Ράτσες σκύλων

Αγγλικό κόκερ σπάνιελ

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ ανήκει στις φυλές σκύλων μεσαίου μεγέθους. Διακρίνεται για τα μακριά αυτιά του και για το ευχάριστο ταπεραμέντο που διαθέτει. Η συγκεκριμένη φυλή ανατράφηκε με κύριο σκοπό το κυνήγι μπεκατσών, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τους κυνηγούς στην Αγγλία και για το κυνήγι άλλων πουλιών. Είναι ένας υπέροχος σύντροφος για όλη την οικογένεια, χάρη στον ευγενικό του χαρακτήρα, με μόνη προϋπόθεση να λαμβάνει την καθημερινή άσκηση που του αναλογεί.

Το Αγγλικό και Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους και μάλιστα θεωρούνταν μέχρι και πρόσφατα ως μία ενιαία φυλή σκύλων. Όμως το 1930, αποφασίστηκε να γίνει η ταξινόμηση και η διάκριση τους σε δυο ξεχωριστές φυλές. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των δυο φυλών σκύλων εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο μέγεθος και στο σωματότυπο τους. Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το Αμερικάνικο.

Το Κόκερ, το οποίο ανήκει στην αγγλική φυλή σκύλων Σπάνιελ, είναι ένας στοργικός και χαρούμενος σκύλος. Είναι απίστευτα ανθεκτικός, χάρη στο εύρωστο σώμα του και διακρίνεται κυρίως για τα εκφραστικά του μάτια, για τα μακριά του αυτιά, για το μακρύ τετράγωνο ρύγχος και για την ιδιαίτερη ουρά του. Το τρίχωμα του είναι μεσαίου μήκους, το μέγεθος του κυμαίνεται από 38cm έως 43cm και το βάρος του από 11kg έως 15kg.

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ είναι ένας αθλητικός σκύλος και για αυτόν τον λόγο διαθέτει απίστευτη ενεργητικότητα και πολλή αντοχή. Του αρέσει να εξερευνεί το περιβάλλον γύρω του και να επεξεργάζεται τα πάντα. Είναι ένας ικανός και άξιος κυνηγός, ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει εξίσου καλά σε δύσβατα μέρη, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες.

Αυτός ο σκύλος έχει μεγάλη ευφυΐα, αν και πολλές φορές τείνει να γίνεται επίμονος και πεισματάρης, αρνούμενος να κάνει αυτό που θέλετε εσείς. Για αυτό τον λόγο, είναι υποχρεωτικές η έγκαιρη εκπαίδευση κουταβιών και η σωστή κοινωνικοποίηση τους, από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά και με άτομα όλων των ηλικιών. Τείνει να αναπτύσσει δυνατούς δεσμούς με τους ανθρώπους της οικογένειας του και να νιώθει εξαρτημένος από αυτούς. Όταν βρίσκεται μαζί με ανθρώπους είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος, ενώ απεχθάνεται την μοναξιά.

Η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του μπορεί να πληγεί και να επηρεαστεί καταστροφικά, εάν αυτός μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή εάν δεν λαμβάνει την καθημερινή άσκηση που έχει ανάγκη.

Βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και θα γαυγίσει, εάν ακούσει περίεργους θορύβους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη επιλογή σκύλου-φύλακα, αφού τείνει να συμπεριφέρεται φιλικά και παιχνιδιάρικα, ακόμα και απέναντι σε όσους δεν γνωρίζει.

Ύψος αρσενικών: 40cm έως 43cm

Ύψος θηλυκών: 38cm έως 40cm

Βάρος αρσενικών : 12kg έως 15kg

Βάρος θηλυκών: 11kg έως 14kg

Διάρκεια ζωής: 12 έως 14 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ένα σωστά αναθρεμμένο Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ διαθέτει μια γλυκιά ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας στοργικός και χαριτωμένος σκύλος, ο οποίος αγαπά να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να βρίσκεται συνεχώς με τους ανθρώπους του. Είναι υπερβολικά παιχνιδιάρης, δραστήριος και φιλικός με όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλές φορές είναι συγκρατημένος απέναντι σε άλλους σκύλους ή σε όσους δεν γνωρίζει καλά.

