Ο σκύλος της Χαναάν

Ο σκύλος της Χαναάν

Ο σκύλος της Χαναάν είναι μια φυλή σκύλων που ανήκε στους παρίες και έζησε για πολλά χρόνια στις ερήμους του Ισραήλ. Λέγεται ότι τον σκύλο αυτόν τον χρησιμοποίησαν οι Εβραίοι κατά τους βιβλικούς χρόνους για την προστασία των κοπαδιών τους και των στρατοπεδεύσεων τους. Σήμερα, αποτελεί έναν εξαιρετικό οικογενειακό σύντροφο και διαπρέπει στα αθλήματα σκύλων, όπως στην ευκινησία και στην υπακοή.

Οι σκύλοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των Μεσανατολικών κοινοτήτων. Οι άνθρωποι, τους χρησιμοποιούσαν για την φρούρηση και την προστασία των κοπαδιών των προβάτων, όπου αποτελούσαν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους.

Η πρωτόγονη αυτή φυλή σκύλων, που επέζησε για χιλιάδες χρόνια, διατηρεί μέχρι και σήμερα τα βασικά γνωρίσματα της φυλής της. Γνωρίσματα που της επέτρεψαν να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες και να αντέξει τις ιδιαιτερότητες της ζωής στην έρημο. Ακόμα και σήμερα αυτός ο σκύλος διατηρεί το λείο τρίχωμα του, τα μυτερά αυτιά και την φουντωτή ουρά που είχαν και οι πρόγονοι του.

Ως σκύλος βοσκής διατηρεί επίσης την ίδια ετοιμότητα, την προσεκτική φύση και τις άριστες ικανότητες φύλακα που είχαν και οι πρόγονοι του. Είναι ένας ευκίνητος σκύλος που μπορεί να αλλάξει επιδέξια κατευθύνσεις και να τρέξει πολύ γρήγορα καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο σκύλος της Χαναάν συνδυάζει επιδέξια τις άριστες ικανότητες του με έναν αξιολάτρευτο χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται για την υπεύθυνη συμπεριφορά και την προσφιλή προσωπικότητα του.

Ζει ευτυχισμένα τόσο μέσα σε διαμέρισμα, όσο και σε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο στην επαρχία, εφόσον του παρέχεται καθημερινή άσκηση, όπως περίπατοι και παιχνίδι. Αν και η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι δραστήρια, τα επίπεδα της ενεργητικότητας τους δεν είναι υψηλά.

Το Χαναάν χάρη στην ευφυΐα και στην ικανότητα του να μαθαίνει εύκολα είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμμετέχει σε οποιοδήποτε σπορ σκύλων, από ιχνηλασία, καθοδήγηση κοπαδιών, μέχρι υπακοή και ευκινησία.

Παρά τον απίθανο χαρακτήρα που διαθέτει, έχει ανάγκη από την έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση σκύλων, ώστε να περιοριστεί το αίσθημα της επιφυλακτικότητας και επιθετικότητας που διαθέτει απέναντι στα άλλα σκυλιά, ως σκύλος βοσκής.

Ο ιδιοκτήτης που θα επιλέξει έναν σκύλο της Χαναάν ως σύντροφο θα πρέπει να είναι σταθερός, αυστηρός και συνεπής. Η ανεξάρτητη φύση του συχνά τον κάνει αφεντικό του εαυτού του. Με την κατάλληλη όμως εκπαίδευση της βασικής υπακοής από κουτάβι, θα αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα συμπεριφοράς.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι ένας άριστος φύλακας, ο οποίος είναι πάντα σε ετοιμότητα να γαυγίσει για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους του. Συνηθίζει να διατηρεί μια επιφυλακτική στάση έναντι των ξένων και να τους παρακολουθεί από μακριά μέχρι να σιγουρευτεί ότι δεν αποτελούν απειλή για την ιδιοκτησία του. Αυτό κάνει πολλούς ανθρώπους να τον θεωρούν ντροπαλό.

Αυτοί οι σκύλοι τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά της οικογένειας τους, καθώς τα θεωρούν μέρος του κοπαδιού τους, τα προστατεύουν και τους φέρονται ευγενικά. Με τα άλλα κατοικίδια ζώα στο σπίτι συμπεριλαμβανομένου των γατών, συνήθως τα πάνε καλά, εφόσον έχουν κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα.

