Να στειρώσω το σκύλο  μου;

 

Να στειρώσω το σκύλο  μου η όχι; Είναι μία ερώτηση που έχουμε κάνει στον κτηνίατρο, στον εκπαιδευτή του σκύλου μας, αλλά και μία κοινή συζήτηση μεταξύ ιδιοκτητών ζώων. Οι απόψεις μοιράζονται μεταξύ στο όχι και στο ναι αναλόγως τις εμπειρίες και τους φόβους του κάθε ενός από εμάς.

Όταν λοιπόν αυτός ο διχασμός υπάρχει ακόμα και στους κτηνίατρους, εμείς τι πρέπει να κάνουμε τελικά?

Η στείρωση για ιατρικούς λόγους

Η στείρωση στα ζώα γίνεται για είτε λόγους ιατρικούς, όπως να προλάβουμε ασθένειες σαν την πυομήτρα, τον καρκίνο, ή προβλήματα στο δέρμα αλλά και για την αποφυγή πολλαπλασιασμού των αδέσποτων. Επίσης, μερικοί ιδιοκτήτες οδηγούνται από το φόβο πιθανής εγκυμοσύνης καθώς μετά δεν θα μπορέσουν να βρουν ένα σπιτικό για τα κουταβάκια που θα έρθουν στον κόσμο.

Για τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων

Ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπινο επίτευγμα. Όσο υπάρχει κόσμος που αφήνει τα σκυλιά του στο δρόμο, ή δεν υιοθετεί κάποιο από αυτά, τόσο το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υφίσταται. Τα ζώα το μόνο που κάνουν είναι να καλύπτουν μία βιολογική τους ανάγκη, όπως άλλωστε και εμείς.

Ειδικά για την αποφυγή της εγκυμοσύνης, πλέον υπάρχουν και φάρμακα τα οποία χορηγούνται στο θηλυκό λίγο πριν την περίοδό του, έτσι ώστε να την αποτρέψουν. Εδώ βέβαια δικαίως κάποιοι θα αναρωτηθούν για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες χορήγησης φαρμάκου δύο φορές το χρόνο, για όσα χρόνια απαιτηθεί, και πως μπορεί να επηρεαστεί από αυτό και μόνο η υγεία του ζώου μας.

Επιπτώσεις στείρωσης

Η στείρωση είναι μία χειρουργική πράξη η οποία, όπως όλα τα χειρουργεία, ενδέχεται να επιφέρει παρενέργειες και επιπτώσεις στην υγεία του ζώου σας, οπότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν πάρετε την οποιαδήποτε τελική απόφαση.  Πέρα από αυτό, το σκυλί, χωρίς βέβαια να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται πιο ήρεμο, δεν έχει τόσο κυριαρχικές τάσεις και ενδέχεται να πάρει και βάρος, εάν δεν προσέξουμε περισσότερο τη διατροφή του.

Κατάλληλη ηλικία να στειρώσω το σκύλο μου

Εάν σε περίπτωση αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή, το ζώο θα πρέπει να έχει ενηλικιωθεί ηλικιακά, δηλαδή περίπου 10-11 μηνών, στα θηλυκά να έχει περάσει τουλάχιστον μία περίοδος έμμηνου ρύσης, έτσι ώστε το ζώο να έχει αναπτυχθεί πλήρως σωματικά.

Πέρα βέβαια από τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η στείρωση είναι μία ανθρώπινη επέμβαση στη φύση του ζώου. Εάν δεν υπάρχει άμεση ιατρική ανάγκη, μην προχωράτε χωρίς λόγο σε μία τέτοια κίνηση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τις επιπτώσεις είτε θετικές είτε αρνητικές και μετά αποφασίστε.