκύλοι. Αυτά φυσικά είναι τα θετικά γνωρίσματα τους, μπορεί όμως πολλές φορές να γίνουν κτητικοί και ζηλιάρηδες. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να κοινωνικοποιηθούν από πολύ νωρίς και να λάβουν την ορθή εκπαίδευση βασικής υπακοής από κουτάβια. Χωρίς την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων μπορεί να γίνουν επιθετικοί προς τα άλλα ζώα.

Με τους ανθρώπους συνηθίζουν να έχουν μια γλυκιά διάθεση. Η εκπαίδευση τους συχνά δεν είναι εύκολη, αφού έχουν κάποιες κακές συνήθειες, μπορεί να μασουλάνε αντικείμενα, να κυνηγούν την ουρά τους και να γαυγίζουν.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bull Terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Κώφωση: Αυτή η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί ακόμα και όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κώφωση είναι συνδεδεμένη με το χρώμα. Τα γονίδια της ασθένειας αυτής έχουν ως αποτέλεσμα τα κουτάβια να γεννιούνται λευκά ή να έχουν άσπρες τρίχες στο τρίχωμα ακολουθώντας κάποιο μοτίβο. Υπάρχει εξέταση αλλά όχι θεραπεία.

Προβλήματα δέρματος: Τα προβλήματα δέρματος μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα Μπουλ Τεριέ, ειδικά στα άσπρα που έχουν ευαίσθητο δέρμα. Αυτοί οι σκύλοι γίνονται επιρρεπείς σε αναφυλαξίες, πληγές και διάφορες άλλες ενοχλήσεις. Μπορεί επίσης να είναι επιρρεπείς στην επαφή με διάφορες ουσίες ή σε εισπνευστικές αλλεργίες που προκαλούνται από μια αντίδραση με ουσίες όπως είναι τα απορρυπαντικά, η γύρη, η σκόνη και το ωίδιο.

Πρέπει να ελέγχετε το δέρμα του Μπουλ Τεριέ σας τακτικά. Σε περίπτωση πληγών και αλλεργίας, μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή τροφής και τα μαλακά σκεπάσματα για να προστατευτούν ή να αποτραπούν οι πληγές.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Μπουλ Τεριέ έχει ανάγκη από κάποιον να τον επιβλέπει κατά την διάρκεια της ημέρας. Αφήνοντας τον μόνο του σπίτι ή σε κάποια αυλή για να παίξει, είναι σαν να αφήνεις ένα παιδί μόνο του σε ένα δωμάτιο με εκρηκτικά υλικά. Μπορεί να μασουλήσει και να καταπιεί οποιοδήποτε αντικείμενο, γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, συχνά επικίνδυνες.

Το Μπουλ Τεριέ έχει ανάγκη από καθημερινή και άφθονη άσκηση για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Μισή ώρα άσκηση είναι ιδανική για αυτόν τον σκύλο. Μπορεί να απολαύσει έναν περίπατο, να κυνηγήσει μια μπάλα και να δοκιμάσει τις ικανότητες του σε παιχνίδια διαλογικά.

Είναι επίσης ικανός σε αθλήματα σκύλων όπως στην υπακοή και στην ευκινησία. Βεβαιωθείτε ότι τον κρατάτε δεμένο με λουρί στις βόλτες, ώστε να μην τρέξει και κυνηγήσει άλλα ζώα ή εξερευνήσει μυρωδιές από μόνος του.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

Το  Μπουλ Τεριέ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση σκύλων  θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5 έως 4 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Μπουλ Τεριέ είναι κοντό, επίπεδο και λαμπερό με σκληρή τρίχα. Τα χρώματα του ποικίλλουν σε άσπρο και σε πολύχρωμο. Το λευκό Μπουλ Τεριέ διαθέτει πολλές φορές και πολύχρωμα σημάδια μόνο στο κεφάλι. Το έγχρωμο Μπουλ Τεριέ μπορεί να φέρει οποιοδήποτε χρώμα εκτός του άσπρου.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι εύκολο να καλλωπιστεί. Έχει ανάγκη από ένα εβδομαδιαίο χτένισμα με γάντι σκληρών τριχών ή με βούρτσα. Αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας δυο φορές τον χρόνο, αλλά με το τακτικό βούρτσισμα η αποβολή αυτή μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Όσον αφορά στο λούσιμο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται τακτικά γιατί προκαλεί δερματικά και μπορεί να γίνει με ξηρό σαμπουάν.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.