Μαλινουά

Βελγικό Μαλινουά

Το Μαλινουά ανατράφηκε αρχικά για να είναι σκύλος-βοσκής, οδηγός των βοοειδών. Σήμερα, τον συναντάμε να εργάζεται ως σκύλος της αστυνομίας, σκύλος προστασίας και ως οικογενειακός σύντροφος. Στα χέρια ενός πεπειραμένου και υπεύθυνου ιδιοκτήτη, ο σκύλος αυτός γίνεται ένας έντονος, ευφυής και αθλητικός σύντροφος.

Το Βελγικό Μαλινουά είναι ένας. μεσαίου μεγέθους, σκύλος ποιμένων. Παρουσιάζει ομοιότητες εμφανισιακά με τον Γερμανικό Ποιμενικό. Έχει κοντό τρίχωμα, καστανοκίτρινους χρωματισμούς και τα μάτια του καλύπτονται από μια μαύρη ‘μάσκα’. Είναι ένας από τους τέσσερις τύπους βελγικών σκυλιών βοσκής και παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ, ως χωριστή φυλή σκύλων, το 1959.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή την φυλή σκύλων, συχνά τον συγχέουν με τον Γερμανικό Ποιμενικό, παρόλο που υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην δομή του σώματος και στο ταπεραμέντο των δυο φυλών. Τα Malinois είναι μικρότεροι σκύλοι με ελαφρύτερα κόκαλα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι φύλακες από τον German Shepherd.

Ο σκύλος Μαλινουά έχει πολλή δύναμη, αντοχή και απολαμβάνει οποιαδήποτε εργασία του ανατίθεται. Είναι ευφυής και δραστήριος και υπερέχει σε πολλά αθλήματα σκύλων. Εκτός από την βοσκή, είναι καλός στην αναζήτηση και στην διάσωση της αστυνομίας καθώς και στην επίδειξη, όπως ευκινησία.

Είναι επίσης πολύ ευαίσθητος και χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Λόγω του ενεργειακού επιπέδου που διαθέτει και της ευαισθησίας του, η φυλή αυτή είναι κατάλληλη μόνο για ιδιοκτήτες που έχουν εμπειρία και όχι για νέους ιδιοκτήτες. Δεν συνιστάται ως πρώτος σκύλος.

Διαπρέπει ως ‘μαθητής’ καθώς μαθαίνει γρήγορα και είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί. Υπερέχει στην υπακοή, στην καταδίωξη, στην ευκινησία, στην ρίψη δίσκων, στην βοσκή, στην επίδειξη καθώς και σε όλα τα αθλήματα που έχουν σχέση με προστασία και φύλαξη. Οι εκπαιδευτές σκύλων, τον περιγράφουν  υπερβολικά παιχνιδιάρη και πως ότι του ζητήσετε το βλέπει ως παιχνίδι για αυτό και το κάνει.

Ένας ιδιοκτήτης Μαλινουά δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει πως πρόκειται για φυλή σκύλων που ανατράφηκε για να προστατεύει το κοπάδι. Επομένως, όσοι από αυτούς τους σκύλους δεν έχουν λάβει την σωστή και έγκαιρη κοινωνικοποίηση και έχουν ανατραφεί με λάθος χειρισμούς, θα γίνουν επιθετικοί ή φοβικοί.

 

Ύψος αρσενικών: 60cm έως 66cm

Ύψος θηλυκών: 55cm έως 60cm

Βάρος αρσενικών: 27kg έως 36kg

Βάρος θηλυκών: 18kg έως 27kg

Διάρκεια ζωής: 12-14 χρόνια

 

  • Χαρακτήρας –Συμπεριφορά

Το Μαλινουά είναι ένας έξοχος εργατικός σκύλος που βγάζει εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί. Είναι στοργικός με τα μέλη της οικογένειας και τα πηγαίνει καλά με τα μικρά παιδιά, εάν έχει μεγαλώσει μαζί τους και έχει λάβει την έγκαιρη κοινωνικοποίηση κουταβιών. Συνήθως διατηρεί μια επιφύλαξη απέναντι στους ξένους έως ότου τους γνωρίσει.

Οι ικανότητες του ως φύλακας- προστάτης είναι άριστες. Προστατεύει τους ανθρώπους και την ιδιοκτησία του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η καλλιέργεια της επιθετικότητας και της συστολής δεν είναι κατάλληλες για αυτήν την φυλή σκύλων.

Το ταπεραμέντο του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης. Τα κουτάβια με συμπαθητικό ταπεραμέντο είναι εύθυμα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Προτιμήστε αυτά.

 

 

  • Υγεία:

Η φυλή αυτή είναι γενικά υγιής, αλλά όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Belgian Malinois θα κληρονομήσουν κάποιες ή όλες τις ασθένειες της. Καλό θα ήταν όμως να τις γνωρίζετε.

