Κλάμπερ Σπάνιελ

Κλάμπερ Σπάνιελ

Το Κλάμπερ Σπάνιελ αναπαράχθηκε με σκοπό να ψάχνει και να ανακτά τα πτηνά, βοηθώντας του κυνηγούς. Είναι μια εξαιρετική φυλή κυνηγόσκυλων, η οποία διαπρέπει επίσης  στους αγώνες επίδειξης, στην υπακοή, στην παρακολούθηση, στο τρέξιμο και σε πολλά άλλα αθλήματα σκύλων. Ο σκύλος αυτός αποτελεί επίσης, τον καλύτερο σύντροφο για τον άνθρωπο και την οικογένεια.

Η εξωτερική του εμφάνιση με το τεράστιο κεφάλι και το χαμηλό σώμα, τον καθιστά έναν αργό ‘εργάτη, χωρίς ουσιώδη ταχύτητα, ευκινησία ή ενέργεια, ο οποίος όμως αποδίδει σε όλα τα καθήκοντα του με απίστευτη επιτυχία. Η αποτελεσματικότητα του οφείλεται στην αντοχή που διαθέτει, στην δύναμη, καθώς και στον αστείρευτο ενθουσιασμό του.

Το Κλάμπερ Σπάνιελ βρίσκει χαρά και ζωντάνια στην θέα των πουλιών, είναι διεξοδικός στην έρευνα για την λεία του ή για να αποφασίσει, εάν θα συνεχίσει. Ο σκύλος αυτός είναι η τέλεια επιλογή για τον κυνηγό που θέλει να απολαύσει το χόμπι του σε χαλαρούς ρυθμούς, με ένα σκύλο που θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του.

Ακολουθεί έναν συγκεκριμένο ρυθμό ταχύτητας ολόκληρη την μέρα. Δεν έχει αναπαραχθεί για να ανακτά την λεία του μέσα από το νερό, ωστόσο, ένα Κλάμπερ κολυμπά αρκετά καλά. Το χοντρό τρίχωμα που έχει, τον προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού.

Ο συγκεκριμένος σκύλος ανήκει στις φυλές μεσαίου μεγέθους και είναι ο βαρύτερος από όλες τις φυλές Σπάνιελ. Διαθέτει μακρύ κορμό, μεγάλο κεφάλι και μεσαίου μήκους τρίχωμα.

Το Κλάμπερ Σπάνιελ απολαμβάνει ιδιαίτερα την συντροφιά των ανθρώπων, είναι γλυκός και ήρεμος. Δένεται με όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά ορισμένες φορές επιλέγει ένα άτομο, ως αγαπημένο του. Είναι μια ιδανική επιλογή για νέους ιδιοκτήτες σκύλων, χάρη στην ευχάριστη ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα του.

Είναι σε θέση να προσαρμόσει το επίπεδο δραστηριότητας του στις δικές σας ανάγκες. Η αθλητική του φύση μαρτυρά, ότι είναι κατάλληλος για έναν καλό περίπατο, ενώ παράλληλα μπορεί να υπερέχει σε διάφορα αθλήματα σκύλων. Λατρεύει να χαλαρώνει μέσα στο σπίτι, κυρίως κοντά ή πάνω στους ανθρώπους του.

Είναι επίσης παιχνιδιάρης, άτακτος, επίμονος και ελκυστικός. Όλα αυτά τα επίθετα μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την συγκεκριμένη φυλή σκύλων. Αποζητά την προσοχή μέσα στην οικογένεια, ενώ είναι ένα από τα αγαπητά μέλη της.

Η αγαπημένη του συνήθεια από κουτάβι είναι να μεταφέρει πράγματα με το στόμα του, απασχολώντας έτσι τον εαυτό του. Δεν είναι ασυνήθιστο να τον βλέπεις να κουνιέται ολόκληρος καθώς υποδέχεται κάποιον, ενώ παράλληλα να κρατάει με το στόμα του ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι του.

Η φροντίδα του Κλάμπερ Σπάνιελ δεν είναι εύκολη, ωστόσο δεν απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση ή περιποίηση. Αυτός ο σκύλος τείνει να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας και χρειάζεται καθημερινό χτένισμα, ενώ σαλιώνει και λερώνει το σπίτι. Εάν σας ενοχλεί η ακαταστασία και η αναστάτωση μέσα στο σπίτι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Χρειάζεται καθημερινή άσκηση 20 ή 30 λεπτών για να είναι ικανοποιημένος. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ένας απλός περίπατος ή  το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους, δυο φορές την ημέρα.

Οι άνθρωποι που έχουν διαλέξει για συντροφιά τους ένα Κλάμπερ Σπάνιελ το λατρεύουν και ισχυρίζονται ότι έχουν αποκτήσει έναν παντοτινό φίλο. Είτε ως κυνηγός, είτε ως απλός σύντροφος, αυτός ο σκύλος θα σας χαρίσει αμέτρητες στιγμές αγάπης, πίστης και αφοσίωσης, ενώ θα είναι πάντα στο πλευρό σας.

