Μπουλμαστίφ

Μπουλμαστίφ

Το  Μπουλμαστίφ είναι ένας σταθερός και γενναίος οικογενειακός φύλακας. Από την μία πλευρά, είναι επιφυλακτικός και απρόσιτος προς τους ξένους και από την άλλη είναι ιδιαίτερα δοτικός και πιστός στα αγαπημένα του πρόσωπα. Διαθέτει κοντό τρίχωμα και ο καλλωπισμός του είναι εύκολος.

Αυτή η φυλή σκύλων ανατράφηκε στα κτήματα της Αγγλίας, από εκτροφείς θηραμάτων. Τα Μπουλμαστίφ χρησιμοποιήθηκαν ως φύλακες και αναπαράχθηκαν για να είναι θαρραλέοι, έμπιστοι, δυνατοί και γρήγοροι σκύλοι.

Αυτός ο σκύλος διαθέτει μια τρομερή εμφάνιση που λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε πιθανούς εισβολείς. Το σώμα του είναι εύρωστο και μεγάλο. Όταν είναι απαραίτητο γίνεται ένας αποφασιστικός προστάτης για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του ενώ τον υπόλοιπο χρόνο έχει τον ρόλο του αξιαγάπητου συντρόφου.

Όταν λάβει την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση που απαιτείται, γίνεται μια πιστή και άξια εμπιστοσύνης φυλή σκύλων.

Όσον αφορά στον καλλωπισμό του Μπουλμαστίφ, είναι μια καθαρή φυλή σκύλων με κοντό τρίχωμα, που δεν αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας και η συντήρηση του τριχώματος της είναι απλή υπόθεση. Ωστόσο, συχνά τείνει να γίνεται ΄΄σαλιάρης΄΄.

Παρά το μέγεθος του, αυτός ο σκύλος δεν διαθέτει υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας. Οι σύντομοι περίπατοι και το παιχνίδι είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Μπορεί να ζήσει άνετα μέσα σε διαμέρισμα, εφόσον βγαίνει καθημερινές βόλτες. Είναι λογικό όμως τα κουτάβια της φυλής αυτής να είναι πιο ενεργητικά από τους ενήλικους σκύλους.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων υπερέχει στα αθλήματα, όπως είναι η ευκινησία, η υπακοή και η καταδίωξη. Γίνονται έξοχοι σκύλοι θεραπείας χάρη στην ήρεμη φύση και την κωμική έκφραση τους.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σκύλων, το Μπουλμαστίφ τείνει να σκέφτεται ανεξάρτητα. Για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από έναν συνεπή, αυστηρό και δίκαιο ηγέτη, που θα του μάθει τα όρια και το ποιος είναι ο αρχηγός της οικογένειας από πολύ νωρίς.

Δεδομένου της φύσης του ως άξιος φύλακας, ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί να μείνει μόνος του σπίτι, επειδή εργάζονται όλοι οι άνθρωποι του. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί χωρίς προβλήματα, εφόσον τις υπόλοιπες ώρες λαμβάνει την άφθονη προσοχή και την ανθρώπινη συντροφιά που έχει ανάγκη.

Το Μπουλμαστίφ είναι ένας σιωπηλός φύλακας, ο οποίος είναι σε θέση να περιορίσει και να διώξει έναν πιθανό εισβολέα από την ιδιοκτησία σας, δαγκώνοντας όταν απαιτείται. Όσο πιο δεμένος συναισθηματικά είναι με τον ιδιοκτήτη του, τόσο περισσότερο θα νιώσει την ανάγκη να προστατέψει την οικογένεια του.

Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και διαθέτει απίστευτη υπομονή μαζί τους. Ωστόσο, το μέγεθος του μπορεί να είναι καταστροφικό για τα πολύ μικρά παιδιά, γιατί μπορεί να τραυματιστούν από κάποια αδέξια κίνηση του. Είναι απαραίτητη η εποπτεία κάποιου ενήλικα, όταν εκείνος παίζει με παιδιά.

Ο σκύλος αυτός μπορεί να φτάσει τα 58 κιλά, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποτελούν μυϊκό βάρος. Η διαβίωση μαζί του κρίνει απαραίτητη την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων. Το Μπουλμαστίφ θα γίνει ο καλύτερος και αξιολάτρευτος φίλος της ζωής σας.

 

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 60cm έως 66cm

Βάρος αρσενικών: 50kg έως 58kg

Βάρος θηλυκών: 45kg έως 54kg

Διάρκεια ζωής: 8-10χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο ιδανικός Μπουλμαστίφ σκύλος είναι άτρομος, διαθέτει αυτοπεποίθηση και είναι υπάκουος στις επιθυμίες των ανθρώπων του. Παράλληλα, διαθέτει αξιόλογη ευφυΐα και είναι γενικά ένας αξιόπιστος σκύλος.

Είναι ένας εκ φύσεως εξαίρετος φύλακας του σπιτιού και της οικογένειας και πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή και εισβολή. Είναι σιωπηλός φύλακας, ο οποίος σπάνια θα γαυγίσει, αλλά θα δαγκώσει όταν χρειαστεί, για να προστατέψει τους ιδιοκτήτες του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Bullmastiff θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

 

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Μπουλμαστίφ είναι σκύλος που ζει  εντός σπιτιού και δεν διαθέτει πολλή ενεργητικότητα, όπως οι σκύλοι άλλων φυλών. Συνεπώς, δεν χρειάζεται πολλή άσκηση. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ένας απλός περίπατος καθημερινά, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Προτιμά έναν χαλαρό τρόπο ζωής.

Μπορεί να ζήσει εύκολα σε διάφορους τύπους σπιτιού, αλλά ιδανικός χώρος για αυτόν τον σκύλο λόγω του μεγέθους του, είναι ένα μεγάλο σπίτι με περιφραγμένη αυλή.

Ο περιφραγμένος χώρος είναι αναγκαίος για αυτόν τον σκύλο-φύλακα για δύο λόγους. Πρώτον θα τον προστατέψει από το να το σκάσει και να χαθεί ή να τραυματιστεί και δεύτερον θα προστατέψει τους περαστικούς και άλλους σκύλους, από την προσπάθεια του να τους αποτρέψει για να μην εισβάλλουν στην ιδιοκτησία του.

Το κοντό ρύγχος του προσώπου του τον κάνει επιρρεπή στις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας του θερμοπληξία. Αποφύγετε τους περιπάτους και την άσκηση κατά την διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας. Κρατήστε τον στο εσωτερικό του σπιτιού και σιγουρευτείτε ότι έχει το μπολ του πολύ δροσερό νερό.

 

 

Το  Μπουλμαστίφ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση σκύλων θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του ως νεαρό κουτάβι, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 1/8 έως 4 1/8 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Μπουλμαστίφ είναι κοντό και πυκνό, προσφέροντας του έτσι προστασία από το κρύο, την βροχή και το χιόνι. Διαθέτει τρία χρώματα κόκκινο, καστανοκίτρινο ή ραβδωτό με σκούρο ρύγχος και αυτιά. Πολλές φορές, μπορεί να φέρει ένα μικρό άσπρο σημάδι στο στήθος του.

Αυτός ο σκύλος δεν συνηθίζει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας και το τρίχωμα του είναι πολύ εύκολο να διατηρηθεί καθαρό και λαμπερό με ένα γρήγορο καθημερινό χτένισμα. Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι ανάγκη και όχι συχνά.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.