Ο καρκίνος δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία που εμφανίζεται στα σκυλιά, αλλά τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκινωμάτων ή όγκων. Η εξέλιξη της κτηνιατρικής μας δίνει πολλές πιθανότητες εξάλειψης της ασθένειας, οπότε σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Μην ξεχνάτε ότι το άγχος μας, πολύ εύκολα μεταδίδεται και στο ζώο μας, οπότε με τον πανικό και τη στεναχώρια επιβαρύνουμε την ψυχολογία του, άρα και την υγεία του.
Καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σκύλο μας, όταν αλλάζει η συμπεριφορά του και οι συνήθειές του. Αυτό είναι κάτι που ισχύει σε οποιαδήποτε μορφή προβλήματος υγείας και όχι μόνο στην περίπτωση του καρκίνου. Βέβαια , αναλόγως με την ασθένεια τα συμπτώματα είναι διαφορετικά.
Η εμφάνιση του καρκίνου, αναλόγως τη μορφή μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία, διάρροια, οίδημα ή η αργή επούλωση πληγών του. Το ζώο χάνει βάρος και γίνεται νωχελικό. Όσο μεγαλώνει το ζώο ηλικιακά, τόσο πέφτει και η ενέργειά του. Εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά σε ηλικιωμένα ζώα, γιατί μπορεί να αποδώσουμε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς στην ηλικία και όχι στη ασθένεια.
Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμες, έπειτα από φαρμακευτικές αγωγές, χημειοθεραπείες ή και χειρουργεία ακόμα και σε σκυλιά σε μεγαλύτερη ηλικία.
Όπως και να έχει, η τακτική παρακολούθηση του ζώου μπορεί να προβεί σωτήρια για την ζωή του.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι, το σκυλάκι μας να έχει όσο το δυνατό ανώδυνη ζωή. Αυτό σημαίνει, ότι ο κτηνίατρος, κυρίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων σκύλων μπορεί να κρίνει ότι βάζοντας το σκυλί στη διαδικασία κάποιας επέμβασης ή θεραπείας, να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ζώο. Εμείς πάλι από την πλευρά μας, πρέπει να δώσουμε στο ζώο μας τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όσο το δυνατόν καλύτερες και ποιοτικότερες στιγμές.