Cockapoo

Κοκαπού

Η φυλή σκύλων Κοκαπού αποτελείται από  μικρόσωμους σκύλους με παιχνιδιάρικη και αστεία προσωπικότητα. Ο σκύλος αυτός είναι πλήρως ανθρωποκεντρικός και αρκετά ευφυής, ώστε η εκπαίδευση του φαντάζει εύκολη. Συγχωρεί πολύ γρήγορα και είναι ιδιαίτερα στοργικός με τους ανθρώπους του. Χάρη στο αξιολάτρευτο και ισχυρό ταπεραμέντο του είναι κατάλληλος ως σκύλος θεραπείας και διαπρέπει επίσης στην ευκινησία.

Ο σκύλος Κοκαπού ανήκει σε μια υβριδική ράτσα σκύλων και είναι ο απόγονος των Poodle και των Cocker Spaniel. Για αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες Cockapoodle, Cockerpoo ή Cock-a-Poo. Είναι ένας αξιαγάπητος σκύλος με πολύ γλυκό πρόσωπο, το οποίο σας κερδίσει αμέσως.

Είναι αφοσιωμένος και στοργικός κυρίως με τους ανθρώπους που αγαπάει, αλλά επίσης είναι δεκτικός με όσους δεν γνωρίζει, με τα παιδιά, καθώς και με άλλα κατοικίδια ζώα. Το μέγεθος του είναι κατάλληλο για αγκαλιές και χάδια. Γεμίζει το σπίτι χαρά και ζωή, χάρη στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του.

Η απόφαση επιλογής ανάμεσα στις δυο φυλές Κοκαπού και Κόκερ έγκειται κυρίως στα δυο ιδανικά που αντιπροσωπεύει η πρώτη. Για παράδειγμα, διαθέτει το σταθερό και γλυκό ταπεραμέντο των Κόκερ, ενώ παράλληλα διαθέτει την ικανότητα προσανατολισμού των Πουντλ στο πεδίο. Επιπλέον, ο σκύλος αυτός δεν έχει την ίδια απαιτητική ανάγκη για καλλωπισμό, όπως συμβαίνει με τα Πουντλ.

 

 

 

 

 

Υπάρχουν 4 είδη μεγέθους για την φυλή Cockapoo

-Teacup Toy: Το βάρος του είναι λιγότερο από 2,5 κιλά και το ύψος του λιγότερο από 25cm.

-Toy: Σε αυτή την κατηγορία το βάρος δεν ξεπερνά τα 5κιλά, ενώ το ύψος φτάνει τα 25cm.

-Miniature: Το βάρος κυμαίνεται από 6 έως 8 κιλά και το ύψος από 28cm έως 35cm.

– Standard or Maxi: Το βάρος σε αυτήν την κατηγορία μπορεί να ξεπεράσει τα 8,5 κιλά και το ύψος φτάνει τα 38cm.

Διάρκεια ζωής:  12 έως 15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Κοκαπού αναπαράχθηκε με σκοπό να κρατά συντροφιά στους ανθρώπους και για αυτόν τον λόγο είναι πάντα πρόθυμος να ικανοποιεί και να ευχαριστεί την οικογένεια του. Είναι ευδιάθετος, φιλικός με όλους τους ανθρώπους και δεκτικός με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα.

Συνδυάζει την νοημοσύνη της φυλής των Poodle με την γλυκιά διάθεση που έχουν τα Cocker Spaniel. Προτιμά να βρίσκεται πάντα μαζί με τους ανθρώπους του, ειδάλλως υποφέρει από το άγχος αποχωρισμού, όταν μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Cockapoo θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Καταρράκτης: Αποτελεί συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία δημιουργείται μια αδιαφάνεια, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Κοκαπού διαθέτει μέτρια επίπεδα ενεργητικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προτιμά να μένει ξαπλωμένος όλη μέρα. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ο καθημερινός ολιγόλεπτος περίπατος ή το παιχνίδι στην αυλή, ώστε να διατηρεί την πνευματική και σωματική του ευεξία. Έχει ανάγκη να γυμνάζεται περίπου 15 λεπτά μέσα στην ημέρα.

Η συγκεκριμένη φυλή σκύλων είναι αρκετά ευπροσάρμοστη και μπορεί να ζήσει άνετα μέσα σε διαμέρισμα, χάρη στου μικρού της μεγέθους. Ωστόσο, δεν συνιστάται να μένει σε εξωτερικούς χώρους, ούτε σε σπιτάκια σκύλων στην αυλή. Ο σκύλος αυτός είναι ευτυχισμένος μόνο όταν βρίσκεται μαζί με τους ανθρώπους του και συχνά υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού, εάν μένει μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε καταστρεπτικές συμπεριφορές και γαύγισμα.

Χάρη στην ευφυΐα που διαθέτει, η εκπαίδευση του είναι αρκετά εύκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1/4 έως ¾ του φλιτζανιού άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο σκύλος Κοκαπού διαθέτει μονής στρώσης τρίχωμα, του οποίου η τρίχα κυμαίνεται από σπαστή έως ελαφρώς σγουρή. Το χρώμα του τριχώματος του ποικίλλει σε πολλά χρώματα και συνδυασμούς χρωμάτων των Poodle και των Cocker Spaniel.

Όσον αφορά στον καλλωπισμό του, αυτός δεν είναι απαιτητικός. Έχει όμως ανάγκη από καθημερινό χτένισμα, για να διατηρείται η μορφή του τριχώματος και από κόψιμο των τριχών γύρω από τα μάτια για να διευκολύνεται η όραση του. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο και όχι συχνά, για να μην καταστρέφεται η σύσταση της τρίχας και τα έλαια της.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.