Κίνγκ Τσάρλς Καβαλιέρ

Κίνγκ Τσάρλς Καβαλιέρ

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς είναι μια φυλή σκύλων συντροφιάς, η οποία όμως διατηρεί την φίλαθλη φύση των ισπανών προγόνων της. Ανήκει στις πιο παιχνιδιάρικες φυλές σκύλων, διαπρέπει στα αθλήματα και ξεπερνά σε επίδοση μερικές φορές, ακόμα και τις αθλητικές φυλές σκύλων. Αγαπά την πεζοπορία, λατρεύει να τρέχει στην παραλία και τα σπορ σκύλων όπως είναι η ευκινησία, η ρίψη μπάλας και το τρέξιμο. Είναι ένας αξιαγάπητος οικογενειακός σύντροφος και μπορεί να εργαστεί με επιτυχία και σαν σκύλος θεραπείας.

Ο σκύλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς διαθέτει μια όμορφη εμφάνιση και είναι αδιαμφισβήτητα υποψήφιος για τον τίτλο «κορυφαία ουρά». Οι εκτροφείς της συγκεκριμένης φυλής σκύλων προσπαθούν, μεταξύ των χαρακτηριστικών του, να επιτύχουν την συνεχή κίνηση της ουράς κατά την διάρκεια της κίνησης.

Τα μεγάλα και σκουρόχρωμα μάτια ενός Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς σίγουρα μπορούν να σας κλέψουν την καρδιά. Η θερμή, λαμπερή και γλυκιά έκφραση που διαθέτει είναι το όπλο του να κερδίζει οποιαδήποτε λιχουδιά έχει βάλει στο μάτι. Αυτή η φυλή σκύλων μπορεί εύκολα να κακομάθει στις λιχουδιές και στο φαγητό και να πάρει βάρος. Για αυτόν τον λόγο, φροντίστε να της παρέχετε καθημερινούς περιπάτους, ως άσκηση και να φροντίστε την σωστή διατροφή της.

Ο σκύλος Κάβαλιερ λατρεύει να ακολουθεί τους ανθρώπους του μέσα στο σπίτι, ακόμα και στο μπάνιο και να βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ανθρώπινη παρουσία μέσα στο σπίτι. Είναι σκύλος του σπιτιού και δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτό σε υπαίθριους χώρους.

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς τείνει να παρουσιάζει προβλήματα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης σκύλων στο σπίτι, όπως συμβαίνει και με τις άλλες μικρόσωμες φυλές σκύλων. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό καθημερινό πλάνο, το οποίο θα διαθέτει αρκετές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ώστε εκείνο να εκτονωθεί και να γίνει σταδιακά αξιόπιστο μέσα στο σπίτι.

 

Ύψος: 30cm έως 33cm

Βάρος: 5kg έως 8kg

Διάρκεια ζωής: 9-15χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο σκύλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς είναι χαριτωμένος, φιλικός και αρκετά ζωηρός. Τείνει να δείχνει αφοσίωση και τρυφερότητα στους ανθρώπους του. Διαθέτει έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα και του αρέσει να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην οικογένεια του.

Απεχθάνεται να μένει μόνος του στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πιθανό να οδηγηθεί σε καταστρεπτικές, προς εσάς, συμπεριφορές, όπως είναι το γαύγισμα, το μασούλημα αντικειμένων και το σκάψιμο.

Τα πηγαίνει καλά με τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους άλλους σκύλους, ωστόσο με τους ξένους γίνεται επιφυλακτικός και θα είναι πάντα σε ετοιμότητα να γαβγίσει, όταν αισθανθεί απειλή.

 

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Cavalier King Charles Spaniel θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Επιγονατιδική εξάρθρωση: Είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των μικρόσωμων σκύλων. Αυτό προκαλείται όταν η επιγονατίδα, η οποία έχει τρία μέρη( το μηριαίο οστό, την επιγονατίδα και την κνήμη) δεν είναι σωστά στοιχισμένη. Αυτό προκαλεί χωλότητα στο πόδι ή έναν ανώμαλο βηματισμό.

Η κατάσταση αυτή ενυπάρχει με την γέννηση του σκύλου και η πραγματική μη ευθυγράμμιση ή η εξάρθρωση δεν εμφανίζεται αμέσως αλλά εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Το τρίψιμο που προκαλείται από την επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κοινή ασθένεια.

Υπάρχουν 4 βαθμοί επιγονατιδικής εξάρθρωσης, που κυμαίνεται από τον βαθμό ένα, μια περιστασιακή εξάρθρωση που προκαλεί προσωρινή χωλότητα, σε βαθμό 4 στο οποίο η στροφή της κνήμης είναι σημαντική και η επιγονατίδα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί εκ νέου.

Επεισοδιακή πτώση: Η κατάσταση αυτής της ασθένειας συχνά συγχέεται με την επιληψία. Σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος διατηρεί τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια της πτώσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός δεν μπορεί να χαλαρώσει τους μυς του. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια(περιστασιακά επεισόδια πτώσης) μέχρι σοβαρά(επιληπτικές κρίσεις που διαρκούν ώρες).

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς μπορεί να ζήσει με άνεση σε διαμέρισμα ή σε συγκρότημα διαμερισμάτων, χάρη στο μικρό του μέγεθος και στην ήρεμη διάθεση του. Τα επίπεδα της ενεργητικότητας του είναι μέτρια, ωστόσο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Ιδανικό για αυτόν τον σκύλο είναι ο καθημερινός περίπατος και το παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους.

Ο περιφραγμένος χώρος και η βόλτα με το λουρί είναι σημαντικά για την συγκεκριμένη φυλή σκύλων. Δεν έχει επίγνωση του κινδύνου, ούτε συμπεριφέρεται έξυπνα στον δρόμο. Πολλές φορές, ο σκύλος αυτός είναι ικανός να τρέξει μπροστά στα κινούμενα αυτοκίνητα για να κυνηγήσει μια γάτα ή ένα πουλί.

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς δεν είναι ανθεκτικό στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, γιατί ανήκει στις φυλές σκύλων με κοντή μύτη. Αποφύγετε να τον πηγαίνετε βόλτα στις ζεστές ώρες της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχει στην διάθεση του καθαρό δροσερό νερό.

Η εκπαίδευση του στο σπίτι είναι δύσκολη. Απαιτείται ευγένεια, υπομονή και συνέπεια. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Η βασική εκπαίδευση υπακοής θα βοηθήσει το κουτάβι να κατανοήσει ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και θα πρέπει να σας σέβεται και να σας υπακούει. Επίσης βοηθάει στο να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάτε από εκείνο και ποιοι είναι οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να ακολουθήσει.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 1/2 έως 1 φλιτζάνι άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το τρίχωμα του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς είναι μεσαίου μήκους με κυματιστή τρίχα και η αφή της είναι κυρίως μεταξένια. Οι ενήλικοι σκύλοι αυτής της φυλής έχουν φτερώσεις στα αυτιά, στο στήθος, στα πόδια και στην ουρά. Το πιο συνηθισμένο χρώμα του είναι το σκούρο καστανό με λευκό φόντο.

Η περιποίηση του τριχώματος αυτού του σκύλου είναι αρκετά εύκολη. Ωστόσο, έχει ανάγκη από χτένισμα τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα με βούρτσα κατά των κόμπων. Το λούσιμο του πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε να διατηρείται το παλτό του καθαρό.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.