Σαρ Πέι

Σαρ Πέι

Η κινέζικη φυλή σκύλων  Σαρ Πέι υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αναπαράχθηκε με σκοπό να κυνηγάει, να προστατεύει και να κατευθύνει αγέλες. Είναι γνωστή κυρίως για το χαρακτηριστικό κοντό σκούρο τρίχωμα της και για το ζαρωμένο δέρμα. Ο σκύλος Σαρ Πέι αποτελεί επίσης τον πιο δημοφιλή οικογενειακό σύντροφο, χάρη στην αφοσίωση και πίστη που δείχνει στους ανθρώπους του.

Η ονομασία της συγκεκριμένης φυλής σκύλων σημαίνει δέρμα άμμου και αναφέρεται στο διακριτικό του τριχώματος που μοιάζει με γουρουνότριχα. Φυσικά, άλλο ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό αυτού του σκύλου είναι οι ρυτιδιασμένες πτυχές του δέρματος του, οι οποίες τον κάνουν να μοιάζει σαν να φοράει κουστούμι. Έχει επίσης μικροσκοπικά αυτιά, μεγάλο κεφάλι, μικρό ρύγχος και μωβ γλώσσα.

Ο σκύλος Σαρ Πέι διαθέτει σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση, η οποία προσελκύει αρκετούς ανθρώπους να τον επιλέξουν ως οικογενειακό σύντροφο. Είναι ένας ήρεμος σκύλος, ο οποίος μπορεί εύκολα να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εμφάνιση που τον καθιστά μοναδικό.

Είναι ένας ανεξάρτητος σκύλος, ο οποίος παίρνει συχνά αρκετές πρωτοβουλίες. Η προστατευτική φύση και η ιστορία του, ως σκύλος πάλης, τον καθιστούν επίσης έναν υπέροχο φύλακα και προστάτη για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Έχει όμως ανάγκη από μια σωστή εκπαίδευση σκύλων, η οποία θα τον διδάξει να μην αντιδρά υπερβολικά σε ανθρώπους και ζώα που δεν γνωρίζει.

Η έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σκύλων είναι απαραίτητες για ένα Σαρ Πέι. Χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη σταθερό, αυστηρό και έμπειρο ηγέτη, ώστε να μπορέσει να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αυτού του σκύλου και να τον χειριστεί καταλλήλως.

Όσον αφορά στον καλλωπισμό του, είναι ένας καθαρός σκύλος και δεν συνίσταται το συχνό λούσιμο. Εξαιτίας του ρυτιδιασμένου δέρματος γίνεται επιρρεπής σε δερματικά προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο, οι περιοχές αυτές του δέρματος χρειάζονται προσοχή και συχνή φροντίδα.

 

Ύψος: 45cm έως 50cm

Βάρος: 18kg έως 25kg

Διάρκεια ζωής: 8-12 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Σαρ Πέι είναι ένας ανεξάρτητος και άγρυπνος σκύλος. Είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος στην οικογένεια του, ενώ συνηθίζει να γίνεται επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλων και αγαπά να βρίσκεται συνεχώς στο πλάι του ιδιοκτήτη του.

Έχει την ικανότητα να αναπτύσσει διαισθητικούς και ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια του, αν και μπορεί να γίνεται επίμονος και ξεροκέφαλος. Κύριο μέλημα του όμως, είναι η προστασία των ανθρώπων του και σαν σκύλος πάλης είναι άριστος φύλακας, ο οποίος μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις απειλές.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chinese Shar-Pei θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

 

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

 

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Σαρ Πέι μπορεί να ζήσει εξίσου άνετα στην πόλη και στην επαρχία. Δεν περιορίζεται από τους μικρούς χώρους και για αυτόν τον λόγο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διαμέρισμα ή σε συγκρότημα κατοικιών, εφόσον λαμβάνει την άσκηση που χρειάζεται. Δεν έχει απαραίτητα ανάγκη από έναν κήπο ή αυλή, ικανοποιείται και με έναν απλό περίπατο.

Γενικά, η άσκηση είναι σημαντική για όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής και των επιπέδων ενεργητικότητας που διαθέτουν. Συνήθως, αυτό που διαφέρει είναι το είδος δραστηριότητας και ο χρόνος που πρέπει να διαθέσετε. Με την άσκηση ο σκύλος μας μπορεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την σωματική και πνευματική του υγεία.

Η επίμονη και ανεξάρτητη φύση ενός Σαρ Πέι, καθιστά την κατάρτιση τους δύσκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση σκύλων. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη και θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

 

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1,5  έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Τα δυο διακριτά χαρακτηριστικά ενός Σαρ Πέι είναι το ζαρωμένο δέρμα και το σκληρότριχο τρίχωμα του. Το μήκος του παλτού του ποικίλλει σε κοντό και μακρύ και είναι ίσιο. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα όπως σκούρο μαύρο, κρεμ, καστανοκίτρινο, κοκκινωπό, στο χρώμα της άμμου και σε μπλε. Παρά την ιδιαιτερότητα του, αποβάλλει ελάχιστες ποσότητες νεκρής τρίχας.

Είναι ένας εκ φύσεως καθαρός σκύλος, χωρίς να προκαλεί δυσοσμία και για αυτόν τον λόγο η περιποίηση του τριχώματος του δεν είναι απαιτητική. Μια φορά την εβδομάδα πρέπει να γίνεται σχολαστικό χτένισμα, με γάντι σκληρών τριχών, ώστε να διατηρείται η εμφάνιση του, ενώ δεν πρέπει να τον λούζεται συχνά. Τα συνεχή λουσίματα τείνουν να του προκαλούν δερματικά προβλήματα.

 

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα