Κινέζικος Λοφιοφόρος

Κινέζικος Λοφιοφόρος

Η φυλή σκύλων Κινέζικος Λοφιοφόρος (Κρέστιντ) αναπαράχθηκε με σκοπό την συντροφικότητα. Έχει την ικανότητα να διαβάζει σχεδόν το μυαλό των δικών του ανθρώπων και να παραμένει ακίνητος για ώρες δίπλα τους. Δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο τρέξιμο και στο παιχνίδι, όπως κάνουν οι άλλοι σκύλοι. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αθλητικός και μπορεί να πηδάει αρκετά ψηλά. Είναι κοινωνικός και αποκτά γρήγορα μια θέση πλάι στην οικογένεια του, δείχνοντας της την βαθιά αφοσίωση του.

Το μέγεθος του είναι μικρό και το βλέμμα του εξωτικό. Όσον αφορά στο τρίχωμα του, υπάρχουν δυο παραλλαγές, οι άτριχοι σκύλοι αυτής της φυλής και οι σκύλοι με  μεταξένια τρίχα σε κεφάλι, ουρά και πόδια.

Ανεξάρτητα από το είδος του τριχώματος, ο Κινέζικος Λοφιοφόρος (Κρέστιντ) είναι ένας μικρός, εκλεπτυσμένος και χαριτωμένος σκύλος. Είναι ένας μεγάλος σκύλος στο σώμα ενός ‘γυμνού’ μικροκαμωμένου σκύλου.

Τα βιβλία για σκύλους συχνά τον περιγράφουν ως ιδιαίτερα φιλικό. Αυτό όμως δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Είναι πολύ πιθανόν να έχει μια γλυκιά έκφραση την στιγμή που έχει κάνει αταξία, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι συχνά ευαίσθητος, αντιδραστικός και απαιτητικός. Τα πάει έξοχα με τους οικείους του, αλλά μπορεί να δαγκώσει τους ξένους, εάν δεν έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά.

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι άτριχοι σκύλοι αυτής της φυλής δεν πρέπει να αλείφονται με αντηλιακά και ενυδατικές λοσιόν, γιατί με αυτό τον τρόπο το δέρμα τους εμφανίζει πολλά προβλήματα. Ο σκύλος Κρέστιντ δεν πρέπει να λούζεται συχνά, αλλά κάθε μια με δυο εβδομάδες.

Παρά τις ιδιαιτερότητες του τριχώματος του, το Κρέστιντ δεν συγκαταλέγεται στις υποαλλεργικές φυλές σκύλων. Το δέρμα του μπορεί να είναι αρκετά τριχωτό και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας σε σχέση με άλλα άτριχα σκυλιά. Αν και άτριχος φέρει τρίχες σε κεφάλι, ουρά και πόδια. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του, εάν έχετε αλλεργία στις τρίχες.

Οι σκύλοι Κρέστιντ είναι υπέροχοι οικογενειακοί σύντροφοι, οι οποίοι λατρεύουν να βρίσκονται με τους ανθρώπους τους κάθε στιγμή της ζωής τους. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, αλλά χρειάζεται πρώτα να λάβετε υπόψη σας την ηλικία των παιδιών, καθώς και τον τρόπο αλληλεπίδρασης. Οι σκύλοι αυτοί μπορούν εύκολα να τραυματιστούν και δεν είναι σωστό να παραμένουν με παιδιά, χωρίς επίβλεψη από ενήλικα.

Δεδομένου ότι ο σκύλος Κρέστιντ είναι πολύ κοινωνικός και εξαρτημένος από τους ανθρώπους, διαθέτει έντονα την ανησυχία του αποχωρισμού, το οποίο οδηγεί σε υπερβολικό γαύγισμα και καταστρεπτικές ενέργειες, όπως σκάψιμο και μασούλημα αντικειμένων. Ωστόσο, όταν βρίσκεται με κάποιον από την οικογένεια του είναι αρκετά ήρεμος και ήσυχος. Θα γαυγίσει μόνο για να προειδοποιήσει.

Προσαρμόζονται εύκολα σε διαμερίσματα και σε οποιοδήποτε άλλο τύπο κατοικίας. Είναι ο κατάλληλος οικογενειακός σύντροφος που μπορεί να προσφέρει αφοσίωση και στοργικότητα. Είναι ο σκύλος που θα χαρίσει αγάπη, γέλιο και ψυχαγωγία την οικογένεια του.

