Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ

Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ

Ο σκύλος Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ ανήκει στην πιο αγαπητή φυλή σκύλων συντροφιάς, ενώ παράλληλα είναι ένας σπουδαίος κυνηγός πουλιών. Διαθέτει μια όμορφη και ιδιαίτερη εμφάνιση, μια διάθεση φιλική και χαρούμενη, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν άριστο σκύλο θεραπείας και συντροφιάς. Λατρεύει να μοιράζεται δραστηριότητες με τους ανθρώπους του, να ξαπλώνει δίπλα τους στον καναπέ για ώρες ατελείωτες και να παίζει στην αυλή με τα παιδιά.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τη δεκαετία του 1950, τα Κόκερ Σπάνιελ ήταν η νούμερο ένα φυλή, η οποία καταχωρήθηκε στο AKC. Έπειτα, για 30 σχεδόν χρόνια η δημοτικότητα της έπεσε, αλλά επανήλθε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Σήμερα, το Κόκερ παραμένει στις 15 εγγεγραμμένες φυλές.

Ένα σωστά αναθρεμμένο Κόκερ αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και χαράς για τους ανθρώπους που το επέλεξαν για τετράποδο φίλο τους. Είναι γνωστό για το ήσυχο και φιλικό του ταπεραμέντο. Αγαπά τους ανθρώπους του και είναι ευγενικό μαζί τους.

Σε σύγκριση με τις άλλες φυλές σκύλων στον αθλητικό όμιλο, το Κόκερ Σπάνιελ μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων ή σε ένα μικρό σπίτι. Εκπαιδεύεται εύκολα και διαπρέπει στα αθλήματα σκύλων, όπως είναι η ευκινησία, η υπακοή και στην επίδειξη.

Το τυπικό Κόκερ Σπάνιελ είναι συνήθως ένας ευγενικός, ήρεμος σκύλος και αξιόπιστος οικογενειακός σύντροφος που τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα, με τους ηλικιωμένους και με τα παιδιά. Η μεγάλη όμως δημοτικότητα της συγκεκριμένης φυλής έχει οδηγήσει σε παράνομες και ακατάλληλες εκτροφές για πολυάριθμες αναπαραγωγές.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα τα Κόκερ Σπάνιελ να παρουσιάζουν σοβαρά θέματα υγείας και ιδιοσυγκρασίας. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εξονυχιστική έρευνα στην ανεύρεση σωστού και αναγνωρισμένου εκτροφέα για έναν υγιή σκύλο της συγκεκριμένης ράτσας.

 

Ύψος αρσενικών: 38cm

Ύψος θηλυκών: 36cm

Βάρος : 10kg έως 12kg

Διάρκεια ζωής: 12 έως 15 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένα σωστά αναθρεμμένο Κόκερ Σπάνιελ διαθέτει μια γλυκιά ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας στοργικός και χαριτωμένος σκύλος, ο οποίος αγαπά να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να βρίσκεται συνεχώς με τους ανθρώπους του. Είναι υπερβολικά παιχνιδιάρης, δραστήριος αν και αρκετά επιφυλακτικός με όσους δεν γνωρίζει. Απολαμβάνει οποιαδήποτε άσκηση, όπως έναν ολιγόλεπτο περίπατο, καθώς και το κυνήγι στους αγρούς.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι ο συγκεκριμένος σκύλος είναι αρκετά ευαίσθητος σωματικά και διανοητικά. Διαθέτει μια ευγενική και ήρεμη προσωπικότητα και για αυτόν τον λόγο δεν ανταποκρίνεται θετικά σε τραχείς και επιθετικούς χειρισμούς. Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση του και η εκπαίδευση σκύλων  είναι απαραίτητες για την σωστή διαμόρφωση του, ως ενήλικας σκύλος.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

 

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Cocker Spaniel θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή ασθένεια στα σκυλιά. Μια από αυτές είναι η αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη ορισμένων τροφών από την διατροφή του σκύλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες επαφών, οι οποίες προκαλούνται από την επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία όπως το υλικό κρεβατιών και στρωμάτων, τις σκόνες ψύλλων, τα σαμπουάν σκύλων και άλλες χημικές ουσίες.

