Γκρένενταλ

Βελγικός Γκρένενταλ

Ο Βελγικός Γκρένενταλ ανήκει στις μεσαίου μεγέθους φυλές σκύλων και προέρχεται από το Βέλγιο, όπως υποδεικνύει και το όνομα του. Αναπαράχθηκε με σκοπό την καθοδήγηση των κοπαδιών. Αυτός αργότερα αναβαθμίστηκε σε σκύλο της αστυνομίας. Σήμερα η πολύπλευρη προσωπικότητα του τον έχει καταστήσει κατάλληλο για διάφορους τύπους εργασίας και αθλήματα σκύλων. Είναι φύλακας, αφοσιωμένος και προστατευτικός με τους ανθρώπους του.

Το Βελγικό τσοπανόσκυλο είναι η χρωματισμένη ποικιλία των τεσσάρων τύπων βελγικών σκυλιών βοσκής. Είναι ιδιαίτερα κομψός και χαριτωμένος σκύλος, διαθέτει μαύρο μακρύ τρίχωμα και επιβλητική εμφάνιση. Είναι πολύ αθλητικός και εργατικός. Διαπρέπει στους διαγωνισμούς ευκινησίας, βοσκής και υπακοής.

Ο Belgian Shepherd groenendael  συνδυάζει την ικανότητα του ως σκύλος εργασίας με την ικανότητα του να είναι άριστος σύντροφος για την οικογένεια. Γίνεται ένας υπέροχος και ευγενής οικογενειακός σύντροφος, εφόσον λάβει την έγκαιρη και σωστή εκπαίδευση σκύλων.

Από όλα τα γνωρίσματα που διαθέτει, πρώτη θέση κατέχει το υψηλό επίπεδο της ενεργητικότητας του. Έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση, δραστηριότητες, καθώς και εργασία. Δεν ανήκει στους σκύλους του ‘καναπέ’, πρέπει να είναι συνεχώς απασχολημένος με κάτι, ώστε να εκτονώνεται και να μην πλήττει. Η άσκηση πρέπει να συνδυάζεται με διασκέδαση και ποικιλία δραστηριοτήτων.

Αυτή η φυλή σκύλων δεν είναι κατάλληλη για όσους εργάζονται πολλές ώρες και απουσιάζουν από το σπίτι, διότι δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της μέρας. Μπορεί έτσι να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού ή να γίνει καταστρεπτικός μέσα στο σπίτι για να ικανοποιήσει την πλήξη του.

Η ζωή σε σπίτι με περιφραγμένο κήπο ή αυλή είναι ιδανική για τον Γκρένενταλ. Εξαιτίας του καθοδηγητικού ενστίκτου που διαθέτει ως φυλή, θα κυνηγήσει ποδήλατα, αυτοκίνητα και τους ανθρώπους που τρέχουν για αυτό και ο χώρος όπου παίζει και ασκείται πρέπει να είναι περιφραγμένος.

Αυτός ο σκύλος όντας πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένεια του, θα προστατέψει πάση θυσία τα παιδιά «του». Χρειάζεται όμως εποπτεία από ενηλίκους όταν υπάρχουν ξένα παιδιά στον χώρο, γιατί πολλές φορές συγχέει τον θόρυβο και το πνεύμα των παιχνιδιών με πιθανή απειλή και έτσι μπορεί να τα δαγκώσει. Με τις κατάλληλες διορθώσεις και με διδασκαλία, μπορείτε να του διδάξετε ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά που πρέπει να έχει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το Γκρένενταλ μπορεί εύκολα να συνυπάρξει με άλλους σκύλους και γάτες μέσα στο σπίτι, εφόσον έχει μεγαλώσει μαζί τους. Ωστόσο, ίσως υπάρξουν θέματα με παράξενα ζώα που εισέρχονται στην ιδιοκτησία τους, καθώς καθοδηγείται από το ένστικτο του. Αγαπά να κυνηγά.

Αυτός ο ευπροσάρμοστος σκύλος διαθέτει άριστα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ικανό οικογενειακό σύντροφο. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη φυλή σκύλων δεν ταιριάζει σε άπειρους και νέους ιδιοκτήτες. Χρειάζονται έναν συνεπή, ικανό, σταθερό και πειθαρχημένο ιδιοκτήτη καθώς ο σκύλος αυτός έχει την τάση να γίνεται ευαίσθητος και ισχυρογνώμων.

Ύψος αρσενικών: 60cm έως 66cm

Ύψος θηλυκών: 55cm έως 60cm

Βάρος αρσενικών: 29kg έως 34kg

Βάρος θηλυκών: 27kg έως 31kg

Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια

 

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Ο Βελγικός Γκρένενταλ είναι ένας έξυπνος και γενναίος σκύλος. Είναι ένας άριστος, προστατευτικός και στοργικός σύντροφος καθώς δείχνει μεγάλη αφοσίωση στα μέλη της οικογένειας του.

Οι ικανότητες παρατηρητικότητας που διαθέτει τον κάνουν εξαίρετο φύλακα για την οικογένεια και την ιδιοκτησία του. Είναι όμως από την φύση του επιφυλακτικός προς τους ξένους. Εάν ο σκύλος αυτός δεν εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί σωστά, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται την δυσπιστία που έχει, μπορεί να αποκτήσει επιθετική συμπεριφορά με όσους δεν γνωρίζει. Είναι στοργικός και πολύ φιλικός με τους ανθρώπους που ξέρει, ειδικά με τα μέλη της οικογένειας του.

