Γιόρκσάιρ τεριέ

Τα Γιόρκσάιρ τεριέ  υπάρχουν μόνο 100 χρόνια περίπου, αλλά η προέλευσή της δεν είναι εντελώς βέβαιη – πιθανότατα επειδή οι εργάτες της βόρειας Αγγλίας που δημιούργησαν τη φυλή για να πιάνει αρουραίους και σαν σκυλιά κυνηγιού που μπορούν να διαπεράσουν λαγούμια ασβών και αλεπούδων, απέφυγαν να αποκαλύψουν το μυστικό της επιτυχίας τους, το οποίο μπορεί να τους είχε φανεί εξαιρετικά προσοδοφόρο.

Προέλευση Γιόρκσάιρ τεριέ

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι οι Σκωτσέζοι ψάχνοντας δουλειά στους μύλους μαλλιού του Yorkshire, έφεραν μαζί τους διάφορα είδη τεριέ, συμπεριλαμβανομένων των Skye και του αφανισμένου Clydesdale. Αυτά μετά διασταυρώθηκαν με άλλα είδη ντόπια, όπως τα μακρύτριχα Leedsterrier. Το μαλτέζ, το blackandtanManchester και τα DandieDinmontTerriers μπορεί επίσης να συνέβαλαν στις γραμμές αίματος. Αρχικά, τα Yorkshire ήταν πολύ μεγαλύτερα ζώα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Αλλά με την επιλεκτική αναπαραγωγή δημιουργήθηκαν πολύ μικρότερα άτομα και σταδιακά έγινα μινιατούρες. Έγιναν σκύλοι μόδας. Οι γυναίκες τα κρατούσαν μέσα στην τσάντα τους και κάτω από τα χέρια τους. Το πρώτο Yorkshireterrier με το σημερινό πρότυπο εμφανίστηκε σε έκθεση το 1870.

Το 1984 γεννήθηκε ένα πιτσιλωτό σαν αποτέλεσμα περιστατικού γενετικού υπολειπόμενου γονιδίων από 2 Yorkies. Σήμερα τα πιτσιλωτά σκυλιά είναι άλλη ράτσα, ονομάζονται BiewerYorkie.

Εμφάνιση Γιόρκσάιρ τεριέ

Το εξαιρετικά μακρύ, καλό, μεταξένιο τρίχωμα χωρίζει κατά μήκος τη σπονδυλική στήλη και πέφτει ίσια κάτω σε κάθε πλευρά. Είναι μπλε στο σώμα και στην ουρά και πύρινο σε όλα τα άλλα σημεία. Τα κουτάβια είναι συνήθως μαύρο με πύρινο. Η ουρά είναι συνήθως κομμένη στο μισό της μήκος.* Το Yorkie έχει επίπεδο κεφάλι, μεσαίου μεγέθους μήκος ρύγχους, μαύρη μύτη και κανονικά δόντια. Τα μάτια είναι εξαιρετικά ζωηρά και τα αυτιά σχηματίζουν V, είναι όρθια ή όρθια κατά το ήμισυ. Τα άκρα είναι ίσια με στρογγυλές πατούσες και μαύρα νύχια. Τα μαλλιά στο κεφάλι είναι τόσο άφθονα που είναι σχεδόν πάντα αναγκαίο να μαζεύονται επάνω, ώστε να μην πέφτουν στο μπωλ του σκύλου και για να μπορεί ο σκύλος να βλέπει ολοκάθαρα. Κάποιοι ιδιοκτήτες κουρεύουν το μαλλί στο κεφάλι.

