Alpha dogs

Γερμανικός Ποιμενικός

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ευφυής, πολύ πιστός, υπάκουος, γενναίος, και προστατευτικός. Είναι γνωστός για την τόλμη του, αλλά δεν είναι καθόλου εχθρικός ή επιθετικός. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας αφοσιωμένος σκύλος και είναι ιδανικός για, σύντροφος αλλά και για φύλακας. Αναλυτικότερα:

Γερμανικός Ποιμενικός

Χωρα καταγωγης Γερμανικός Ποιμενικός :

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα επιμειξίας τριών διαφορετικών τύπων γερμανικών ποιμενικών του 19ου αιώνα:

  • του ποιμενικού της βόρειας φυλής,
  • του ποιμενικού της νότιας φυλής και
  • του ποιμενικού της Θουριγγίας.

Το τελευταίο έπαιξε και το σημαντικότερο ρόλο στην τελική διαμόρφωση του πρώτου λυκόσκυλου. Πρόκειται για σχετικά καινούρια ράτσα, με τις ρίζες του να χρονολογούνται στο 1899.

Η λαοφιλής ονομασία «λυκόσκυλο» ή ενίοτε ακόμα και «λύκος» σκέτο, προήλθε από μια πειραματική ανάμειξη ανάμεσα σε λύκο και σκύλο που έκαναν επιστήμονες το 1920. Όμως, τα πρώτα σκυλιά ήταν τόσο άγρια που δεν μπορούσαν να γίνουν οικόσιτα. Το σημερινό «λυκόσκυλο» έχει δημιουργηθεί από επιλεκτική αναπαραγωγή των πιο «ήρεμων» σκυλιών. Μαζί με το Χάσκυ, θεωρείται ως το ένα από τα δύο είδη σκύλων με την εντονότερη εμφανισιακή ομοιότητα με τον λύκο.

Χρησιμοτητα Γερμανικός Ποιμενικός:

Πολυσχιδής σκύλος εργασίας , Ποιμενικός, φύλακας και σκύλος υπηρεσιών.

Καταταξη Δ.Κ.Ο. : Ομάδα 1 Ποιμενικοί για πρόβατα και βοοειδή (εκτός Ελβετικών Ορεινών και βοοφυλάκων)

Εμφανιση σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Ο γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος είναι μέσου μεγέθους, ελαφρά επιμήκης, δυνατός και μυώδης, με στεγνά οστά και γερή, (σταθερή, καλοδεμένη) συνολική δομή. Το κεφάλι που ωθείται προς τα εμπρός και η ελαφριά υψωμένη ουρά συντελούν σε ένα ομαλό, χωρίς προσπάθεια τροχασμό που παρουσιάζει μια απαλά καμπυλωμένη, συνεχόμενη χωρίς διακοπή πάνω γραμμή, από τις άκρες των αφτιών, πάνω από τον λαιμό και την ράχη, μέχρι και την άκρη της ουράς.

Μεγεθος  σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Αρσενικοί: Ύψος στο ακρώμιο 60-65 εκ., βάρος 30-40 κιλά.

Θηλυκές: Ύψος στο ακρώμιο 55-60 εκ., βάρος 22-32 κιλά.

Το μήκος του σώματος είναι κατά προσέγγιση από 10 έως 17% μεγαλύτερο από το ύψος του σκύλου στο ακρώμιο.

Τριχωμα σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Υφή του τριχώματος:

Το σωστό τρίχωμα για τον Γερμανικό Ποιμενικό Σκύλο είναι το διπλό τρίχωμα (Stockhaar) με εξωτερικό και εσωτερικό στρώμα. Το εξωτερικό τρίχωμα πρέπει να είναι όσο πιο πυκνό γίνεται, ίσιο, τραχύ και σφιχτό-κλειστό πάνω στο σώμα. Στο κεφάλι, το εσωτερικό των αυτιών, το πρόσθιο μέρος των σκελών και στα πόδια και τις φάλαγγες των δακτύλων, το τρίχωμα είναι κοντό. Είναι ελαφρά μακρύτερο και πιο πυκνό στο λαιμό. Στο πίσω μέρος των σκελών, το τρίχωμα είναι μακρύτερο, εκτεινόμενο στα μετακάρπια και μετατάρσια. Σχηματίζει μέτριας ποσότητας «μπατζάκια » στο πίσω μέρος των μηρών.

Χρώμα:

Μαύρο με κοκκινωπά-καφέ, καστανά, κίτρινα έως ανοικτά γκρίζα σημάδια. Μονόχρωμο μαύρο ή μονόχρωμο γκρίζο. Τα γκρίζα άτομα με αποχρώσεις εμφανίζουν μαύρη «σέλλα» και «μάσκα». Τα μη ενοχλητικά, μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος όπως και η πολύ ανοικτόχρωμη απόχρωση στα εσωτερικά μέρη είναι επιτρεπτά . Η μύτη πρέπει να είναι μαύρη σε όλα τα χρώματα. Σκύλοι χωρίς «μάσκα», με ανοικτόχρωμα έως λευκωπά σημάδια στο στήθος και τα εσωτερικά μέρη, ωχρά (ανοικτόχρωμα) νύχια και κόκκινο άκρο ουράς θεωρούνται ότι υστερούν σε χρωστική. Το εσωτερικό τρίχωμα παρουσιάζει ανοικτόχρωμο γκριζωπό τόνο.

Συμπεριφορα /χαρακτηρας σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Ο Γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος πρέπει να έχει ομαλή διάθεση, να είναι ισορροπημένος (με γερά νεύρα), με αυτοπεποίθηση, εντελώς άνετος (εκτός αν προκληθεί) και καλός εκ φύσεως, όπως και προσεκτικός και εύκολα εκπαιδεύσιμος. Πρέπει να διαθέτει κουράγιο, αγωνιστικότητα (μαχητικότητα) και σκληρότητα ούτως ώστε να είναι κατάλληλος ως συνοδός (σύντροφος), φύλακας, υπηρεσιακός σκύλος, Ποιμενικός και σκύλος καθηκόντων προστασίας και αμύνης.

Εκπαίδευση  του  σκύλου Γερμανικός Ποιμενικός

Η εκπαίδευση των σκύλων της ράτσας είναι απαραίτητη γιατί πρόκειται για σκυλιά με ευφυΐα και αντιληψη,για  να έχετε το μέγιστο αυτού του σκύλου όμως προτείνεται να περνάτε χρόνο μαζί του μέσα στο σπίτι, να τον πηγαίνετε περιπάτους τακτικά και να τον εκπαιδεύετε για να αποφύγετε διάφορες προβληματικές συμπεριφορες.Ειναι πιστος φιλος και καλος φυλακας

Άσκηση σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Μέχρι 6 μηνών περπάτημα στο λουρί μόνο 15 λεπτά συνεχόμενα. Από 6 μηνών έως 20  λεπτά συνεχόμενο περπάτημα στο λουρί, διαλείματα για να ξεκουράζονται οι αρθρώσεις του κουταβιού. Ελεύθερο τρέξιμο χωρίς χρόνικό όριο.

Ο ενήλικος γερμανικός ποιμενικός αγαπά τις κουραστικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν συνδιάζονται με εκπαίδευση, αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ έξυπνοι και ψοφάνε για μεγάλες προκλήσεις. Οι περισσότεροι ποιμενικοί λατρεύουν να παίζουν  παιχνιδια επαναφορας με την μπάλα. Θα πρέπει να παρέχετε καθημερινή ποιοτικη  άσκηση. Ο γερμανικός ποιμενικός αν δεν ασκείται αρκετά μπορεί να γίνει καταστροφικός και νευρικός

Προβληματα υγειας σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Δυσπλασία ισχίων,Δυσπλασία αγκώνα,Πανοστεΐτιδα,Νόσος von Willebrand,Προοδευτική πάρεση οπίσθιας μοίρας του σώματος,Cauda Equina Syndrome (CES),Πυοτραυματική δερματίτιδα (hot spots),Aλλεργίες δέρματος,Κακοήθεις νεοπλασίες,Χρόνια επιδερμική κερατίτιδα,Γαστρική διάταση – συστροφή στομάχου,Περιεδρικά συρίγγια,Καρδιομυοπάθεια,Παγκρεατική ανεπάρκεια ενζύμων

Διάρκεια Ζωής σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

10-12 χρόνια περίπου

Καλλωπισμός σκυλου Γερμανικός Ποιμενικός

Αυτή η φυλή μαδάει μετρια σε μόνιμη βάση και εποχιακά μαδάει πάρα πολύ.Ένα γρήγορο καθημερινό βούρτσισμα είναι το καλύτερο εκτός αν οι τρίχες στο σπίτι δεν είναι πρόβλημα. Μπάνιο πρέπει να κάνουν , μια-δυο φορές το μηνα για να αποφευχθεί η εξάντληση των ελαιων.