Δεν μπορεί να γίνει καλός φύλακας για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του, ακόμα και αν βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και ειδοποιεί, γαυγίζοντας, όταν ακούει περίεργους θορύβους.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα English Cocker Spaniel θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Προβλήματα των ματιών: Τα Κόκερ είναι επιρρεπή σε πολλές παθήσεις των ματιών, όπως είναι η ατροφία του αμφιβληστροειδούς(PRA), ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα στο μάτι του σκύλου σας, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο του για έλεγχο.

Νεφρική ανεπάρκεια: Η ασθένεια αυτή θεωρείται κληρονομική. Σχετίζεται με την αδυναμία της σωστής λειτουργίας των νεφρών από την νεαρή ηλικία τους(μεταξύ 9 έως 24μηνών), η οποία και αναπτύσσεται περιστασιακά κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Διαβάστε:  Γιόρκσάιρ τεριέ

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ είναι ένας ευπροσάρμοστος σκύλος, ο οποίος μπορεί να ζήσει εξίσου καλά σε οποιοδήποτε διαμέρισμα στην πόλη ή σε σπίτι στην επαρχία και εξοχή. Το σημαντικότερο είναι να λαμβάνει την απαραίτητη άσκηση που χρειάζεται, ώστε να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία.

Είναι μια αθλητική φυλή σκύλων με απίστευτη αντοχή και όρεξη για μακρινούς ή σύντομους περιπάτους και για παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους. Χάρη στο εύρωστο σώμα και στις ικανότητες του, διαπρέπει σε διάφορα σπορ σκύλων, όπως είναι η ευκινησία, η ρίψη και η υπακοή.

Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα και κυρίως εκτός σπιτιού, σε υπαίθριους χώρους. Όταν συμβαίνει αυτό, οδηγείται συνήθως, σε άσχημες και καταστρεπτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα σε γαύγισμα, μασούλημα αντικειμένων και σκάψιμο. Είναι ικανοποιημένος όταν βρίσκεται με την οικογένεια του και παίρνει μέρος στις καθημερινές δραστηριότητες της.

Χάρη στην ευγενική και ήρεμη προσωπικότητα του, η εκπαίδευση ενός Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ είναι συνήθως εύκολη. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν, ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνιστάται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως:  1 έως 2 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ είναι μεσαίου μεγέθους με ίσια ή κυματιστή τρίχα, της οποίας η υφή είναι μεταξένια. Τα πόδια, το στήθος και η κοιλιά του φέρουν φτερώσεις, όχι όμως τόσες, όσες του Αμερικάνικου Κόκερ. Οι φτερώσεις αυτές προστατεύουν τον σκύλο από γρατζουνιές ή άλλους τραυματισμούς κατά την διάρκεια του κυνηγιού.

Το χρώμα του τριχώματος του ποικίλλει σε λευκό με μαύρο, σε καφέ με κόκκινες αποχρώσεις και σε μαύρο, σκούρο καφέ ή σε διάφορες αποχρώσεις του μαύρου. Όλοι αυτά τα χρώματα και οι συνδυασμοί χρωμάτων φέρουν μαύρα σημάδια σε φρύδια, ρύγχος, λαιμό και πόδια. Από όλους τους χρωματισμούς ενός Αγγλικού Κόκερ, το πιο δημοφιλές χρώμα είναι το μπλε στικτό.

Η περιποίηση του τριχώματος του απαιτεί συχνό χτένισμα της τρίχας κάθε δυο μέρες, ώστε αυτό να διατηρείται καθαρό και να αποφεύγονται οι κόμποι. Επίσης, για περισσότερη ευκολία, οι ιδιοκτήτες του μπορούν να αφαιρέσουν τις φτερώσεις στα πόδια με ψαλίδι, ώστε να φαίνονται περιποιημένα. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται κάθε 6 με 8 εβδομάδες.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.

Βαθμολογήστε το άρθρο

Είστε ικανοποιημένοι απο τις πληροφορίες που διαβάσατε;

Αστέρια

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας,σας παρακαλούμε να την βαθμολογήσετε.Είναι σημαντική η γνώμη σας! Δώστε τη βαθμολογία σας κάτω δεξια πατώντας πάνω στα αστέρια

User Rating: 4.1 ( 3 votes)
Tags

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close
Back to top button

Αγγλικό κόκερ σπάνιελ

Απο Alpha dogs :Χρόνος ανάγνωσης <1 min
Close
Close