Μην υποτιμήσετε τις αθλητικές του ικανότητες, είναι αρκετά έμπειρος στα άλματα, στο σκάψιμο και στην αναρρίχηση. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να δραπετεύσει από περιφραγμένους χώρους, εάν το επιθυμήσει. Δεν φοβάται να πηδήξει ή να σκαρφαλώσει ψηλά. Είναι αρκετά πεισματάρης και μπορεί να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. Διαπρέπει στην υπακοή και στην ευκινησία.

 

Ύψος: 28cm έως 33cm

Βάρος αρσενικών: 5kg

Διάρκεια ζωής: 10-14ρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Κινέζικος Λοφιοφόρος (Κρέστιντ) λατρεύει την οικογένεια του και αφοσιώνεται στους ανθρώπους του. Αγαπά να σας γλείφει και να περνάει αρκετό χρόνο στην αγκαλιά σας. Είναι αρκετά απόμακρος και συνεσταλμένος με αυτούς που δεν γνωρίζει. Έχει μια χαρούμενη και φιλική διάθεση.

Είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος και αρκετά ευφυής. Οι εκπαιδευτές σκύλων όμως τον κατατάσσουν αδίκως στην κλίμακα χαμηλής νοημοσύνης, επειδή δεν ταιριάζει με το χαρακτηριστικό προφίλ προσωπικότητας σκύλων.

Ο Κρέστιντ μπορεί να γίνεται επίμονος και πεισματάρης. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός σκύλος και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας. Είναι όμως επιφυλακτικός με τους ξένους και μπορεί να δαγκώσει, εάν δεν έχει κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Θα γαυγίσει για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους του, προστατεύοντας έτσι το σπίτι και τα μέλη της οικογένειας του. Αν και η φυσική του παρουσία δεν μπορεί να τρομάξει τον διαρρήκτη, αυτός παραμένει ανένδοτος στην προστασία της οικογένειας του.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Chinese Crested θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Οδοντικά προβλήματα:  Τα θέματα αυτά τείνουν να εμφανίζονται λόγω μιας γενετικής σύνδεσης που υπάρχει σε σχέση με την έλλειψη τριχοφυΐας και το χάσιμο των δοντιών. Τα άτριχα Κρέστιντ έχουν μικρά δόντια και μπορούν να κλίνουν προς τα εμπρός του στόματος τους, οδηγώντας σε προβλήματα. Χάνουν επίσης, πολλά δόντια μεταξύ δυο έως τριών ετών.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο Κινέζικος Λοφιοφόρος (Κρέστιντ) δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για καθημερινή άσκηση, ωστόσο χρειάζεται δραστηριότητες για την πνευματική του ευεξία. Υπάρχουν στην αγορά παιχνίδια και puzzles σχεδιασμένα ειδικά για σκύλους που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για πνευματική διέγερση.

Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης σκυλων περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτός ο σκύλος αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνος παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα σε αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1/4 έως 1 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Κινέζικου Λοφιοφόρου (Κρέστιντ) διαθέτει δυο παραλλαγές, αυτή με την Powder puff γούνα και τα άτριχα Κρέστιντ.

Το τρίχωμα Powder puff εμφανίζεται σε όλα τα χρώματα και συνδυασμούς μαόνι, μπλε, λεβάντα ή χάλκινο. Μπορούν να είναι μονόχρωμα ή να περιλαμβάνουν στίγματα. Οι αποχρώσεις της τρίχας είναι ροζ και μαύρο.

Τα άτριχα Κρέστιντ είναι φαλακρά εκτός από το κεφάλι, την ουρά και τα πόδια. Οι τρίχες στο σώμα πρέπει να ξυρίζονται, ώστε να μην δημιουργούνται δερματικά προβλήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο δέρμα ενυδατικές λοσιόν και αντηλιακά, αλλά να παραμένει φυσικό. Έχουν ανάγκη από συχνό λούσιμο με ένα υψηλής ποιότητας σαμπουάν.

Η περιποίηση του τριχώματος για τα Powder puff Κρέστιντ είναι αρκετά απαιτητική. Διαθέτουν ένα μεταξένιο διπλής στρώσης τρίχωμα και το κάτω μέρος θα είναι άφθονο και ματ, εάν ο σκύλος δεν περιποιείται σωστά και συχνά. Μια επιλογή είναι το ξύρισμα στο πρόσωπο. Έχουν ανάγκη από εβδομαδιαίο χτένισμα και από περιστασιακό λούσιμο, ώστε να προστατεύονται τα έλαια της τρίχας και η μεταξένια αφή της.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.