Κερν Τεριέ

Κερν Τεριέ

Η φυλή σκύλων Κερν Τεριέ είναι ένα μικρού μεγέθους εργαζόμενο τεριέ, που προέρχεται από το νησί Skye της Σκωτίας. Οι αγρότες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν για να απαλλάσσονται από τα ζωύφια. Είχαν ανάγκη από έναν σκύλο θαρραλέο, δυνατό και ευφυή. Στις μέρες μας αποτελεί έναν ανεξάρτητο και φιλικό οικογενειακό σύντροφο.

Αυτή η φυλή σκύλων έγινε γνωστή από την ταινία ‘Ο μάγος του Οζ’. Ο χνουδωτός πρωταγωνιστής της ταινίας Τοτο ήταν ένα εκπαιδευμένο Κερν Τεριέ. Έπαιξε σε πολλές ταινίες και έζησε μέχρι 11 ετών.

Ο χαρακτήρας Τοτο ταυτίζονταν επακριβώς με ένα Κερν Τεριέ. Διέθετε τα γνωρίσματα ενός μικρού, δυνατού και μαλλιαρού τεριέ, το οποίο ήταν πάντα έτοιμο για δράση.

Ο σκύλος αυτός είναι επίσης περίεργος, έξυπνος και μαθαίνει πολύ γρήγορα. Όπως και οι άλλες φυλές τεριέ έτσι και αυτή τείνει να γίνεται ανεξάρτητη και λίγο επίμονη. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται την έγκαιρη εκπαίδευση βασικής υπακοής σκύλων, για να διακρίνει τον αρχηγό στο σπίτι και την έγκαιρη κοινωνικοποίηση σκύλων.

Παρά την ανεξάρτητη φύση του Κερν Τεριέ, ο σκύλος αυτός είναι αρκετά ευαίσθητος. Χρειάζεται προσοχή για να μην πληγωθούν τα αισθήματα του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του, από λάθος χειρισμούς.

Χάρη στην ευφυΐα του, ο σκύλος αυτός μπορεί να διαπρέψει σε διάφορα αθλήματα σκύλων αλλά και σε μεγάλο αριθμό τεχνασμάτων και εντολών. Ανήκοντας σε φυλή των τεριέ, θα κάνει όσα αγαπούν αυτά να κάνουν. Δεν θα διστάσει να γαυγίσει, να τρέξει και να κυνηγήσει μικρά ζωάκια όπως σκίουρους, γάτες, κουνέλια και άλλους σκύλους. Για όλα τα παραπάνω επιβάλλεται να έχει λουρί κατά την διάρκεια του περιπάτου, αλλά και οι χώροι στους οποίους αφήνεται ελεύθερος να είναι καλά περιφραγμένοι.

Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά και διαθέτει απίστευτη υπομονή μαζί τους. Ωστόσο, επιβάλλεται η εποπτεία ενός ενήλικα όταν σκύλος οποιαδήποτε φυλής παίζει με τα μικρά παιδιά.

Το Κερν Τεριέ είναι ένας οικογενειακός σκύλος και πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι παρέα με την οικογένεια του και όχι σε υπαίθριους χώρους. Χτίζει γερούς δεσμούς με τους ανθρώπους που αγαπά και γίνεται δυστυχισμένος όταν χρειαστεί να μείνει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλήττει και οδηγείται σε καταστρεπτικές συμπεριφορές όπως είναι το γαύγισμα, το σκάψιμο και το μασούλημα αντικειμένων.

Αποτελεί επίσης μια αξιολάτρευτη παρέα για όλη την οικογένεια. Αγαπά την διασκέδαση και το παιχνίδι με τα παιδιά, είναι ο συναγερμός του σπιτιού όποτε πλησιάζει κάποιος ξένος και διαπρέπει στην υπακοή και στην ευκινησία.

Το Κερν Τεριέ είναι ένα υπέροχο κατοικίδιο για όποιον επιζητά μια άγρυπνη, ανεξάρτητη και ατρόμητη συντροφιά.

 

Ύψος αρσενικών: 25cm

Ύψος θηλυκών: 24cm

Βάρος αρσενικών: 6kg

Βάρος θηλυκών: 5kg

Διάρκεια ζωής: 12-15χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Κερν Τεριέ είναι ένα θαυμάσιος σκύλος. Είναι συνεχώς χαρούμενος και φαίνεται να απολαμβάνει την παρέα με ανθρώπους. Από την άλλη διαθέτει όλα τα γνωρίσματα ενός τεριέ, είναι ανεξάρτητος, σκληρός και πάντα σε επιφυλακή. Δεν θα διστάσει να γαυγίσει, να κυνηγήσει μικρότερα ζώα και άλλους σκύλους και να μασουλίσει αντικείμενα, για να συμπληρώσει την διασκέδαση του. Ωστόσο, είναι καλός φύλακας και θα αναγγείλει πάντα τον ερχομό ενός επισκέπτη.

 

Παρά την ανεξάρτητη φύση του, το Κερν Τεριέ τείνει να αφοσιώνεται στην οικογένεια του και γίνεται περισσότερο ευτυχής, όταν συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της. Είναι ένας αρκετά ευαίσθητος σκύλος και αναστατώνεται εύκολα, όταν ο ιδιοκτήτης του δεν είναι ευχαριστημένος μαζί του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Cairn terrier θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Η φροντίδα ενός Κερν Τεριέ δεν είναι δύσκολη, ούτε απαιτητική. Χάρη του μικρού μεγέθους που διαθέτει, αυτός ο σκύλος μπορεί να ζήσει σε όλα τα περιβάλλοντα. Από την μία, είναι ο κατάλληλος τετράποδος σύντροφος για όσους μένουν σε διαμέρισμα και από την άλλη, είναι αρκετά σκληραγωγημένος για να ζήσει στην επαρχία, σε αγροκτήματα.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική της υγεία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ένας μεγάλος περίπατος ή ένα ζωηρό παιχνίδι για 20-30 λεπτά.

Προσπαθήστε να μην τον αφήνετε χωρίς λουρί σε δημοσίους χώρους, αφού όντας τεριέ, μπορεί να μπει στον πειρασμό να τρέξει, να κυνηγήσει και να τον χάσετε. Επίσης, μην τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη σε αυλές και κήπους γιατί μπορεί να σκάψει τρύπες και να καταφέρει να δραπετεύσει, εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια ή να σας καταστρέψει τα λουλούδια.

Το  Κερν Τεριέ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του ως νεαρό κουτάβι, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1/2 έως 1 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Κερν Τεριέ διαθέτει μια ατημέλητη εμφάνιση με διπλής στρώσης τρίχωμα. Το εξωτερικό είναι συνήθως ισχνό, ενώ το εσωτερικό του τριχώματος είναι μαλακό. Το χρώμα του τριχώματος ποικίλλει σε κόκκινο, μαύρο, αμμώδες και γκρι.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος του συγκεκριμένου σκύλου είναι αρκετά εύκολος. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι το χτένισμα μια φορά την εβδομάδα και το περιοδικό λούσιμο κάθε τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το συχνό λούσιμο δεν συνιστάται επειδή καταστρέφει την σύσταση της τρίχας των τεριέ.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.