Τσόου Τσόου

Τσόου Τσόου

Η φυλή σκύλων Τσόου Τσόου με την ξεχωριστή εμφάνιση της διαθέτει επίσης, ένα ανεξάρτητο πνεύμα και υπερηφάνεια. Η προσωπικότητα του συγκεκριμένου σκύλου παρομοιάζεται αρκετές φορές με της γάτας. Είναι συνήθως απόμακρος, όταν επιθυμείτε αγκαλιές και χάδια. Η φυλή αυτή είναι κατάλληλη για κάποιον που επιζητά έναν πιστό και άγριο σύντροφο και όχι έναν χαδιάρη σκύλο.

Η εντυπωσιακή του εμφάνιση στηρίζεται κυρίως στο μεγάλο κεφάλι, το οποίο τονίζεται από μια ντουζίνα τρίχες και στο βαθύ βλέμμα των ματιών του. Αν και το παρουσιαστικό του θυμίζει άγριο σκύλο, εκείνος δεν είναι καθόλου επιθετικός.

Το Τσόου Τσόου συνδυάζει την αριστοκρατικότητα που διαθέτει το λιοντάρι, με την πολυπλοκότητα ενός Panda, την ελκυστικότητα ενός μικρού αρκουδιού, την ανεξαρτησία μιας γάτας, καθώς και την αφοσίωση και πίστη ενός σκύλου. Είναι ένας σκύλος αξιοπρεπής και απόμακρος, όπως αρμόζει σε μια βασιλική φυλή σκύλων.

Δεν ανήκει στις φυλές σκύλων που αγαπούν τις αγκαλιές και τα χάδια, ωστόσο είναι ένας ήσυχος και προσεκτικός σύντροφος, ο οποίος μπορεί να προσφέρει την αμέριστη πίστη και αφοσίωση του σε ένα πρόσωπο ή στα μέλη της οικογένειας του. Μπορεί να ζήσει σε σπίτι με παιδιά μεγάλης ηλικίας, γιατί δεν είναι σε θέση να ανεχθεί τα πειράγματα των μικρών παιδιών. Φυσικά αυτό είναι εφικτό, εφόσον έχει κοινωνικοποιηθεί με παιδιά από κουτάβι.

Το Τσόου Τσόου είναι επίσης προστατευτική και εδαφική φυλή σκύλων. Με τους ξένους τείνει να είναι επιφυλακτικός και απόμακρος. Είναι σε θέση να προστατέψει την οικογένεια του, προειδοποιώντας άμεσα μπροστά σε πιθανή απειλή.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής σκύλων είναι η μπλε-μαύρη γλώσσα της. Σύμφωνα με έναν κινέζικο μύθο, η γλώσσα πήρε το χρώμα της γαλάζιας απόχρωσης κατά την διάρκεια της δημιουργίας, όταν ένας Τσάο έχυσε λίγες σταγόνες μπλε, καθώς ζωγράφιζε τον ουρανό. Ξεχωρίζει επίσης, για τα σχεδόν ίσια πόδια του, τα οποία του προσδίδουν ένα άκαμπτο ασταθές βήμα. Δεν είναι ένας γρήγορος σκύλος, επομένως δεν είναι κατάλληλος για αυτούς που αγαπούν το τρέξιμο.

 

 

Ύψος: 43cm έως 50cm

Βάρος: 18kg έως 32kg

Διάρκεια ζωής: 12 έως 15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Η διάθεση ενός Τσόου Τσόου συχνά συγκρίνεται με εκείνη της γάτας. Είναι αρκετά ανεξάρτητος, αξιοπρεπής, απόμακρος, έξυπνος και επίμονος, όπως ακριβώς και οι γάτες.

Αν και διαθέτει βλοσυρό ύφος, δεν είναι ένας άγριος και επιθετικός σκύλος. Ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους τους και τείνει να είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτούς. Αγαπά να παίζει μαζί τους, ωστόσο είναι απόμακρος και επιφυλακτικός με τα άτομα που δεν γνωρίζει.

Είναι ένας καλός φύλακας γιατί είναι αρκετά προστατευτικός και εδαφικός με την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Θα προειδοποιήσει, εάν κάποιος ξένος πλησιάσει τον χώρο του, χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chow Chow θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Τσόου Τσόου μπορεί να ζήσει άνετα σε οποιοδήποτε τύπο διαμερίσματος ή σπιτιού, αρκεί να μένει στο εσωτερικό, παρέα με τους ανθρώπους του και όχι σε κάποια αυλή ή κήπο. Δεν είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες, για αυτόν τον λόγο κρατήστε τον σε δροσερό μέρος κατά την διάρκεια των καυτών ημερών.

Το Τσόου Τσόου, όπως και κάθε ενήλικος σκύλος, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ο περίπατος 15 λεπτών και όχι οι μεγάλες βόλτες.

Εξαιτίας της ανεξάρτητης και επίμονης φύσης που διαθέτει, εκπαιδεύεται δύσκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης σκύλων περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη και θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

 

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  2  έως 2 3/4 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο σκύλος Τσόου Τσόου μπορεί να έχει δύο τύπους τριχώματος, τραχύ και λείο. Ο πιο συνηθισμένος, όμως, τύπος γούνας είναι το τραχύ το οποίο είναι πλούσιο και στέκεται σαν ρούχο πάνω στο σώμα του σκύλου. Κάτω από το εξωτερικό τμήμα του τριχώματος βρίσκεται ένα μαλακό, παχύ και μάλλινο υπόστρωμα. Οι τρίχες είναι πιο πολλές γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό, σχηματίζοντας ένα χνούδι ή μια χαίτη. Τέλος, η ουρά βρίσκεται πάνω από την πλάτη του, η οποία είναι επίσης χνουδωτή.

Ο δεύτερος τύπος τριχώματος είναι το λείο, το οποίο διαθέτει μια πυκνή, σκληρή και λεία εξωτερική γούνα, χωρίς φτερώματα. Και στους δυο τύπους το χρώμα του τριχώματος ποικίλλει σε κόκκινο, μαύρο, μπλε, κανελί και κρεμ. Αυτοί οι χρωματισμοί μπορεί να είναι είτε συμπαγή, είτε συμπαγή με ελαφριές σκιάσεις στην ουρά και στις φτερώσεις.

Ο καλλωπισμός ενός Τσόου Τσόου δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Το χτένισμα του πρέπει να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, για να διατηρείται ο φυσικός σχηματισμός του τριχώματος και για να αποφεύγεται η συχνή αποβολή νεκρής τρίχας σε ρούχα και έπιπλα. Όσο αφορά στο λούσιμο του, αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, αλλά και πιο συχνά εάν ο σκύλος έχει λερωθεί πολύ.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.