Τσιουάουα

Τσιουάουα

Το Τσιουάουα ανήκει σε μια γοητευτική φυλή σκύλων. Η γοητεία του οφείλεται κυρίως στο μικρό του μέγεθος, στην εξωστρεφή προσωπικότητα και στην ποικιλία χρωμάτων του τριχώματος του. Είναι ένας ικανός σκύλος, ο οποίος διαπρέπει στον αθλητισμό σκύλων, όπως στην ευκινησία και στην υπακοή. Παρά το μικρό του μέγεθος, ανήκει στην λίστα των 10 καλύτερων φυλών σκύλων για φύλαξη και προστασία. Λατρεύει τους ανθρώπους και την συντροφιά τους και δεν έχει πολλές απαιτήσεις καλλωπισμού και άσκησης.

Είναι γνωστός, ως ο μικρότερος σκύλος του κόσμου με την μεγαλύτερη προσωπικότητα. Το έξοχο και έντονο στιλ του Τσιουάουα είναι και ο λόγος που προσελκύει χιλιάδες άντρες και γυναίκες.

Ανήκει στις ανθρωποκεντρικές φυλές σκύλων που λατρεύουν να βρίσκονται συνέχεια με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν αγαπά περισσότερο να διασκεδάζει και να απασχολείται με τους ανθρώπους του. Έχει την τάση να τους ακολουθεί συνέχεια μέσα στο σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον σκύλο αυτόν, να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με ένα μεμονωμένο άτομο από ολόκληρη την οικογένεια.

Μέσα στο σπίτι είναι υπέροχος και στοργικός, ως οικογενειακός σύντροφος, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευφυής και μαθαίνει πολύ γρήγορα. Αυτά τα προτερήματα του, τον καθιστούν ικανό να αγωνιστεί με επιτυχία στα αθλήματα σκύλων, όπως στην ευκινησία και στην υπακοή, δείχνοντας μεγάλο ενθουσιασμό.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας το μικρό του μέγεθος, διότι είναι εκ φύσεως περίεργοι και θαρραλέοι εξερευνητές. Μπορούν με μεγάλη ευκολία να δραπετεύσουν από περιφραγμένους χώρους μέσα από μικρές χαραμάδες, θέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε κίνδυνο από κινούμενα αυτοκίνητα και άλλους μεγαλύτερους σκύλους.

Το Τσιουάουα δεν συνιστάται για οικογένειες με παιδιά κάτω από 8 ετών, εξαιτίας της πιθανότητας τραυματισμού του από κάποιο μικρό παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτός ο σκύλος, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση, να λάβει την σωστή κοινωνικοποίηση σκύλων, σε σχέση με άλλους ανθρώπους, παιδιά και άλλα κατοικίδια ζώα.

Τείνει να είναι επιφυλακτικός με τους ξένους, χαρακτηριστικό που τον καθιστά άριστο φύλακα της οικογένειας και της ιδιοκτησίας του. Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική, γιατί πρέπει να μάθει να συναναστρέφεται με τους ανθρώπους με κάποιον φιλικό τρόπο.

Συνήθως, αψηφά το μικρό του μέγεθος και συμπεριφέρεται σαν μεγαλόσωμος σκύλος. Δεν θα διστάσει να εμπλακεί σε καυγά ακόμα και με μεγαλύτερο σκύλο. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται την συνεχή επιτήρηση σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού στο πάρκο, του περιπάτου με λουρί, ακόμα και όταν βρίσκεται στην αυλή σας.

Η προσωπικότητα και το μοναδικό μέγεθος του Τσιουάουα τον κάνουν θαυμάσιο οικογενειακό σύντροφο, ο οποίος μπορεί να σας ακολουθεί παντού σε όλες τις στιγμές της ζωής σας. Οι άνθρωποι που έχουν την τύχη να ζουν μαζί του, κερδίζουν την αφοσίωση και την στοργικότητα του.

Το συνηθισμένο βάρος ενός Chihuahua είναι μεταξύ 1kg με 2kg. Υπάρχουν βέβαια και μικρότεροι σκύλοι αυτής της φυλής, αλλά δεν είναι αρκετά υγιείς. Ωστόσο, τείνουν να παίρνουν αρκετό βάρος, μπορούν να φτάσουν και πάνω από 5kg.

Διάρκεια ζωής: 10 έως 18 χρόνια

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το θαρραλέο και σίγουρο για τον εαυτό του, Τσιουάουα, περιγράφεται συχνά και ως τεριέ. Η επιφυλακτικότητα του απέναντι στους ξένους και η προστατευτική του φύση τον κάνουν άριστο φύλακα. Είναι αρκετά ευαίσθητος και ευημερεί στην αγάπη και στην συντροφικότητα των ανθρώπων του.

Αυτός ο σκύλος τείνει να αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με ένα μόνο πρόσωπο, αλλά είναι αρκετά πρόθυμος να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να κάνει νέους φίλους, εάν έχει κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα. Ένα μη κοινωνικοποιημένο κουτάβι μπορεί να γίνει συνεσταλμένο.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chihuahua θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

 Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

 Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Heart Murmurs: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από μια διαταραχή στη ροή του αίματος μέσω των θαλαμών της καρδιάς. Είναι ένα ενδεικτικό ότι μπορεί να υπάρξει μια ασθένεια της καρδιάς που θα πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Τσιουάουα λειτουργεί στην εκπαίδευση σκύλων, όπως όλες οι φυλές σκύλων. Τα επίπεδα ενεργητικότητας του ενήλικου σκύλου μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλά. Θα κυνηγήσει με χαρά διάφορα ζωάκια στην αυλή, αλλά είναι και πρόθυμος να παίξει μαζί σας, εάν το θέλετε. Απολαμβάνει επίσης, τους περιπάτους, το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους και τα παιχνίδια κυνηγιού.

Όσο και αν διασκεδάζει να παίζει σε εξωτερικούς χώρους, δεν πρέπει ποτέ να μείνει εκτός σπιτιού. Δεν είναι ασφαλής από τα άλλα ζώα τα οποία μπορούν να τρυπώσουν στην αυλή σας. Ανήκει στις συντροφικές φυλές σκύλων και το καλύτερο μέρος για αυτόν είναι η παρέα των ανθρώπων του.

 Η εκπαίδευση ενός Τσιουάουα πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη και θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/4  έως μισό φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Τσιουάουα διαθέτει δυο διαφορετικούς τύπους τριχώματος, λείο και μακρύ. Το λείο τρίχωμα διαθέτει ένα ομαλό και λαμπερό παλτό το οποίο ‘αγκαλιάζει’ το σώμα με ένα χονδροειδές μακρύ φτέρωμα γύρω από τον λαιμό. Η τρίχα στο κεφάλι και στα αυτιά είναι πιο λεπτή, ενώ η ουρά είναι γούνινη.

Το μακρύ τρίχωμα διαθέτει ένα επίπεδο και μαλακό παλτό, αλλά οι τρίχες στα αυτιά είναι μακρύτερες από ότι συμβαίνει στον πρώτο τύπο του τριχώματος και η ουρά είναι πιο χνουδωτή και αγκαλιάζει τον κορμό του σκύλου. Διαθέτει επίσης, ένα χονδροειδές αρκετά μακρύ φτέρωμα γύρω από τον λαιμό ενώ τα πόδια του φέρουν φτερώματα. Τέλος, στο στομάχι η τρίχα είναι αρκετά μακρύτερη από το υπόλοιπο σώμα και αυτό αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο του τριχώματος.

Το χρώμα και τα σημάδια στα Τσιουάουα ποικίλλουν, ανεξάρτητα από τους δύο διαφορετικούς τύπους τριχώματος. Μπορεί να είναι μονόχρωμα όπως μαύρο, λευκό, γκρι, σοκολατί, καστανοκίτρινο, αλλά μπορεί να φέρουν και τρία χρώματα μαζί, όπως για παράδειγμα σοκολατί με μαύρο και λευκό ή μπλε με μαύρο και λευκό. Οι αποχρώσεις του τριχώματος μπορεί να είναι είτε πολύ ωχρές, είτε πολύ σκούρες.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος ενός Τσιουάουα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα. Το χτένισμα του πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, με λαστιχένιο γάντι καλλωπισμού ή με βούρτσα για κοντές και σκληρές τρίχες. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι κόμποι και αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες.

Αυτός ο σκύλος με την βοήθεια του τακτικού χτενίσματος δεν έχει ανάγκη από συχνό λούσιμο. Μια φορά κάθε δύο μήνες είναι αρκετή. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν διαμορφωμένο για σκύλους.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.