Διάρροια του σκύλου
Η διάρροια του σκύλου προκαλείτε είτε σαν προάγγελος κάποιας ασθένειας, είτε από κατάποση ξένων σωμάτων, είτε από την απότομη αλλαγή στη διατροφή του.
Ότι σύμπτωμα εμφανίσει το ζώο μας, θα πρέπει από εμάς να παρακολουθείτε συστηματικά και πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας. Σίγουρα όμως, δεν θα πρέπει να μας πιάνει αμέσως πανικός.
Εάν η διάρροια του σκύλου κρατήσει μία μέρα, μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος έφαγε κάτι που τον πείραξε, όπως κάποιο αντικείμενο, ή αλλάξαμε την τροφή του απότομα. Μόλις εμφανιστεί, σταματάμε να του δίνουμε ξηρά τροφή και το ταΐζουμε ρύζι, το οποίο έχει την ιδιότητα να σφίγγει τα κόπρανα.
Ειδικά σε αλλαγή μάρκας τροφής, θα πρέπει λίγο πριν τελειώσει αυτή που του δίνουμε έως τώρα, να κρατάμε λίγη και να την αναμιγνύουμε με την καινούρια, έτσι ώστε το στομάχι του σκύλου να συνηθίσει στα νέα συστατικά της τροφής έτσι ώστε να αφομοιωθεί σιγά σιγά από τον οργανισμό του. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται το ζώο να έχει δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές.
Εάν τα συμπτώματα κρατήσουν παραπάνω από 1-2 μέρες, τότε θα πρέπει να καλέσουμε το γιατρό και να τον ενημερώσουμε. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι να του δίνουμε πολύ νερό, έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανή αφυδάτωση του οργανισμού του.
Εκτός από τη διατροφή, αιτίες μπορεί να είναι και το στρες ή κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο.
Η διάρροια, όπως προαναφέραμε παραπάνω, μπορεί να είναι προάγγελος κάποιας ασθένειας, όπως γαστρεντερίτιδα, πρόβλημα στο έντερο, καρκίνο, νεφρική ή υπατική νόσος, κολίτιδα, εσωτερικά παράσιτα.
Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει πλήρως ο κτηνίατρος όπου με εξετάσεις κάνει τη διάγνωση και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα εξαλείφονται.