 

Ύψος αρσενικών: 46cm έως 50 cm

Ύψος θηλυκών: 43cm έως  48cm

Βάρος αρσενικών : 32kg έως 38kg

Βάρος θηλυκών: 25kg έως 32kg

Διάρκεια ζωής: 12χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Η προσωπικότητα ενός Κλάμπερ Σπάνιελ κυμαίνεται μεταξύ αποκλειστικής αγάπης  και  ‘τους αγαπάω όλους’. Στο πεδίο του κυνηγιού είναι ήσυχος, εργατικός και υπάκουος, αλλά και μέσα στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ήρεμος. Θα σας προειδοποιήσει όταν ενέχει κίνδυνος, αλλά δεν γαυγίζει χωρίς λόγο.

Αν και ο σκύλος αυτός έχει την φήμη ότι διαθέτει μια γλυκιά και ήπια προσωπικότητα, πολλές φορές γίνεται επίμονος και ανεξάρτητος. Μπορεί εύκολα να γίνει ένας κυριαρχικός σκύλος, εάν δεν βάλετε τα όρια της ηγεσίας σας από νωρίς. Έχει ανάγκη από έναν συνεπή, σταθερό και αυστηρό ιδιοκτήτη.

Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φυλής μπορεί να αναπτύξουν άσχημες συνήθειες, όπως είναι το μασούλημα, το κλέψιμο φαγητού και οι επιδρομές ψυγείων. Είναι γνωστό ότι κλέβουν εύκολα φαγητό από τα μικρά παιδιά. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται άμεση εκπαίδευση από κουτάβι και επιτήρηση κατά την διάρκεια ταΐσματος των μικρών παιδιών.

Εξαιτίας του μεγέθους τους, έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία της κουζίνας και του τραπεζιού, όπου τοποθετούνται φαγητά. Προστατέψτε τα ντουλάπια με κλειδαριές για να τους αποτρέψετε από το κλέψιμο του φαγητό. Όσον αφορά στο μασούλημα αντικειμένων, απομακρύνετε τα αντικείμενα αυτά και δώστε τους τα ειδικά παιχνίδια μασουλήματος.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Clumber Spaniel θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Εντρόπιο: Το εντρόπιο (entropion) είναι μία κατάσταση όπου τα βλέφαρα του ζώου γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα. Αυτό προκαλεί σκληρή επαφή των βλεφαρίδων επάνω στο μάτι που τελικά οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και δυσκολεύει την όραση.

Εμφανίζεται συνήθως μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αλλά η θεραπεία ξεκινά όταν ο σκύλος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το ζώο να μην βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Κλάμπερ Σπάνιελ μπορεί να ζήσει  άνετα σε διαμέρισμα μέσα στην πόλη, εάν του παρέχεται η κατάλληλη καθημερινή άσκηση που χρειάζεται, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανική άσκηση για αυτόν τον σκύλο είναι ένας ολιγόλεπτος περίπατος ή το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους.

Παρόλη την πραότητα του χαρακτήρα του, οι κήποι ή αυλές που τον αφήνετε να παίξει θα πρέπει να είναι καλά περιφραγμένοι, ώστε να μην δραπετεύσει εάν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον ή να κλαπεί.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, δηλαδή όσο είναι κουτάβι και μέχρι να ενηλικιωθεί, χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να τον αποθαρρύνετε και να τον προσέχετε να μην κάνει ψηλά και ανούσια άλματα στα έπιπλα, παίζοντας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τις αρθρώσεις του.

 

 

 

Το Κλάμπερ Σπάνιελ γίνεται συχνά επίμονο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι λίγο δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  2 έως 2,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Κλάμπερ Σπάνιελ διαθέτει ένα μαλακό, μεσαίου μήκους, τρίχωμα με παχιά και ίσια τρίχα, η οποία καλύπτει ολόκληρο το σώμα. Τα αυτιά, τα πόδια και η κοιλιά έχουν μέτριες φτερώσεις, ενώ κάτω από το λαιμό υπάρχει μια μακριά φτέρωση, η οποία πολλές φορές χαρακτηρίζεται και ως ‘ποδιά’.

Είναι εύκολο ο σκύλος αυτός να προετοιμαστεί για επίδειξη, καθώς το τρίχωμα του φαίνεται περιποιημένο εκ φύσεως, χωρίς να χρειάζεται ξύρισμα ποδιών και μορφοποίηση της ουράς, όπως συμβαίνει με τις άλλες φυλές σκύλων.

Το χρώμα του τριχώματος του είναι κυρίως το λευκό, το οποίο συνήθως φέρει πορτοκαλί ή κιτρινωπά σημάδια γύρω από τα μάτια, το κεφάλι και τα αυτιά. Ωστόσο, ορισμένες φορές εμφανίζουν φακίδες στο ρύγχος, στη περιοχή του κεφαλιού όπου βρίσκονται τα μάτια, στα πόδια, στο σώμα και στη βάση της ουράς.

Ο σκύλος Κλάμπερ Σπάνιελ ανήκει στις φυλές σκύλων που αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες νεκρής τρίχας όλο τον χρόνο. Το καθημερινό χτένισμα είναι απαραίτητο, για να μειωθούν οι ποσότητες αποβολής πάνω σε ρούχα και έπιπλα. Δεδομένου ότι το λευκό τρίχωμα του λερώνεται εύκολα, μπορείτε να τον λούζετε όσο συχνά επιβάλλεται με το κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.