Τέλος έχουμε και τις εισπνευστικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως την γύρη, την σκόνη και το ωίδιο. Οι μολύνσεις αυτιών είναι μια κοινή παρενέργεια των εισπνευστικών αλλεργιών.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την αιτία και αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαιτητικούς περιορισμούς, φάρμακα και αλλαγές στο περιβάλλον του σκύλου.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ένα Κόκερ Σπάνιελ προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και μπορεί με άνεση να ζήσει μέσα σε συγκροτήματα διαμερισμάτων ή ακόμα και σε μικρά σπίτια, γιατί δεν χρειάζεται μεγάλο χώρο για να περιπλανιέται. Ωστόσο, λατρεύει τα σπίτια με αυλές ή κήπο. Τα επίπεδα ενεργητικότητας του είναι υψηλά και για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την πνευματική και σωματική του ευεξία. Ιδανικά για αυτόν τον σκύλο είναι ένας ολιγόλεπτος περίπατος μέσα στην ημέρα ή το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους.

Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κυρίως εκτός σπιτιού, σε υπαίθριους χώρους. Όταν συμβαίνει αυτό, οδηγείται συνήθως, σε άσχημες και καταστρεπτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα σε γαύγισμα, μασούλημα αντικειμένων και σκάψιμο. Είναι ικανοποιημένος όταν βρίσκεται με την οικογένεια του και παίρνει μέρος στις καθημερινές δραστηριότητες της.

Αυτός ο σκύλος, εκτός από την ιδιαίτερη και ελκυστική του εμφάνιση, είναι ένας καλός κυνηγός και ικανός υποψήφιος σε πολλά από τα αθλήματα σκύλων, όπως για παράδειγμα στις δοκιμές κυνηγιού, στην υπακοή, στην ευκινησία, στην ρίψη μπάλας ή στην παρακολούθηση. Όπως και οι περισσότεροι σκύλοι προτιμούν να είναι συνεχώς απασχολημένοι για να μην πλήττουν. Η βαρεμάρα οδηγεί τους σκύλους σε ανεπιθύμητες προς εμάς συμπεριφορές, όπως είναι το γαύγισμα και το μασούλημα αντικειμένων ή επίπλων.

Χάρη στην ευγενική και ήρεμη προσωπικότητα του, η εκπαίδευση ενός Κόκερ Σπάνιελ είναι συνήθως εύκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1,5 έως 2,5  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Υπάρχουν λίγες φυλές σκύλων που να είναι τόσο ωραία καλλωπισμένες, όπως είναι η φυλή Κόκερ Σπάνιελ. Το τρίχωμα του είναι παχύ με σπαστή τρίχα και το μήκος του είναι κοντό στο κεφάλι και στην πλάτη, ενώ μακρύ στα αυτιά, στην κοιλιά και στα πόδια. Το χρώμα του τριχώματος είναι είτε μονόχρωμο μαύρο, κρεμ, καφέ ή ξανθό, είτε συνδυασμός δυο ή περισσοτέρων χρωμάτων, το ένα εκ των οποίων είναι λευκό.

 

 

Ο καλλωπισμός του τριχώματος του συγκεκριμένου σκύλου είναι χρονοβόρος, απαιτητικός και ακριβός. Χρειάζεται καθημερινό χτένισμα για να διατηρηθεί το παλτό καθαρό και υγιές, ώστε να αποφεύγονται οι κόμποι. Εάν είστε πολυάσχολοι, αυτή η φυλή σκύλων δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Μερικοί ιδιοκτήτες όμως επιλέγουν να κουρεύουν το τρίχωμα των Κόκερ τους για να διευκολύνονται στην φροντίδα του. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται κάθε 6 με 8 εβδομάδες.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.