Χαρακτήρας Γιόρκσάιρ τεριέ

Tο YorkshireTerrier μοιάζει να έχει άγνοια του μεγέθους του. Διψάει για περιπέτειες. Είναι πολύ ενεργητικό, θαρραλέο, πιστό και έξυπνο. Του αρέσει να γαυγίζει, αλλά εύκολα μπορεί να διδαχτεί να μην το κάνει. Τρυφερό με τον ιδιοκτήτη του αλλά μπορεί να είναι καχύποπτο με τους ξένους και επιθετικό με ξένα σκυλιά και άλλα ζώα μικρά. Με άλλα λόγια έχει αληθινή κληρονομιά τεριέ που χρειάζεται κάποιον να καταλαβαίνει πώς να είναι ο ηγέτης του. Προτείνονται για μεγάλης ηλικίας, σκεπτόμενα παιδιά, απλά επειδή λόγω του μικρού μεγέθους τους, οι περισσότεροι άνθρωποι τα αφήνουν να τη γλιτώνουν με κακές συμπεριφορές. Αυτό αλλάζει το χαρακτήρα του σκύλου, καθώς ο σκύλος αρχίζει να έχει έλεγχο του σπιτιού.Μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορά ζήλειας και να ορμάνε όταν ξαφνιάζονται, τρομάζουν ή πειράζονται υπερβολικά. Μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικά και νευρωτικά. Τα Yorkies είναι εύκολα στην εκπαίδευση, παρ’ όλο που μερικές φορές είναι πεισματάρικα αν ο ιδιοκτήτης δε θέσει σαφή όρια.Μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν να μην κάνουν ζημιές στο σπίτι. Είναι τέλειοι φύλακες του σπιτιού. Όταν ο ιδιοκτήτης είναι σωστός ηγέτης της αγέλης, μπορούν να είναι αγαπησιάρικα και έμπιστα με τα παιδιά.

Μέγεθος Γιόρκσάιρ τεριέ

Μέχρι 3,1 κιλά

Προβλήματα υγείας Γιόρκσάιρ τεριέ

Κάποια Yorkies έχουν προδιάθεση για βρογχίτιδα και πρώιμη φθορά των δοντιών, πτωχή ανεκτικότητα στα αναισθητικά και ευαίσθητη πέψη. Ασυνήθιστες λιχουδιές πρέπει να αποφεύγονται. Κάποιες φορές υποφέρουν από παράλυση στους γλουτούς, η οποία προκαλείται από σχηματισμό κήλης στους δίσκους και άλλα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Πεσίματα ή χτυπήματα μπορούν να προκαλέσουν θραύσεις στα εύθραυστα κόκαλα. Μη φυσιολογικός σχηματισμός του κρανίου σε Yorkies κάτω από 20cm. Οι σκύλες συνήθως έχουν πρόβλημα στη γέννα. Ειδικά τα πολύ μικροσκοπικά Yorkies (teacup) έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.

Συνθήκες Ζωής Γιόρκσάιρ τεριέ

Tο Υorkie είναι καλό σκυλί για ζωή σε διαμέρισμα. Είναι πολύ ενεργητικά μέσα και θα είναι μια χαρά χωρίς αυλή. Είναι ευαίσθητα στο κρύο και προτιμούν το ζεστό καιρό.

Άσκηση Γιόρκσάιρ τεριέ

Χρειάζονται καθημερινή βόλτα. Το παιχνίδι θα τακτοποιήσει μεγάλο μέρος της ανάγκης τους για άσκηση, ωστόσο, όπως με όλες τις φυλές, δεν μπορεί να καλύψει τη σημαντικότατη ανάγκη τους για βόλτα. Σκυλιά που δε βγαίνουν βόλτα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Διάρκεια Ζωής Γιόρκσάιρ τεριέ

Περίπου 12-15 χρόνια

Καλλωπισμός Γιόρκσάιρ τεριέ

Τακτικός καλλωπισμός είναι απαραίτητος. Το κουρεμένο τρίχωμα χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και ξεμπέρδεμα. Regular grooming is needed. A clipped coat needs daily to weekly combing and brushing. Το μαλλί στην κορυφή είναι συνήθως πιασμένο με κορδέλα. Οι γούνες των εκθεσιακών σκύλων χρειάζονται ώρες καλλωπισμού. Η φυλή μαδάει από ελάχιστα έως καθόλου.