Ντόπερμαν

Ντόπερμαν

Η φυλή σκύλων Ντόμπερμαν αναπαράχθηκε στην Γερμανία στα τέλη του 19ου  αιώνα. Είναι ένας σκύλος φρουράς, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους, ως φύλακας. Η καταγωγή του δεν είναι ξεκάθαρη και θεωρείται ότι αποτελεί μία μίξη πολλών φυλών σκύλων μαζί, συμπεριλαμβανομένων των Rottweiler, Black and Tan Terrier και των German Pinscher.

Χάρη στο κομψό παρουσιαστικό που διαθέτει, το αθλητικό, δηλαδή, σώμα με τα χαρακτηριστικά μυτερά αυτιά και ουρά, κάνουν το Ντόμπερμαν να μοιάζει με αριστοκράτη. Είναι ένας ευφυής και ενεργητικός σκύλος, κατάλληλος για τα σώματα της αστυνομίας και του στρατού. Ξεχωρίζει ως φύλακας και διαπρέπει σαν σύντροφος της οικογένειας, χάρη στην αφοσίωση, στην πίστη και στην τόλμη του.

Η φήμη του Ντόμπερμαν ως άγριου σκύλου, δυστυχώς προηγείται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά την συγκεκριμένη φυλή σκύλων να τον φοβούνται, να τον θεωρούν επιθετικό και να τον χαρακτηρίζουν κακό. Η αλήθεια είναι, ότι αυτός ο σκύλος είναι ένας άριστος και σκληρός φύλακας, ωστόσο είναι καλός, αξιολάτρευτος και προσεκτικός. Δεν του αρέσουν οι μπελάδες, αλλά χάρη στην τόλμη και στην αφοσίωση του, είναι πάντα σε ετοιμότητα να προστατέψει την οικογένεια και την ιδιοκτησία του από οποιαδήποτε πιθανή απειλή. 

Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φυλής λατρεύουν να αποτελούν κομμάτι μιας οικογένειας και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της. Έχουν την τάση να αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τους ανθρώπους τους και όταν αυτό συμβεί, τείνουν να γίνονται οι προστάτες τους. Είναι αξιόπιστοι με τα παιδιά της οικογένειας και όσων γνωρίζουν, καθώς τα μεταχειρίζονται με ευγένεια.

Το Ντόμπερμαν, παρά τα θετικά χαρακτηριστικά του, δεν είναι κατάλληλη φυλή σκύλων για όλους τους ιδιοκτήτες. Ανήκει στις φυλές μεγάλου μεγέθους, καθώς ζυγίζει από 27 έως 36 κιλά και τα επίπεδα ενεργητικότητας του είναι αρκετά ψηλά. Είναι ένας δραστήριος σκύλος, ο οποίος έχει ανάγκη από πολλή πνευματική και σωματική άσκηση.

Χρειάζεται έναν σταθερό, συνεπή και αυστηρό ηγέτη, ο οποίος θα μπορέσει να τον κοινωνικοποιήσει και να τον εκπαιδεύσει σωστά, καθώς και να μπορεί να τον κρατά απασχολημένο με διάφορες δραστηριότητες καθημερινά, ώστε εκείνος να μην πλήττει και να οδηγείται σε καταστρεπτικές, προς εμάς, συμπεριφορές.

 

Ύψος αρσενικών: 66cm έως 71cm

Ύψος θηλυκών: 60cm έως 66cm

Βάρος: 27kg έως 36kg

Διάρκεια ζωής: 10 έως 13χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Ντόμπερμαν είναι ένας υπερβολικά ευφυής και ενεργητικός σκύλος, ενώ παράλληλα είναι αφοσιωμένος και πιστός στους ανθρώπους της οικογένειας του. Το παιχνιδιάρικο ταπεραμέντο του και η αγάπη του να προσφέρει διασκέδαση, τον καθιστούν άριστο σύντροφο για όλη την οικογένεια. Τέλος, η δύναμη του αθλητικού του σώματος, η τόλμη και η αφοσίωση τον μετατρέπουν σε άξιο φύλακα- προστάτη των ανθρώπων και της ιδιοκτησίας του. Δεν γίνεται επιθετικός, εάν δεν υπάρξει πραγματική απειλή.

Στον σκύλο αυτό αρέσει να βρίσκεται συνεχώς απασχολημένος πνευματικά και σωματικά, για να μην πλήττει. Μαθαίνει πολύ γρήγορα και για αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση σκύλων είναι εύκολη υπόθεση για αυτόν. Παρόλα αυτά, τείνει να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης και να γίνεται ισχυρογνώμων. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να είναι αυστηρός και συνεπής, για να μπορέσει να δαμάσει την επίμονη και κυριαρχική φύση του.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Doberman Pinscher θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Ο σκύλος Ντόμπερμαν είναι προτιμότερο να ζει σε προάστιο ή στην εξοχή, για να υπάρχει αρκετός χώρος, ο οποίος θα τον βοηθά να εκτονώνεται και να ασκείται. Τα επίπεδα ενεργητικότητας του είναι πολύ ψηλά και έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, ώστε να διατηρεί την πνευματική και σωματική του ευεξία.

Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής, καθώς είναι ένας δραστήριος σκύλος. Ιδανικό για αυτόν είναι ένα σπίτι με τεράστια αυλή ή κήπο, οι οποίοι χώροι επιβάλλεται να είναι περιφραγμένοι για την δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των περαστικών και των ζώων που μπορεί να εισχωρήσουν άθελα τους στο χώρο του.

Ανήκει στις φυλές σκύλων που θέλουν να αποτελούν ενεργό κομμάτι της οικογένειας τους και για αυτό δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν πρέπει να τον δένετε με αλυσίδες, όπως επίσης να τον αφήνετε να μένει και να κοιμάται σε υπαίθριους χώρους.

Το Doberman Pinscher είναι ανεξάρτητο και μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Συχνά γίνεται επίμονο. Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση του είναι απαραίτητη. Απαιτείται ευγένεια και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει, ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα ενός Ντόμπερμαν είναι κομψό, λείο. κοντό και βρίσκεται πολύ κοντά στο δέρμα του. Γύρω από το λαιμό του μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ υπόστρωμα. Το χρώμα του τριχώματος του συνήθως ποικίλλει σε μαύρο, κοκκινωπό, μπλε και σε καστανό-κίτρινο. Φέρει σημάδια σκουριάς πάνω από κάθε μάτι, στο ρύγχος, στο λαιμό, στο στήθος και στα μπροστινά άκρα των ποδιών του.

Ο καλλωπισμός του τριχώματος ενός Ντόμπερμαν δεν είναι απαιτητικός. Είναι ένας καθαρός σκύλος, χωρίς την γνωστή ‘σκυλίσια οσμή’. Το χτένισμα του πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα με ένα ειδικό γάντι περιποίησης, για να μειώνεται η ποσότητα αποβολής της νεκρής τρίχας. Το λούσιμο μπορεί να γίνεται περιστασιακά, όταν για παράδειγμα μυρίζει ή όταν έχει λερωθεί παίζοντας στις λάσπες.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε, όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.