Σινούκ

Σινούκ

Η φυλή σκύλων Σινούκ αναπαράχθηκε στα Λευκά Όρη του Νιου Χαμσάϊρ και έχει πάρει το όνομα της από την πρώτη ναυαρχίδα του ναυάρχου Byrd, το 1928. Σήμερα, ο σκύλος αυτός χρησιμεύει για πολλούς σκοπούς, αποτελεί εξαιρετική παρέα για την πεζοπορία, υπερέχει στην ευκινησία και σε άλλα σπορ σκύλων, μπορεί να κουβαλήσει έλκηθρα ή άλλα βαριά αντικείμενα και φυσικά είναι καλός φίλος με τα παιδιά.

Προέρχεται από την διασταύρωση ενός σκύλου αγροκτήματος με ένα Χάσκυ. Το πρώτο κουτάβι γεννήθηκε στις 17Ιανουαρίου του 1977, ήταν αρσενικό όμορφο με μεγάλα οστά και ήρεμο. Η περίοδος αυτή εγκαινίασε την νέα φυλή σκύλων που δημιουργήθηκε από την μίξη των δύο παραπάνω φυλών και που ονομάστηκε Σινούκ.

Ο συγκεκριμένος σκύλος εκτρέφεται για την ικανότητα που διαθέτει να τραβά βαριά φορτία και για την αντοχή του. Σήμερα, αποτελεί απλά έναν άριστο σκύλο συντροφιάς για όλες τις οικογένειες. Είναι αξιολάτρευτος, αθλητικός και ευπροσάρμοστος. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, εάν τον θέλετε για σύντροφο στην πεζοπορία και στο τζόκινγκ. Δεν είναι κατάλληλος όμως, για αναρριχήσεις ή για το νερό.

Μπορεί το μέγεθος του και η επιβλητική του όψη να προκαλούν φόβο, ωστόσο, δεν είναι άγριος και επιθετικός και φυσικά δεν αποτελεί καλό φύλακα της οικογένειας και της ιδιοκτησίας σας.

Η περιποίηση τριχώματος ενός Σινούκ σκύλου είναι εύκολη. Αυτός τείνει να αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας δυο φορές τον χρόνο, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο συνηθίζει να μαδάει ελαφριά. Δεν είναι κατάλληλος για τους αλλεργικούς ανθρώπους.

Ανήκει στην κληρονομιά σκύλων που συνήθιζαν να σέρνουν έλκηθρα. Μερικοί σκύλοι από αυτούς είναι καλοί στο σκάψιμο, να ανοίγουν τρύπες και έπειτα να παίρνουν έναν υπνάκο μέσα εκεί. Είναι έμφυτη η συμπεριφορά τους αυτή και για αυτό χρειάζεται προσοχή. Εάν έχετε κήπο με λουλούδια, να είστε πρόθυμοι να του προσφέρετε το δικό του μέρος για να σκάβει, χωρίς να καταστρέφει την δική σας γη.

Το Σινούκ είναι μια σπάνια φυλή σκύλων και είναι πολύ δύσκολο να την βρείτε. Είναι πιθανόν κάποιος να περιμένει από 6 μήνες έως και δύο χρόνια μέχρι να υιοθετήσει ένα κουτάβι.

 

Ύψος αρσενικών: 58cm έως 68cm

Ύψος θηλυκών: 53cm έως 65cm

Βάρος αρσενικών: 32kg

Βάρος θηλυκών: 25kg

Διάρκεια ζωής: 12 έως 15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Σινούκ είναι ένας ήρεμος σκύλος, ο οποίος είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του ανά πάσα στιγμή και είναι ιδιαίτερα φιλικός προς όλους. Ωστόσο, τείνει να είναι επιφυλακτικός και αρκετά εγκρατής απέναντι στα άτομα που δεν γνωρίζει πολύ καλά. Τα θηλυκά σκυλιά αυτής της φυλής είναι συνήθως πιο ανεξάρτητα και επίμονα από ότι είναι τα αρσενικά.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chinook θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Καταρράκτης: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Σινούκ αγαπάει πολύ την οικογένεια του και να βρίσκεται συνεχώς κοντά της, για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να κοιμάται και να ζει σε εξωτερικούς χώρους μόνος του. Είναι ένας ευπροσάρμοστος σκύλος και μπορεί να ζήσει εξίσου καλά σε όλα τα σπίτια, εφόσον του παρέχετε την άσκηση που χρειάζεται κάθε μέρα.

Τα επίπεδα της ενεργητικότητας του είναι πολύ υψηλά, είναι ένας δραστήριος σκύλος. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται καθημερινά από μισή έως μία ώρα άσκηση. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλους περιπάτους, καθώς και πολλές ευκαιρίες για να παίξει και να τρέξει σε ασφαλής και περιφραγμένους χώρους.

Ο Σινούκ χάρη στην ευφυΐα που διαθέτει, εκπαιδεύεται εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης σκύλων,περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη και θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 3 1/8  έως 4 5/8 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Σινούκ διαθέτει τρίχωμα διπλής στρώσης και οι τρίχες του είναι μεσαίου μήκους. Το υπόστρωμα είναι παχύ και μαλακό, ενώ το εξωτερικό μέρος είναι αρκετά χοντρό. Οι σκύλοι της φυλής αυτής που ζουν σε θερμά κλίματα τείνουν να έχουν λιγότερο πυκνό τρίχωμα, από τα Σινούκ που ζουν σε ψυχρά κλίματα.

 

Το καστανό τρίχωμα αυτού του σκύλου κυμαίνεται από μελί έως κοκκινωπό-χρυσό. Πολλοί σκύλοι διαθέτουν επίσης μαύρα σημάδια στις γωνίες των ματιών, στα αυτιά και στο ρύγχος. Ορισμένες φορές και οι εξωτερικές τρίχες της ουράς διαθέτουν μαύρα σημάδια.

Αυτός ο σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινό χτένισμα για να διατηρείται το τρίχωμα του καθαρό και για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες, ώστε να μην μαδάει πολύ. Όσον αφορά στο λούσιμο του καλό θα ήταν αυτό να γίνεται δυο φορές το χρόνο και όχι παραπάνω.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.