Όπως και οι άλλες φυλές σκύλων, έτσι και ο σκύλος της Χαναάν απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά και επιθυμεί να είναι συνεχώς απασχολημένος, ώστε να μην πλήττει. Εάν ο σκύλος βαρεθεί θα οδηγηθεί σε καταστρεπτικές, προς εμάς, συμπεριφορές, όπως είναι το γαύγισμα, το σκάψιμο και το μασούλημα αντικειμένων.

Εάν μπορέσετε να εκτιμήσετε και να κατανοήσετε τον ιδιαίτερο σκύλο της Χαναάν, ο οποίος διατηρεί ένστικτα και συμπεριφορές που τον βοήθησαν να επιβιώσει επί χιλιάδες έτη, έχετε κερδίσει έναν υπέροχο και ιδιαίτερο τετράποδο σύντροφο.

 

 

 

Ύψος αρσενικών: 50cm έως 60 cm

Ύψος θηλυκών: 48cm έως 58 cm

Βάρος αρσενικών: 20kg έως 25kg

Βάρος θηλυκών: 15kg έως 20kg

Διάρκεια ζωής: 12-15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος της Χαναάν είναι ένας άγρυπνος φρουρός, πάντα σε ετοιμότητα να προστατέψει την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Είναι αρκετά υπάκουος στους ανθρώπους του και τείνει να δείχνει μεγάλη αφοσίωση σε αυτούς. Με τους ξένους συνήθως είναι επιφυλακτικός και σπάνια γίνεται επιθετικός ή ντροπαλός.

Κύριο χαρακτηριστικό του ως σκύλος βοσκής είναι ότι γίνεται εδαφικός. Αυτό το γνώρισμα είναι που τον καθιστά άξιο φύλακα της οικογένειας. Συνηθίζει να γαυγίζει οποιοδήποτε πλησιάσει την πόρτα του σπιτιού, μέχρι να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Έχει ανάγκη από έναν ικανό και πρόθυμο ιδιοκτήτη για να μην οδηγηθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, θεωρώντας τον εαυτό του αφεντικό της οικογένειας.

 

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Σε αντίθεση με τις άλλες φυλές σκύλων, το Canaan Dog είναι μια ιδιαίτερα σκληραγωγημένη υγιής φυλή, η οποία δεν είναι επιρρεπής στις γνωστές κληρονομικές ασθένειες σκύλων.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος της Χαναάν διαθέτει ένα λείο τρίχωμα, το οποίο του επιτρέπει να είναι ανθεκτικός σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί εύκολα να ζήσει σε διαμέρισμα, αρκεί να λαμβάνει την καθημερινή άσκηση που του είναι αναγκαία, ώστε να διατηρεί την πνευματική και σωματική του ευεξία.

Τα επίπεδα της ενεργητικότητας αυτού του σκύλου δεν είναι υψηλά, αν και δραστήριος. Αυτό σημαίνει, ότι ιδανική άσκηση για αυτόν είναι ένας απλός καθημερινός περίπατος και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους. Οι χώροι πρέπει να είναι πάντα περιφραγμένοι, ώστε να τον προστατεύουν από την κίνηση των αυτοκινήτων και από τις πιθανές διενέξεις με άλλους σκύλους.

Το  Χαναάν είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1,5 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο σκύλος της Χαναάν διαθέτει ένα διπλής στρώσης τρίχωμα, το οποίο τον προστατεύει από τις διάφορες ακραίες καιρικές συνθήκες. Στο εξωτερικό στρώμα η τρίχα είναι ίσια και σκληρή στην αφή, ενώ στο εσωτερικό η τρίχα είναι πιο κοντή και μαλακή στην αφή. Το πάχος του τριχώματος ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει.

Το χρώμα ενός σκύλου Χαναάν είναι συνήθως λευκόμε μια μεγάλη μάσκα και έχει μεγάλα μπαλώματα χρωμάτων ή μπορεί να είναι μονόχρωμο, μαύρο, καστανό, καφέ, κόκκινο με ή χωρίς άσπρα σημεία σε στήθος, κοιλιά, πόδια και στην άκρη της ουράς.

Το τρίχωμα του δεν αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα με βούρτσα σκληρών τριχών. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των περιόδων αποβολής της νεκρής τρίχας καλό θα ήταν το βούρτσισμα να γίνεται συχνότερα.

Όσον αφορά στο λούσιμο του, αυτό πρέπει να γίνει περιστασιακά, ώστε να μην καταστραφεί η σύσταση της τρίχας και η φυσική εμφάνιση του τριχώματος. Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι ιδιαίτερα καθαρός και δεν φέρει τις γνωστές μυρωδιές σκύλων.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.