Δυσπλασία Ισχίων: Αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια στην οποία το μηριαίο οστό δεν ταιριάζει ακριβώς με την ένωση των ισχύων. Μερικά  σκυλιά παρουσιάζουν τον πόνο και την χωλότητα σε ένα ή και στα δύο οπίσθια πόδια, αλλά δεν μπορείτε να παρατηρήσετε σημάδια δυσφορίας σε ένα σκυλί με δυσπλασία ισχίων. Με την πάροδο του χρόνου η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Progressive Retinal Atrophy(PRA): Ανήκει στην οικογένεια ασθενειών των ματιών που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα σκυλιά με μερική τύφλωση την νύχτα, δηλαδή δεν μπορούν να δουν καλά στο σκοτάδι. Καθώς το PRA προχωρεί χάνουν την ικανότητα όρασης ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας. Πολλά όμως από τα σκυλιά προσαρμόζονται καλά παρόλη την περιορισμένη ή χαμένη όραση τους, εφόσον όμως τα περίχωρα τους παραμένουν τα ίδια.

Δυσπλασία Αγκώνων: Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια με την δυσπλασία Ισχίων. Εκτιμάται, ότι αυτή προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη και αποδυναμωμένη άρθρωση. Η σοβαρότητα της ασθένειας αυτής ποικίλλει. Το σκυλί θα μπορούσε να εμφανίσει αρθρίτιδα ή θα μπορούσε να μείνει κουτσό. Μπορεί να οδηγήσει στην επίπονη χωλότητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, την διαχείριση του βάρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ευαισθησία στην Αναισθησία: Τα Μαλινουά είναι ευαίσθητα στην αναισθησία. Έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου από τον μέσο όρο, όταν αυτά υπόκεινται σε χειρουργικές επεμβάσεις, επομένως και σε αναισθησία, λόγω του μυός του και της παχιάς αναλογίας του. Ο κτηνίατρος πρέπει να γνωρίζει την ευαισθησία αυτής της φυλής σκύλων ,πριν προβεί σε οποιαδήποτε επέμβαση που απαιτείται αναισθησία.

 

 

  • Εκπαίδευση και Φροντίδα

 

Το Μαλινουά προσαρμόζεται εύκολα σε μικρά διαμερίσματα, εφόσον όμως του παρέχετε ικανοποιητική άσκηση καθημερινά, για να διατηρεί την σωματική και πνευματική του ευεξία. Προτιμά τα δροσερά κλίματα, αλλά προσαρμόζεται καλά και στα θερμά περιβάλλοντα. Όταν του επιτρέπεται να είναι μέλος μιας οικογένειας, θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, θα υπακούσει και θα σεβαστεί τα μέλη της.

Ο σκύλος αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία σκύλων που μπορείς να τον αφήσεις στην αυλή χωρίς εποπτεία, ακόμα και αν ο χώρος είναι καλά περιφραγμένος. Είναι ειδικός στο να δραπετεύει εάν κάτι του κινήσει την περιέργεια. Στην βόλτα πρέπει να είναι πάντα περιορισμένος με λουρί και ποτέ ελεύθερος.

Ένα Μαλινουά χρειάζεται περίπου 20 λεπτά δραστηριότητας, τρείς με τέσσερις φορές την ημέρα. Δεν θα ικανοποιηθεί από έναν σύντομο περίπατο. Είναι γεννημένος για δράση. Εάν επιθυμείτε να πάτε για πεζοπορία ή για τζόκινγκ, θα είναι χαρούμενος να βρίσκεται στο πλευρό σας.

Μεριμνήστε επίσης να τον εκπαιδεύσετε στην εκμάθηση της βασικής υπακοής και στην ευκινησία. Είναι δεκτικός σε οτιδήποτε του αναθέτετε, αρκεί να τον κρατάτε ενεργό. Δεν ταιριάζει σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής.

Τα κουτάβια Μαλινουά έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης από τους ενήλικους σκύλους αυτής της φυλής. Από 9 εβδομάδων έως 4 μηνών, τα πάρκα σκύλων είναι ο κατάλληλος χώρος για να λάβουν την αρμόζουσα άσκηση που χρειάζονται καθημερινώς, καθώς και την ορθή κοινωνικοποίηση σκύλων που πρέπει να λάβουν. Επιπλέον, χρειάζονται  15 έως 20 λεπτά κάθε πρωί εκτόνωση σε περιφραγμένο χώρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ενεργειακού τους επιπέδου.

Από 4 έως 6 μηνών, τα κουτάβια χρειάζονται εβδομαδιαία εκμάθηση κανόνων υπακοής, καθημερινούς σύντομους περίπατους και ψυχαγωγία σε περιφραγμένο χώρο, ώστε να μπορούν να εκτονώνονται. Όσο αυτά ωριμάζουν αυξάνεται ο χρόνος άσκησης και ο αριθμός δραστηριοτήτων που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση. Αυτά τα κλιμακωτά επίπεδα άσκησης θα προστατεύσουν την ανάπτυξη των κοκάλων και τις αρθρώσεις του σκύλου από διάφορους τραυματισμούς.

