Όταν ο σκυλος θελει να τραβηξει την προσοχη μας

Και τι άλλο μπορεί να θέλει από εμάς ένα σκυλί? Να του δίνουμε συνέχεια σημασία και να κάνουμε όλα τα πράγματα μαζί.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σκυλί είναι αγελαίο ζώο και όπως στην αγέλη του πριν το υιοθετήσουμε έκανε τα πάντα μαζί με τον μπαμπά, τη μαμά και τα αδελφάκια του, έτσι και μαζί μας προσπαθεί να κάνει το ίδιο.

Έτσι λοιπόν, όταν δεν έχει τη δική μας την προσοχή, θα αρχίσει το κλαψούρισμα, το γάβγισμα αλλά και να προσπαθεί να μας σκουντήσει με το χεράκι του για να μας κάνει να το προσέξουμε.  Και πείτε πως όταν αυτό είναι ακόμα κουτάβι μπορούμε να το θεωρήσουμε χαριτωμένο, αλλά όταν το ζώο μεγαλώσει, αυτές οι συμπεριφορές διογκώνονται και μπορούν να γίνουν έως ενοχλητικές.

Σε αυτό το επίπεδο, σας φέρνουμε τις εξής εικόνες στο μυαλό:

Να τρώτε και να γαβγίζει για να του δώσετε φαγητό

Να χαλαρώνεται στον καναπέ σας μετά από μία κουραστική ημέρα και να είναι δίπλα σας, να σας κοιτάει και να γαβγίζει προκειμένου να παίξετε.

Να πηγαίνετε για ύπνο και να κλαψουρίζει γιατί δεν το χαϊδεύετε ή γιατί δεν ανεβαίνει μαζί σας στο κρεβάτι.

Να σας ξυπνάει νωρίς το πρωί μόνο και μόνο για να του βάλετε φαγητό.

Αυτές λοιπόν μερικές, από τις πολλές στιγμές της καθημερινότητάς σας μαζί του.

Το μυστικό για να μην συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αλλά και για να καταλάβει το ίδιο, ότι δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και ότι στην νέα αγέλη που βρίσκεται δεν κάνουν όλοι μαζί το ίδιο πράγμα, θα πρέπει από την αρχή να μην του δώσετε αυτή την εικόνα.

Εάν τα σκυλιά αντιληφθούν ότι είτε το κλάμα, είτε το γάβγισμα μας κάνει να τους δίνουμε σημασία, τότε αυτός ο σύνδεσμος αποτυπώνεται στο μυαλό τους και κάθε φορά που θέλουν κάτι, το εφαρμόζουν.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη για ένα νέο ιδιοκτήτη ο οποίος προσπαθεί να δώσει όσα περισσότερα μπορεί στο κουταβάκι του. Μέσω της διαδικασίας της εκπαίδευσής του, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε στο ζώο μας «τρόπους καλής συμπεριφοράς», οι οποίοι όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εκμάθηση των βασικών εντολών.

Όπως και να έχει, όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε ένα τέτοιου είδους πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι για όλα υπάρχει λύση αρκεί να πάρετε την απόφαση.

Εάν είστε ένας από τους ιδιοκτήτες που έχετε παρόμοιες εμπειρίες, μοιραστείτε τις μαζί μας στα comments.