Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ

Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ

Το Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ ανήκει σε μια φυλή σκύλων του νερού. Αναπαράχθηκε με σκοπό να κυνηγάει και να πιάνει πάπιες στον κόλπο Chesapeake του Μέριλαντ. Το εύρωστο σώμα του, το πυκνό τρίχωμα, η αντοχή και η δύναμη που διαθέτει, τον έκαναν ιδανικό σκύλο για αυτόν τον σκοπό. Μέχρι και σήμερα διατηρεί την φήμη του υπέροχου κυνηγόσκυλου, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν θαυμάσιο οικογενειακό σύντροφο για ενεργούς και έμπειρους ιδιοκτήτες.

Είναι ένας σκληροτράχηλος σκύλος, ικανός να κυνηγήσει υδρόβια πτηνά στον παγωμένο και απότομο κόλπο Chesapeake του Μέριλαντ. Αυτή η φυλή σκύλων έχει το παρατσούκλι Τζέζι και γεννήθηκε για να επιβιώνει κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει η φήμη ότι προήλθε από δύο κουτάβια των φυλών Newfoundland – Sailor και Canton, τα οποία επιβίωσαν από ένα ναυάγιο το 1807.

Χάρη στην φύση της συγκεκριμένης φυλής σκύλων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι τα Τζέζι λατρεύουν το νερό. Γίνονται πολύ καλοί κολυμβητές, όταν ξεκινούν να έρχονται σε επαφή με το νερό από πολύ νεαρή ηλικία, χρησιμοποιώντας την ουρά τους, ως πηδάλιο. Αυτά τα αθλητικά κουτάβια γίνονται υπέροχα κυνηγόσκυλα με την κατάλληλη και έγκαιρη εκπαίδευση σκύλων.

Μπορούν επίσης να διαπρέψουν σε αθλήματα σκύλων όπως είναι η ευκινησία, η υπακοή, το τρέξιμο, η ρίψη μπάλας. Είναι οι κατάλληλοι σύντροφοι για τους κυνηγούς, καθώς υπερέχουν στις δοκιμασίες του κυνηγιού. Και όλη αυτή η επιτυχία βασίζεται στην ισχυρή όσφρηση τους και στην επίμονη φύση τους.

Οι σκύλοι Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ είναι εξωστρεφής και υπάκουοι, παρά την ανεξάρτητη φύση τους. Με την δύναμη και την ευφυΐα που διαθέτουν μπορούν εύκολα να χειριστούν έναν άπειρο ιδιοκτήτη, κάνοντας το  δικό τους. Από την άλλη, με έναν έμπειρο ηγέτη, ο οποίος τους παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση σκύλων και την πειθαρχία που χρειάζονται, μπορούν να γίνουν υπέροχοι και ήσυχοι οικογενειακοί σύντροφοι, οι οποίοι θα εργάζονται σκληρά για να ευχαριστήσουν την οικογένεια τους.

Αυτός ο σκύλος τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά, αλλά δεν έχει την υπομονή να δεχθεί κάποια μορφή κακοποίησης από αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν δεν του αρέσει ο τρόπος με τον οποίον τον μεταχειρίζονται, θα σηκωθεί και θα φύγει. Φυσικά, καμιά φυλή σκύλων δεν θα πρέπει να μένει μόνη με μικρά παιδιά χωρίς την εποπτεία από κάποιον ενήλικο.

Με το σωστό ξεκίνημα, την πειθαρχία, την σοβαρότητα και την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων, ο Τζέζι μπορεί να γίνει ένα αξιολάτρευτο μέλος της οικογένειας.

Ύψος αρσενικών: 58cm έως 66 cm

Ύψος θηλυκών: 53cm έως 60 cm

Βάρος αρσενικών : 29kg έως 36kg

Βάρος θηλυκών: 25kg έως 31kg

Διάρκεια ζωής: 10-12χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ έχει έναν λαμπερό χαρακτήρα. Είναι θαρραλέος, ευφυής και διαθέτει μια έντονη ηθική εργασίας. Η προστατευτική φύση του, τον καθιστά επίσης άριστο φύλακα για όλη την οικογένεια.

Ωστόσο, είναι αποφασιστικός και επίμονος και η σωστή εκπαίδευση σκύλων είναι απαραίτητη για εκείνον. Μην τον αφήνετε να κάνει αυτό που επιθυμεί εκείνος, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση του. Χρειάζεται έναν σταθερό, αυστηρό και αποφασιστικό ηγέτη για να γίνει άριστος οικογενειακός σύντροφος.

Ο Τζέζι συνήθως έχει μια ανόητη αίσθηση του χιούμορ, αλλά η ψυχαγωγία είναι ικανή να βοηθήσει και να αντισταθμίσει την επίμονη στάση του. Είναι δύσκολο να τον σταματήσει κανείς, εάν αποφασίσει να κάνει κάτι. Η επίμονη φύση του είναι προτέρημα για το κυνήγι και όχι για την γενική συμπεριφορά του μέσα στο σπίτι.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chesapeake Bay Retriever θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Στον σκύλο Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ αρέσει το δροσερό κλίμα, αλλά τα πηγαίνει καλύτερα σε ένα ζεστό περιβάλλον, εφόσον του δίνεται η ευκαιρία να κολυμπήσει. Το Τζέζι απαιτεί πολλή άσκηση, ώστε να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του υγεία. Είναι σκύλος για την επαρχία ή τα προάστια και όχι για την πόλη.

Ένα ευτυχισμένο και ‘χορτασμένο’ Τζέζαπικ είναι ήρεμο και ήσυχο μέσα στο σπίτι. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι η καθημερινή άσκηση 20 λεπτών, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια από δραστηριότητες, όπως ανάθεση εργασίας, κολύμπι, εκπαίδευση σκύλων, παιχνίδι ή περίπατος.

Τα κουτάβια αυτής της φυλής σκύλων χρειάζονται ειδική άσκηση. Από τις 9 εβδομάδες έως 4 μηνών, το πάρκο για κουτάβια είναι η ιδανική λύση, για να λάβουν την εκτόνωση που χρειάζονται, καθώς και την σωστή  κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση σκύλων. Όσα αυτά μεγαλώνουν αυξάνονται και οι ανάγκες τους για άσκηση, καθώς επίσης προστίθενται και άλλες δραστηριότητες όπως το κολύμπι, η υπακοή, η ευκινησία και άλλα. Καθώς ωριμάζουν αυξάνεται ο χρόνος άσκησης και η απόσταση των περιπάτων.

Το  Τζέζαπικ είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

 

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  2 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Τζέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ, ως κυνηγός του νερού, διαθέτει τρίχωμα ανθεκτικό στο νερό, όπως και τα φτερά της πάπιας. Το πάνω μέρος του τριχώματος είναι κοντό, παχύ, σκληρό και ελαιώδες, ενώ το κάτω μέρος είναι λεπτό, πυκνό και μάλλινο.

Μαζί παρέχουν άριστη μόνωση και του επιτρέπουν να κυνηγήσει κάτω από όλες τις συνθήκες νερού, συμπεριλαμβανομένου του πάγου και του χιονιού. Το ελαιώδες εξωτερικό στρώμα του τριχώματος σε συνδυασμό με το μάλλινο εσωτερικό αποτρέπουν το κρύο νερό.

Το χρώμα του τριχώματος είναι συνήθως οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ ή ξεθωριασμένου μαύρου ή χρώμα άχυρου, γνωστό και ως ‘deadgrass’, εξαιτίας της ανάγκης του για κάλυψη στο κυνήγι.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις φυλές σκύλων ριτρίβερ. Το Τζέζι χρειάζεται χτένισμα εβδομαδιαίως με μια βούρτσα καουτσούκ, ώστε να αφαιρεθούν οι νεκρές τρίχες και να απλωθούν τα έλαια σε όλο το παλτό. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται περιστασιακά μια με δυο φορές τον χρόνο, ώστε να μην καταστραφούν ή χαθούν τα έλαια που υπάρχουν στο τρίχωμα τους.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.