Το Μαλινουά είναι ευαίσθητο και ιδιαίτερα συνεργάσιμο στην εκπαίδευση σκύλων. Χρειάζεται όμως έναν ήρεμο, σταθερό, αυστηρό και συνεπή ιδιοκτήτη.

 

Χάρη στην ευφυΐα του, η εκπαίδευση σκύλων είναι πολύ εύκολη για αυτόν. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα. Οι εκπαιδευτές σκύλων τονίζουν ότι η εκπαίδευση των κουταβιών πρέπει να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η μέθοδος που συνιστούν είναι η μεικτή εκπαίδευση. Το είδος αυτό εκπαίδευσης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου μας με λιχουδιές και επαίνους, αλλά και την διόρθωση όταν αυτός δεν συμμορφώνεται.

Το Belgian Malinois αγαπά να ικανοποιεί του ιδιοκτήτες του και η εκμάθηση των βασικών κανόνων υπακοής είναι εύκολη για αυτόν τον σκύλο. Έχουν ανάγκη όμως από θετικά κίνητρα και η εκπαίδευση τους να συνδυάζει την διασκέδαση. Αγαπά τις ανταμοιβές και τους επαίνους όταν κάνει κάτι σωστά, αλλιώς επιβάλλεται η διόρθωση όταν εκείνο παρεκκλίνει από τον στόχο.

Όσον αφορά επίσης στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευτές σκύλων συνιστούν την χρήση του crate κλουβιού. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι με το κλουβί αυτό θα παραμείνει ασφαλής και ήρεμος και θα αποτρέψει την καταστροφή των αντικειμένων και επίπλων στο σπίτι σας, όσο εσείς απουσιάζετε.

Όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση σκύλων, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, με άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα, να αποκτά εμπειρίες μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα, ήχους και ποικίλα περιβάλλοντα. Η ένταξη του σε πάρκα σκύλων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Η διαδικασία αυτή συνίσταται σε όλες τις φυλές σκύλων και όχι μόνο συγκεκριμένα για αυτήν.

Μέσα από την κοινωνικοποίηση κουταβιών οδηγούμαστε στο να αναθρέψουμε σωστά τον σκύλο μας, έχοντας έναν ισορροπημένο και συγκροτημένο τετράποδο φίλο, ο οποίος θα είναι εξωστρεφής και φιλικός μαζί μας αλλά και με τους άλλους.

 

  • Διατροφή:

Συνιστώμενη ποσότητα τροφής ημερησίως: 2 έως 3  φλιτζάνια άριστης ποιότητας ξηράς τροφής, η οποία θα πρέπει να μοιράζεται σε δυο γεύματα μέσα στην ημέρα.

 

  • Χαρακτηριστικά τριχώματος και περιποίησης:

Το Μαλινουά διαθέτει ίσιο κοντό τρίχωμα το οποίο είναι σκληρό στην υφή. Το σκληρό εξωτερικό και εσωτερικό τρίχωμα που έχει, του παρέχει ανθεκτικότητα στις διάφορες καιρικές συνθήκες. Η τρίχα γύρω από τον λαιμό είναι ελαφρώς μακρύτερη, διαμορφώνοντας έτσι μια μικρή χαίτη.

Το χρώμα του τριχώματος του είναι συνήθως καστανό-κίτρινο. Έχει μαύρα αυτιά, μία μαύρη ‘μάσκα’ να καλύπτει το πρόσωπο και μαύρα τελειώματα στην τρίχα. Μερικές φορές όμως, διαθέτει μικρό κομμάτι λευκού χρώματος στις άκρες των ποδιών του ή άσπρο στήθος.

Η φροντίδα της γούνας του δεν έχει απαιτήσεις  και είναι εύκολο να καλλωπιστεί. Πρέπει να τον χτενίζετε μια φορά την εβδομάδα με μια σταθερή βούρτσα σκληρών τριχών. Το λούσιμο πρέπει να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται και όχι τακτικά γιατί χαλάει η υφή του τριχώματος του. Συνηθίζει να αποβάλλει ποσότητες νεκρής τρίχας όλη την διάρκεια του χρόνου, κυρίως όμως την άνοιξη.

Βουρτσίστε  τα δόντια του δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αποβάλλονται τα βακτήρια και να διατηρείται η στοματική του υγιεινή.

Τα νύχια του πρέπει να λιμάρονται συχνά, εάν το σκυλί δεν το κάνει από μόνο του και να τα κόβετε όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μακριά. Έτσι θα τον κρατήσετε ασφαλή από χτυπήματα και γρατζουνιές.

Τα αυτιά τους πρέπει να ελέγχονται για βρωμιά, ερυθρότητα, κακοσμία, οι οποίες προκαλούν διάφορες μολύνσεις. Συνίσταται να τα καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα.