Κάνε Κόρσο

Κάνε Κόρσο

Το Κάνε Κόρσο ανήκει σε μια φυλή σκύλων, η οποία προέρχεται από την Ιταλία. Αυτός ο σκύλος αναπαράχθηκε με σκοπό να γίνει φύλακας των ιδιοκτησιών και να κυνηγάει μεγάλα θηράματα, όπως για παράδειγμα άγριους κάπρους. Διαθέτει μεγάλη μυϊκή δύναμη και είναι ιδιαίτερα αθλητικός σκύλος. Αυτή η φυλή σκύλων ταιριάζει καλύτερα σε έναν πεπειραμένο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα μπορεί να τον χειριστεί και θα διαθέτει σπίτι με τεράστια αυλή.

Το Κόρσο είναι μια σοβαρή φυλή σκύλων και έχει ανάγκη από ιδιοκτήτες που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτόν τον σκύλο με την πρέπουσα σοβαρότητα και να μπορούν να τον καθοδηγήσουν σωστά.

Είναι ένας οικογενειακός σύντροφος, ο οποίος δεν ανοίγεται εύκολα σε όποιον γνωρίζει. Δεν δείχνει ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους και σκύλους εκτός της οικογένειας του. Ωστόσο, οι άνθρωποι του και τα μέλη της οικογένειας του νιώθουν την πίστη και την αφοσίωση του στον μεγαλύτερο βαθμό.

Αγαπά να βρίσκεται απασχολημένος, αλλιώς πλήττει εύκολα και γίνεται καταστρεπτικός γαυγίζοντας στους περαστικούς, σκάβοντας και μασουλώντας αντικείμενα. Δεν του αρέσει ο ανενεργός τρόπος ζωής. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι να τον απασχολήσετε  με διάφορα σπορ σκύλων, όπως είναι η υπακοή, η ευκινησία, η καταδίωξη, καταδύσεις σκύλων και διάφορες εργασίες όσφρησης.

 

Ύψος αρσενικών: 63cm έως 70 cm

Ύψος θηλυκών: 60cm έως 66 cm

Βάρος: 40kg έως 54kg

Διάρκεια ζωής: 10-12χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένα Κανέ Κόρσο διαθέτει δυνατό ταπεραμέντο και είναι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Με έναν έμπειρο και συνεπή ιδιοκτήτη ο σκύλος αυτός γίνεται ένας υπέροχος οικογενειακός σύντροφος, ο οποίος δεν γίνεται ποτέ επιθετικός. Από την άλλη όμως, έχοντας έναν αδύναμο και επιπόλαιο ιδιοκτήτη, γίνεται ένας επιθετικός σκύλος που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους.

Το ιδανικό Κανέ Κόρσο είναι υπάκουο και στοργικό με την οικογένεια του, συμπεριλαμβανομένου των παιδιών. Ο σκύλος αυτός δεν συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά με αυτούς που φοβούνται ή αντιπαθούν τους σκύλους ή που είναι ανίκανος να διαχειριστεί τα μεγάλα σκυλιά.

Διαθέτει επίσης υψηλή νοημοσύνη, η οποία σε συνδυασμό με την κυριαρχική φύση του θα δημιουργήσει θέματα μέσα στο σπίτι, εάν ο σκύλος αυτός δεν έχει μάθει τα όρια και τους κανόνες βασικής υπακοής από κουτάβι. Είναι αναγκαίο να καταλάβει από πολύ νωρίς, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της οικογένειας και θα πρέπει να σας υπακούει και να σας σέβεται.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Cane Corso θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Κάνε Κόρσο είναι μια εργατική φυλή σκύλων, η οποία έχει ανάγκη από άφθονη άσκηση, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική της ευεξία. Ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο είναι ένας καθημερινός περίπατος μισή ώρα και εάν αγαπάτε τα ποδήλατα ακόμα καλύτερα. Είναι εξαίσιος αθλητικός σύντροφος, ο οποίος μπορεί να σας ακολουθήσει παντού.

Τα κουτάβια αυτής της φυλής σκύλων, χρειάζονται πολλή προσοχή, γιατί το οστό-μυϊκό  τους σύστημα δεν είναι αναπτύσσεται πλήρως μέχρι τους 18 μήνες. Για αυτόν τον λόγο η καθημερινή τους άσκηση πρέπει να είναι σύντομη και όχι έντονη.

Για να αναπτύξετε και να συντηρήσετε την διανοητική του εγρήγορση, πρέπει να του παρέχετε ασχολίες καθημερινώς, ώστε να μην πλήττει. Η καλή απασχόληση για ένα Κάνε Κόρσο είναι τα τεχνάσματα εκμάθησης, οι δεξιότητες υπακοής, η άσκηση και η καθοδήγηση της βοσκής(για όσους ζουν στην επαρχία και σε αγροκτήματα). Ασχοληθείτε τουλάχιστον 20 λεπτά της ημέρας με αυτούς τους τύπους δραστηριοτήτων.

Το  Κάνε Κόρσο είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  4 έως 5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Κάνε Κόρσο διαθέτει ένα κοντό και σκληρό τρίχωμα με ένα ελαφρύ υπόστρωμα. Το χρώμα του μπορεί να είναι μαύρο, γκρι, κόκκινο ή καστανό-κίτρινο με ή χωρίς ραβδώσεις. Το τρίχωμα αυτού του σκύλου αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας δυο φορές τον χρόνο.

Όσον αφορά στο λούσιμο και το χτένισμα του Κόρσο, αυτό μπορεί να γίνεται τακτικά, εφόσον τον έχετε μάθει από κουτάβι να δέχεται το μπάνιο, να απολαμβάνει το νερό και την βούρτσα.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.