Απεχθάνεται να μένει μόνος του στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, του αρέσει να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες και να αποτελεί μέρος τους. Απαιτεί τον χρόνο και την προσοχή σας, καθώς και πολλή άσκηση και ποικίλες δραστηριότητες.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Belgian Shepherd groenendael  θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

 

 

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ευαισθησία στην Αναισθησία: Μερικοί Βελγικοί Γκρένενταλ  παρουσιάζουν ευαισθησία στην αναισθησία. Ο κτηνίατρος πρέπει να γνωρίζει την ευαισθησία αυτής της φυλής σκύλων και να κάνει εξετάσεις πριν προβεί σε οποιαδήποτε επέμβαση, όπου απαιτείται αναισθησία.

Επιληψία:  Η ασθένεια αυτή προκαλεί διαταραχές στην αντίληψη του σκύλου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακο αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ένα σκυλί με κρίσεις επιληψίας μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και υγιή ζωή με την σωστή διαχείριση της κληρονομικής αυτής ασθένειας.

Υποθυρεοειδισμός:  Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αναταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα του είναι η επιληψία, παχυσαρκία, οι βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, η απώλεια της τρίχας, ο λήθαργος και η κατάθλιψη. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

 

Ο Βελγικός Γκρένενταλ προσαρμόζεται εξίσου καλά σε εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Καλό όμως θα ήταν να ζει μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένεια του και να του προσφέρεται ένας περιφραγμένος χώρος, στον οποίον θα παίζει και θα ασκείται καθημερινώς, ώστε να εκτονώνεται.

Το επίπεδο της ενέργειας του είναι πολύ υψηλό, για αυτόν τον λόγο έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση για να διατηρεί την σωματική και την ψυχική του ευεξία. Ικανοποιητικό για αυτήν την φυλή σκύλων είναι η άσκηση μιας ώρας, η οποία μπορεί να χωριστεί σε δύο ή τρείς περιόδους μέσα στην ημέρα. Απολαμβάνει να παίζει Frisbee και άλλα παιχνίδια τέτοιου είδους. Εάν επιθυμείτε να πάτε για πεζοπορία ή για τζόκινγκ, θα είναι χαρούμενος να βρίσκεται στο πλευρό σας.

Μεριμνήστε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην εκμάθηση της βασικής εκπαίδευσης και στην ευκινησία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του αναθέτετε, αρκεί να τον κρατάτε ενεργό. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

 

 

Τα Γκρένενταλ κουτάβια  έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης από τους ενήλικους σκύλους αυτής της φυλής. Από 9 εβδομάδων έως 4 μηνών, τα πάρκα σκύλων είναι ο κατάλληλος χώρος για να λάβουν την αρμόζουσα άσκηση που χρειάζονται καθημερινώς, καθώς και την ορθή κοινωνικοποίηση σκύλων που πρέπει να λάβουν. Επιπλέον, χρειάζονται  15 έως 20 λεπτά κάθε πρωί εκτόνωση σε περιφραγμένο χώρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ενεργειακού τους επιπέδου.

Από 4 έως 6 μηνών, τα κουτάβια χρειάζονται εβδομαδιαία εκμάθηση κανόνων υπακοής, καθημερινούς σύντομους περίπατους και ψυχαγωγία σε περιφραγμένο χώρο, ώστε να μπορούν να εκτονώνονται. Όσο αυτά ωριμάζουν αυξάνεται ο χρόνος άσκησης και ο αριθμός δραστηριοτήτων που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση. Αυτά τα κλιμακωτά επίπεδα άσκησης θα προστατεύσουν την ανάπτυξη των κοκάλων και τις αρθρώσεις του σκύλου από διάφορους τραυματισμούς.

Ο Βελγικός Γκρένενταλ είναι ιδιαίτερα ευφυής, για αυτό και η εκπαίδευση του είναι εύκολη. Παρόλα αυτά, τείνει πολλές φορές να γίνεται επίμονος και ανυπάκουος, εξαιτίας της ανεξάρτητης φύσης του. Χρειάζεται λοιπόν έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη.

Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Belgian Shepherd groenendael  αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές κουταβιών συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

 

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 3  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Ο Βελγικός Γκρένενταλ  διαθέτει διπλής στρώσης τρίχωμα. Το εξωτερικό του στρώμα αποτελείται από άφθονη μακριά και ίσια τρίχα και είναι σκληρό στην αφή. Το εσωτερικό του τριχώματος του είναι μαλακό και πυκνό, παρέχει προστασία στον σκύλο από τις καιρικές συνθήκες και το πάχος ποικίλλει ανάλογα του κλίματος όπου ζει το βελγικό τσοπανόσκυλο.

Η τρίχα στο κυρίως σώμα είναι άφθονη και μακριά. Στο κεφάλι, έξω από τα αυτιά και στο μπροστινό μέρος των ποδιών είναι ελλιπής. Οι τούφες της τρίχας προστατεύουν το άνοιγμα των αυτιών.

Το χρώμα ενός ιδανικού Γκρένενταλ  είναι ολόμαυρο ή μαύρο με λευκά σημεία στις πατούσες των ποδιών και στις άκρες των οπισθίων. Το λευκό στις άκρες των μπροστινών ποδιών θεωρείται ελάττωμα σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής αυτής, χωρίς αυτό βέβαια να προκαλεί επιπτώσεις στις δυνατότητες του σκύλου.

Η φροντίδα του τριχώματος του είναι απαιτητική. Πρέπει να τον χτενίζετε μια φορά την εβδομάδα από 15 έως 20 λεπτά ή καθημερινά εάν επιθυμείτε, με μια σταθερή βούρτσα σκληρών τριχών, ώστε να περιορίζετε τις ποσότητες νεκρής τρίχας που αποβάλλει. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται και όχι τακτικά γιατί χαλάει η υφή του τριχώματος του. Συνηθίζει να αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όλη την διάρκεια του χρόνου, κυρίως όμως την άνοιξη.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα